Βενεζουέλας χρυσός Γκουαϊδό Μαδούρο Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να παραδώσει τον χρυσό της Βενεζουέλας

Την άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να παραδώσει τις καταθέσεις χρυσού που διατηρεί η Βενεζουέλα στην Κεντρική Τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, επαναβεβαίωσαν εκπρόσωποί της ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Οι καταθέσεις χρυσού, που ανέρχονται σε αξία 2 δισ. δολαρίων και ανήκουν στη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αποτελούν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που ζει υπό το καθεστώς κυρώσεων τις οποίες ανανέωσε η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η βρετανική κυβέρνηση, μέσω του ελέγχου που ασκεί στην Κεντρική Τράπεζά της, αρνείται την πρόσβαση στη νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο διότι, όπως επανέλαβαν τη Δευτέρα ενώπιον του δικαστηρίου εκπρόσωποί της, «αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της χώρας».

Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έπειτα από μήνυση της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας, και αφότου το βρετανικό Εφετείο χαρακτήρισε τον περασμένο Οκτώβρη την αναγνώριση του Γκουαϊδό από τη Βρετανική κυβέρνηση ως «διφορούμενη».

Αυτό διότι, ταυτόχρονα με την αναγνώριση του Γκουαϊδό, η βρετανική κυβέρνηση διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση Μαδούρο, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως de facto αναγνώριση της νομιμότητάς της.

«Η κυβέρνηση του Η.Β. έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ποιον θα αναγνωρίσει ως τον νόμιμο επικεφαλής ενός ξένου κράτους», ισχυρίστηκε σε δήλωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης. «Το Η.Β. αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο της Βενεζουέλας και συνεπώς αυτός είναι το μόνο άτομο που αναγνωρίζεται πως έχει την εξουσία να δρα για λογαριασμό της Βενεζουέλας ως επικεφαλής του κράτους».

Η αναγνώριση αυτή συνεχίζεται παρά το γεγονός πως επανειλημμένες προσπάθειες πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης Μαδούρο έχουν αποτύχει, και ο Γκουαϊδό έχει απολέσει μεγάλο μέρος της στήριξής του εντός της Βενεζουέλας, αλλά και εκτός αυτής.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Η.Β. εμπλέκεται άμεσα στις επιχειρήσεις ανατροπής της κυβέρνησης Μαδούρο, μέσω της «Μονάδας Ανοικοδόμησης της Βενεζουέλας», που έχει σαν σκοπό την εκμετάλλευση της χώρας από βρετανικές εταιρείες έπειτα από ένα επιτυχημένο πραξικόπημα.

Ο Λέι Κρέστολ, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, δήλωσε πως «Οι διεθνείς παρατηρητές αυτής της υπόθεσης μπορεί να εκπλαγούν από την πιθανότητα μια μονόπλευρη δήλωση πολιτικής αναγνώρισης από την κυβέρνηση του Η.Β. να μπορεί να στερήσει από έναν ξένο ηγέτη περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο Λονδίνο άνευ προσφυγής σε Αγγλικό δικαστήριο. Ακόμα περισσότερο όταν η αναγνώριση αυτή αγνοεί την πραγματικότητα».

Η πραγματικότητα αυτή είναι πως ο Γκουαϊδό δεν έχει πλέον ούτε την ελάχιστη νομική αξίωση που διατηρούσε όσο ήταν επικεφαλής της Εθνικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας. Η απώλεια αυτής της θέσης, που αποτελούσε και το μοναδικό «νομικό επιχείρημα» του Γκουαϊδό για την αυτοανακήρυξή του ως «προσωρινού προέδρου», οδήγησε τον περασμένο Ιανουάριο την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάψει να τον αναγνωρίζει.


Δείτε το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Moviementa Productions για τη Βενεζουέλα, «Make the Economy Scream».

Make the economy scream from Moviementa Productions on Vimeo.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ