Βενεζουέλα μήνυση Τράπεζα της Αγγλίας χρυσός

Η Βενεζουέλα μηνύει την Τράπεζα της Αγγλίας για την κλοπή 31 τόνων χρυσού

Ο αντιπρόσωπος της Βενεζουέλας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σαμουέλ Μονκάδα ανακοίνωσε την Τρίτη πως η χώρα του θα μηνύσει την Τράπεζα της Αγγλίας για την κλοπή 31 τόνων χρυσού που το οικονομικό ίδρυμα είχε στην κατοχή του. Η μήνυση θα κατατεθεί ενώπιον βρετανικού δικαστηρίου.

«Η λεηλασία είναι έγκλημα εξόντωσης μέσω της άρνησης στον λαό ζωτικών μέσων για να αντιμετωπίσει την χειρότερη πανδημία εδώ και έναν αιώνα. Είναι ο αποικιοκρατικός πόλεμος εναντίον της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μονκάδα στο Twitter.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δράσει ως πράκτορας λεηλασίας εναντίον των λαών. Τώρα παραβιάζει συμβόλαια και εξαπατά έθνη εκμεταλλευόμενη την πανδημία. Ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Μια προειδοποίηση στον κόσμο να μην εμπιστευτεί ξανά αυτούς τους πειρατές του 21ου αιώνα!», σημείωσε.

Η νομική διαδικασία έρχεται έπειτα από την άρνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να υπακούσει σε αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας της Βενεζουέλας για την πώληση μέρους του αποθέματος χρυσού της χώρας που το βρετανικό ίδρυμα διαθέτει, ούτως ώστε να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) και να αντιμετωπιστεί μέσω αυτού η πανδημία στη Βενεζουέλα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες που συμμετέχει στον αποκλεισμό των ΗΠΑ κατά της Βενεζουέλας και στις βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της.

Τον Ιανουάριο του 2019 το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε πιέσει την Τράπεζα της Αγγλίας να κατασχέσει τα αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας και να τα παραδώσει στον επίδοξο πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό. Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφτηκε η ύπαρξη ενός «μυστικού σώματος» στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, που έχει ως αντικείμενο δράσης του την «ανοικοδόμηση» της Βενεζουέλας έπειτα από μία επιτυχημένη ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.


Δείτε το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου και της Moviementa Productions για τη Βενεζουέλα, «Make the Economy Scream».

Make the economy scream from Moviementa Productions on Vimeo.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ