εργατικό ατύχημα

Οι «τυχαίες» δολοφονίες εργαζομένων στους δήμους

Χριστόδουλος Ευθυμίου
ergasianet.gr

«Πρέπει να μάθουν όλοι αυτές τις δολοφονίες και τις αιτίες. Να σταματήσει επιτέλους η αδιαφορία. Να σταματήσει η Ρατσιστική αδιαφορία του Κράτους, Αυτοδιοίκησης και όλων των υπευθύνων για αυτά τα εγκλήματα στους δήμους. Περιστατικά πάρα πολλά: 21 θανατηφόρα μέσα σε δύο χρόνια και 14 σοβαρά ατυχήματα!

Με αφορμή αυτούς τους θανάτους που αυξάνονταν με απίστευτη ταχύτητα, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε πουθενά μια ολοκλήρωμενη καταγραφή, μια μελέτη. Ούτε καν πολλά από τα Σωματεία δεν ενημέρωναν την Ομοσπονδία. Σε πολλές περιπτώσεις, οι διοικήσεις φαίνεται να προσπαθούν να εμπλέξουν εργαζομένους και να αποποιηθούν ευθύνες τους.

Τι και αν βγαίνουν με σθένος ορισμένοι σωστοί συνδικαλιστες και κάνουν καταγγελία, ανακοίνωση στάση εργασίας κτλ. Αλλά ως εκεί! …

Τα ερωτήματα που γεννιούνται, όμως, είναι τα εξής: Γιατί μέσα σε μόλις δύο χρονια έχουμε 21 νεκρούς στους δήμους; Είναι μεμονωμένα περιστατικά; Είναι τυχαία;

Έτσι, λοιπόν, φτιάχνοντας και δημοσιοποιώντας την τραγική λίστα θανάτου με εργαζομένους στους δήμους, το Μάιο του 2016, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου και μετέπειτα η ΠΟΕ-ΟΤΑ, διαπίστωσα τρία πράγματα:

 • Πρώτον: Δεν ήταν για τα ΜΜΕ είδηση, δεν έπαιζε έτσι όπως λένε στα κανάλια, σε ιστοσελίδες, σε ραδιοσταθμούς, εφημερίδες κτλ., παρά μόνο σε ελάχιστες εξαιρέσεις και αυτές από προσωπικές σχέσεις και γνωστούς.
 • Δεύτερον: Η λίστα μεγάλωνε συνεχώς αυξάνοντας τα θύματα. Τα εργατικά ατυχήματα έφθασαν να καταγράφονται σχεδόν ακόμα και ένα ανά εβδομάδα!
 • Τρίτον: Δεν κινητοποιήθηκαν οι μηχανισμοί ελέγχου ή έστω η Δικαιοσύνη (ποια Δικαιοσύνη;).

Αλλά ας έρθουμε λίγο στην άποψη πολλών δημάρχων:

 • Φταίνε πράγματι οι εργαζόμενοι; Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που ορίζει ο νόμος και προσαρμόζει ο Τεχνικός Ασφαλείας;
 • Παρέχουν οι ΔΗΜΟΙ ΜΑΠ; Και τι ΜΑΠ;
 • Οι ΔΗΜΟΙ πρέπει να έχουν Ιατρό εργασίας και Τεχνικό Ασφαλείας. ΕΧΟΥΝ;
 • Οι ΔΗΜΟΙ πρέπει να κάνουν υγειονομικές εξετάσεις και εμβολιασμούς στους εργαζομένους. Κάνουν εμβόλια οι εργαζόμενοι;
 • Οι ΔΗΜΟΙ πρέπει να έχουν συντηρημένα και σε καλή λειτουργείς μηχανήματα οχήματα εργαλεία. Σε τι κατάσταση είναι σήμερα όλα αυτά;
 • Οι ΔΗΜΟΙ πρέπει να εκπαιδεύουν τους εργαζομένους. Υπάρχει εκπαίδευση στους εργαζομένους; Ακόμα και αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δε νοιάζονται, ποιος έχει την ευθύνη του ελέγχου τους;

Κακά τα ψέματα… Η περικοπή πόρων μαζί με την αδιαφορία έχει κάνει πολλούς δημάρχους να γράφουν τη Προστασια και την Ασφάλεια του εργαζομένου στα παλιότερα των υποδημάτων τους! Οι αιρετοί είναι ακριβοί στα «πίτουρα» (φιέστες, εκδηλώσεις, στολισμοί, διαφημίσεις, Ρόδες κτλ.), φθηνοί στις «κότες» (εργαζομένους, υποδομές, εκπαίδευση κτλ.).

Τι κι αν οι εκθέσεις του ΣΕΠΕ δείχνουν πρωτιά στα εργατικά ατυχήματα στην αποκομιδή περισυλλογή, επεξεργασία απορριμάτων και στις κατασκευές! Οι φωτογραφίες στελεχών του ΣΕΠΕ μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου είναι πανέμορφες αλλά αναποτελεσματικές.

Η υποστελέχωση και η έλλειψη ελέγχων είναι μερικές ακόμα από τις πιο σοβαρότερες αιτίες. Γιατί όταν έχουν φύγει χιλιάδες εργαζόμενοι στη σύνταξη και δεν έχουν γίνει προσλήψεις, πώς θα μαζευτούν τα σκουπίδια, πώς θα ανάψουν τα φώτα, πώς θα καθαριστούν οι δρόμοι απ’ το χιόνι; Διάβασα ότι στο Δήμο Θεσσαλονίκης πάγωσαν οι Αλατιέρες και κανένας δεν είπε ότι υπήρχαν 3 φτυάρια για 50 εργαζομένους.

Το τραγικότερο είναι ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα θεωρούνται πλέον ρουτίνα. Έπαψε πλέον να σοκάρει η είδηση ότι πέθανε στη δουλειά συνάδελφος. Μα πώς στο διάολο γίνεται να αυξάνεται η ανεργία και αντιστρόφως ανάλογα να αυξάνονται οι θάνατοι; Πώς γίνεται να έχουμε σε δημόσιες υπηρεσίες, που θα έπρεπε να υπάρχει θεωρητικά περισσότερη εργασιακή ασφάλεια και ελέγχους, τόσοι πολλοί θάνατοι;

Τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν απίστευτα πράγματα στους δήμους:

 • Εργαζόμενοι χωρίς ειδικότητες να μαζεύουν σκουπίδια (κηπουροί). Να εργάζονται ακόμα και χωρίς ασφάλιση ή «εθελοντικά» («μαύρα»).
 • Να υπάρχουν σάπια, ασυντήρητα απορριμματοφόρα.
 • Να μην έχουν γάντια, γιλέκα, μάσκες, αδιάβροχα. Να μην έχουν κάνει εμβόλια εξετάσεις.
 • Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος. Υπάρχει μόνο εγκληματική αδιαφορία.

Αν το αίμα του εργάτη, πατέρα 2 παιδιών που ακρωτηριάστηκε και στα 2 του πόδια, στην Ηγουμενίτσα και επισκέφθηκα στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, ήταν ψήφοι, όλοι θα έτρεχαν από πίσω.

Αν η εργάτρια, μάνα 5 παιδιών που σκοτώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης ήταν κανένας κολλητός εργολάβος θα έτρεχαν να εξυπηρετήσουν.

Αν ο πατέρας που με πήρε τηλέφωνο κλαίγοντας μια μέρα στην Ομοσπονδία λέγοντας ότι έστειλαν το παιδί του να πάρει μια σάπια σκάλα να ανεβεί στη κολόνα να αλλάξει τη λάμπα και σκοτώθηκε, αν αυτός ο πατέρας ήταν τραγουδιστής, ηθοποιός, ποδοσφαιριστής, θα τον είχαν στα κανάλια και θα ήθελαν να στελεχώσει τα ψηφοδέλτια τους.

Αν ήσασταν στη θέση τους; Αν ήμουνα εγώ; Αν ήσουν εσύ; Αν ήταν ο πατέρας σου ή ο αδερφός σου ή ο φίλος σου κάποιος από τους 21 δολοφονημένους;

Σε όλους τους συναδέλφους μου που έπεσαν θύματα, σε όλους τους γονείς τους και τα παιδιά τους που υποφέρουν, σε όλους τους συναδέλφους που νιώθουν στο πετσί τους όλα αυτά τα καθημερινά εγκλήματα, μόνο αυτές οι λέξεις ταιριάζουν: Τιμωρία όλων όλοι ευθύνονται. Να σταματήσουμε να θρηνούμε άλλα θύματα. Όχι άλλα δάκρυα. Το διαδίδουμε παντού!»

Πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Δήμου Αγίου Δημητρίου, Ευθυμίου Χριστόδουλος

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ