Η Τράπεζα της Αγγλίας αρνείται να αποδεσμεύσει τις ράβδους χρυσού της Βενεζουέλας, προκειμένου να επιστρέψουν στη χώρα, υποστηρίζουν οι Τάιμς του Λονδίνου
Το προηγούμενο διάστημα το Καράκας έδειξε ανοιχτά το ενδιαφέρον του να επαναφέρει στη Βενεζουέλα από τη Βρετανία τους περίπου 14 τόνους χρυσού σε ράβδους, λόγω της ανησυχίας ότι θα μπορούσαν να δεσμευτούν από τις σκληρές κυρώσεις που επιβάλλουν οι Η.Π.Α. στη Βενεζουέλα.
Όμως, η Τράπεζα της Αγγλίας αρνείται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποδεσμεύσει τις ράβδους χρυσού, συνολικής αξίας περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έγινε αντιληπτό ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι λαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times, που βασίζεται σε ανώνυμες πηγές.
«Υπάρχουν ανησυχίες ότι ο κύριος Ν.Μαδούρο μπορεί να αρπάξει τον χρυσό, που ανήκει στο κράτος, και να τον πουλήσει για προσωπικό κέρδος», εξηγεί η εφημερίδα.
Την Τρίτη, το Reuters ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθεί εδώ και σχεδόν δύο μήνες να μεταφέρει τον χρυσό της από την Τράπεζα της Αγγλίας στη Βενεζουέλα, με τη μεταφορά να θεωρείται ότι καθυστερεί για λόγους ασφαλείας.
Η Βενεζουέλα έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για να γίνει μεγάλος εξαγωγέας χρυσού. Έχει πιστοποιήσει περίπου 32 σημεία εξόρυξης και έχει χτίσει 54 εγκαταστάσεις, σε μια προσπάθεια να μετατραπεί σε αυτό που ο Μαδούρο περιέγραψε ως «το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα χρυσού στον πλανήτη».
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από οργανισμούς που καθοδηγούνται από τις Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων και το δολάριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα έλαβε την απόφαση να καθιερώσει συναλλαγές σε ευρώ, γουάν και «άλλα μετατρέψιμα νομίσματα», εν μέσω περιορισμών από τις Η.Π.Α.