IKEA: Από τους πολιτικούς κρατούμενους στους μισθωτούς κρατούμενους

Εκβιαστικές προσπάθειες των ΙΚΕΑ για την επιβολή ατομικών συμβάσεων εργασίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη σουηδική πολυεθνική, οι οποίοι το μεσημέρι της Τρίτης συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του πολυκαταστήματος στη Λεωφόρο Κηφισού.

Η μικρή λεπτομέρεια που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι εργαζόμενοι σε άλλες χώρες του πλανήτη κατάφεραν να επιβάλλουν στα ΙΚΕΑ την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας ακόμη και εκεί όπου δεν υπήρχε σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κίνας – της χώρας που θεωρείται συνώνυμο της μισθωτής σκλαβιάς. Η Ελλάδα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη σύντομα θα κοιτάζει την Κίνα σαν εργασιακό παράδεισο.

Η σουηδική πολυεθνική έχει βεβαρυμμένο παρελθόν επιθέσεων στα εργασιακά δικαιώματα. Το 2011 στις ΗΠΑ προσέλαβε την διαβόητη νομική εταιρεία Jackson Lewis η οποία ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των εργασιακών διεκδικήσεων.

Παλαιότερα είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούσε σαν εργαζόμενους πολιτικούς κρατούμενους από την Ανατολική Γερμανία.

Το Info-war.gr έλαβε και δημοσιεύει την παρακάτω απάντηση από τις Διοικήσεις του Ομίλου FOURLIS και της HOUSEMARKET AE (IKEA)

«Με αφορμή τη δημοσιοποίηση παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν στη ΙΚΕΑ που εκπροσωπείται από την HOUSEMARKET AE του ομίλου FOURLIS, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

Απέναντι στη βαθύτερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει μεταπολεμικά ο τόπος, οι εταιρίες του ομίλου FOURLIS έδειξαν μέχρι σήμερα μεγάλη ανθεκτικότητα. ‘Ομως, η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της κρίσης άγγιξε και τον δικό μας όμιλο, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν για πρώτη φορά ζημιογόνα οικονομικά αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας και μέχρι σήμερα τις αμοιβές στα ίδια επίπεδα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων μας. Δυστυχώς οι εξελίξεις ήταν και συνεχίζουν να είναι ραγδαίες. Ίσως δεν είναι γνωστό ότι οι περισσότερες κλαδικές συμβάσεις που μας αφορούν δεν έχουν πια ισχύ. Εμείς επιλέξαμε, σεβόμενοι τους δικούς μας ανθρώπους, να σχεδιάσουμε μια πολιτική αμοιβών κοινή για όλους τους εργαζομένους που μέχρι σήμερα αμείβονταν με κλαδική σύμβαση. Στο πλαίσιο της δίκαιης ρύθμισης των αμοιβών ασφαλώς έγιναν και οι αναγκαίες αναπροσαρμογές, όπου υπήρχαν αποκλίσεις. Οι μειώσεις δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 8,5% και δεν υπερβαίνουν το 11% για κανέναν εργαζόμενο. Ας σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκαν μειώσεις κατά μέσο όρο 13% σε στελέχη της εταιρίας, που εξαιρούνται από τις νέες διευθετήσεις.

Εμείς μεριμνήσαμε ώστε:

– Να δώσουμε κατώτατο μισθό για νέες προσλήψεις, 30% πάνω από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση.

– Να μη γίνουν διαφοροποιήσεις στην αμοιβή των νέων κάτω των 25 ετών.

– Να δοθεί στους χαμηλόμισθους για κάθε 5ετία εργασιακής εμπειρίας στην ειδικότητα τους διορθωτική αύξηση 5%.

– Να μην επηρεαστούν όσες και όσοι θα συνταξιοδοτηθούν στα επόμενα 2 έτη.

– Να μην επηρεαστούν όσοι είχαν μείωση μισθού τον Φεβρουάριο του 2012.

– Να μην μειωθεί το Δώρο Χριστουγέννων για το 2012.

– Να διατηρηθούν όλα τα κοινωνικά βοηθήματα (επιδόματα μετακίνησης, φαγητού κλπ)

Πραγματικά λυπούμαστε που ορισμένοι συνεχίζουν να παραπληροφορούν σκόπιμα, αγνοώντας τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη της εταιρίας και μιλώντας παράλληλα για εκβιαστικά διλήμματα και απειλές απολύσεων. Η μια και μόνη αλήθεια είναι ότι στην προσπάθειά μας να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, υιοθετούμε την καλύτερη και οχι τη χειρότερη λύση, προς όφελος των εργαζομένων. Η διοίκηση του ομίλου FOURLIS και της HOUSEMARKET Α.Ε. (ΙΚΕΑ) έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι ενεργούν με συλλογική αντίληψη και αίσθημα κοινωνικής συνευθύνης. Με σεβασμό στους ανθρώπους μας, και τελικό στόχο την ικανοποίηση του πελάτη και φυσικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητα της εταιρίας και του ομίλου. Ας μη ξεχνάμε ότι πάνω απ’ όλα η HOUSEMARKET Α.Ε. (ΙΚΕΑ) είναι εταιρία αμιγώς Ελληνικών συμφερόντων και απασχολεί πάνω από 1600 συνανθρώπους μας, περισσότερους από 3000 μαζί με τους συνεργαζόμενους. Ηταν και παραμένει μια επένδυση από ‘Έλληνες, στην Ελλάδα με χιλιάδες μετόχους. Εμείς στην HOUSEMARKET Α.Ε. (ΙΚΕΑ) πιστεύουμε ότι όλοι μαζί, κάνοντας ορισμένες θυσίες, που είναι αναπόφευκτες στη σημερινή οικονομική συγκυρία, θα μπορέσουμε όχι μόνο να αντέξουμε, αλλά και να συγκρατήσουμε τις αμοιβές των εργαζομένων και φυσικά τις θέσεις εργασίας».

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ