ερντογάν κατάρ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον εμίρη του Κατάρ

Η Τουρκία σπεύδει να καλύψει το κενό στο Κατάρ

Σαφές εμπορικό και στρατιωτικό άνοιγμα προς το Κατάρ πραγματοποιεί από σήμερα η Τουρκία παρεμβαίνοντας δυναμικά σε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που έχουν ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.

Με μια συμβολική κίνηση η μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την αποστολή Τούρκων στρατιωτών σε βάσεις στο Κατάρ. Οι δυο χώρες είχαν υπογράψει σχετική συμφωνία από τον Απρίλιο του 2016 αλλά ουσιαστικά η Άγκυρα αποφάσισε να μετατρέψει τη διαδικασία σε … fast track στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα που σίγουρα θα ενοχλήσει τον οίκο των Σαούντ στο Ριάντ.

Παράλληλα ο πρόεδρος του τουρκικού εμπορικού επιμελητηρίου, Μεχμέτ Μπουγιουκεκσί, ανακοίνωσε ότι οι Τούρκοι εξαγωγείς βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να καλύψουν ελλείψεις που ενδέχεται να παρατηρηθούν λόγω του φυσικού αποκλεισμού που πραγματοποιεί στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της.

Η Ελλάδα πάντως αναλαμβάνοντας τη διπλωματική εκπροσώπηση της χούντας της Αιγύπτου στο Κατάρ φαίνεται να εμπλέκεται σε μια αντιπαράθεση χωρίς εμφανή οφέλη.

Όπως μας θυμίζει ο Κώστας Ράπτης στο capital.gr “οι καταριανές επενδύσεις στην Τουρκία την τελευταία τετραετία φθάνουν το 1,2 δισ. δολάρια, τα συμφωνημένα εξοπλιστικά συμβόλαια ανέρχονται σε 2 δισ. δολάρια, ενώ τουρκικές κατασκευαστικές έχουν αναλάβει για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ έργα ύψους 13,7 δισ. δολαρίων”.

Εξάλλου η κοινή επιθετική στάση των δυο χωρών απέναντι στον Ασαντ της Συρίας (την οποία στήριξε και κυρίως χρηματοδότησε και η Σαουδική Αραβία) αλλά και η στήριξη στις δυνάμεις των Αδελφών Μουσουλμάνων (που εξόργισε το Ριάντ) φέρνουν ακόμη πιο κοντά τις δυο χώρες.

Η Άγκυρα πραγματοποιεί έναν ακόμη μεγάλο διπλωματικό ελιγμό, ο οποίος όμως σε αντίθεση με το παλαιότερο άνοιγμά της προς τη Ρωσία, δεν την φέρνει αναγκαστικά σε αντιπαράθεση με την Ουάσινγκτον (η οποία διατηρεί τη στρατιωτική διοίκηση του Πενταγώνου για την περιοχή στο Κατάρ).

Υπερεκτίμησε μήπως το Ριάντ τις δυνάμεις του μετά την επίσκεψη Τραμπ; Προς το παρόν διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων έχοντας στριμώξει το εμιράτο του Κατάρ. Οι επόμενες ημέρες όμως θα δείξουν μέχρι που είναι διατεθειμένες να φτάσουν και οι δυο πλευρές

Α.Χ

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ