Η έρευνα της Βραζιλιάνικης Εισαγγελίας αποδεικνύει τη συνεργασία της VW do Brasil με την υποστηριζόμενη από τη CIA στρατιωτική δικτατορία

Η Volkswagen συνεργαζόταν με τη χούντα της Βραζιλίας

Με την υποστηριζόμενη από τη CIA στρατιωτική δικτατορία της Βραζιλίας συνεργαζόταν στενά ο όμιλος της Volkswagen, σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στο φως έρευνα της Βραζιλιάνικης Εισαγγελίας.

Η εταιρεία συνεισέφερε ενεργά στις διώξεις, τους βασανισμούς και τις δολοφονίες των πιο μαχητικών εργατών της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του 1964-1985.

Η έρευνα του Guaracy Mingardi επιβεβαιώνει παλαιότερα σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού δικτύου NDR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, και μάλιστα, τονίζει ότι η VW δεν υποχρεώθηκε να τηρήσει αυτή τη στάση, αντίθετα συμμετείχε επειδή το ήθελε. Η έκθεση του Mingardi περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος του τμήματος ασφαλείας της εταιρείας μετέφερε πληροφορίες στην υπηρεσία ασφαλείας.

Το θέμα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2015, όταν εργαζόμενοι της VW do Brasil που είχαν υποστεί διώξεις από το καθεστώς κατέθεσαν επίσημη διαμαρτυρία με πέντε ισχυρισμούς:

– Ότι η εταιρεία συμμετείχε ενεργά στη σύλληψη υπαλλήλων της.
– Ότι παρενοχλούσε και απέλυε αντιφρονούντες εργαζόμενους.
– Ότι βοήθησε και υπέθαλψε τα βασανιστήρια της δικτατορικής κυβέρνησης.
– Ότι τα ανώτερα στελέχη της VW ενίσχυαν οικονομικά το κέντρο βασανιστηρίων και τις υπηρεσίες πληροφοριών.
– Ότι η VW είναι εν τέλει ένοχη για συνωμοσία και συμμετοχή στο πραξικόπημα του 1964 και στη δικτατορία που κράτησε για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δικαίωσαν τους εργαζόμενους.

Εν τω μεταξύ, γνωρίζοντας ότι η υπόθεση διερευνάται με εντολή της Εισαγγελίας του Σάο Πάολο και ότι τα αποτελέσματα επρόκειτο να δημοσιευθούν το φθινόπωρο του 2017, το διοικητικό συμβούλιο της VW προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις προσέλαβε τον ιστορικό Christopher Kopper (γιο του πρώην προέδρου του Δ.Σ. της Deutsche Bank) για να ερευνήσει και αυτός την υπόθεση εκ μέρους της.

Η αναφορά του Kopper δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια τελετή του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της VW, στην οποία οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να παρευρεθούν. Ο Kopper επιβεβαιώνει την αυτόβουλη συνεργασία κάποιων μεμονωμένων μελών της VW με την αστυνομία του καθεστώτος και αναγνωρίζει ότι τα ανώτερα στελέχη της VW do Brasil ήταν πιστά στο καθεστώς. Ωστόσο τονίζει επανειλημμένα ότι η συνεργασία αυτή δεν πραγματοποιήθηκε σε εταιρικό επίπεδο.

Στο δελτίο τύπου της η αυτοκινητοβιομηχανία παραθέτει αποσπάσματα από την έρευνα του Kopper και αποφεύγει να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη. Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ αναπαράγουν το δελτίο τύπου χωρίς καμία αναφορά στα αποτελέσματα της έρευνας του Guaracy Mingardi που αποδεικνύουν την απόλυτη ευθύνη της VW.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ