ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας τροποποίησε εκ νέου τις προβλέψεις της υπολογίζοντας τον ρυθμό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας για το 2017 στο 2% αντί για 1.4 του ΑΕΠ, που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Χαμηλότερη του αναμενόμενου θα είναι όπως όλα δείχνουν και η ανεργία.
Η οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας σημείωσε ανάπτυξη κατά 0.6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 χάρη στην αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, παρά την ψήφο για το Brexit.
Πρόκειται για την αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ του τελευταίου τετάρτου του 2016 από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και αποτελεί συνέχεια της αύξησης του ΑΕΠ κατά 0.6% που σημειώθηκε την αμέσως προηγούμενη περίοδο. Οι οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου City είχαν προβλέψει μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0.5%, για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.
Η ανθεκτικότητα της οικονομίας, αναφέρει ο Guardian, διαψεύδει όσους προέβλεπαν ότι η Μεγάλη Βρετανία θα ωθούνταν σε ύφεση μετά το σοκ που προέκυψε από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για την ΕΕ.
Στο 2%, η ετήσια ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να ξεπεράσει εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών και της ευρωζώνης, οι οποίες θα δημοσιοποιήσουν τα δικά τους στοιχεία τις ερχόμενες εβδομάδες.
Η Βρετανία εμφανίζει πιο γρήγορη ανάπτυξη και από τη Γερμανία, όπου η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,9% το 2016.
Στους μεγάλους κερδισμένους της τελευταίας περιόδου συμπεριλαμβάνονται οι δείκτες των χρηματιστηρίων, οι οποίοι ύστερα από την αρχική, αιφνίδια πτώση λίγων ημερών μετά το δημοψήφισμα, έφτασαν σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Το χρηματιστηριακό ράλι συνδέεται, σύμφωνα με τον Guardian με την πτώση της στερλίνας που ενίσχυσε τον εξαγωγικό τομέα.
Στις θετικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών συμπεριλαμβάνεται επίσης η μείωση του δημοσίου ελλείμματος κατά 0.4 δισεκατομμύρια λίρες η αύξηση των μέσων εβδομαδιαίων αποδοχών των εργαζομένων κατά 2.8% σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Είναι προφανώς άστοχο να συνδέσει κανείς τα θετικά σημάδια της βρετανικής οικονομίας μόνο με το Brexit – πολύ περισσότερο που αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Αντίστοιχα όμως είναι λάθος να αποδίδει κανείς στο δημοψήφισμα τα αρνητικά στοιχεία της βρετανικής οικονομίας, όπως η πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας και η μικρή αύξηση του πληθωρισμού.
Άλλωστε η γενικότερη κρίση της βρετανικής οικονομίας ήταν ένας από τους παράγοντες που ώθησαν χιλιάδες ψηφοφόρους να αμφισβητήσουν την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική που συνδεόταν με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.
Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι όσοι προέβλεπαν εικόνες πανικού μετά το δημοψήφισμα διαψεύδονται πανηγυρικά.
Α.Χ