Η Τεχνητή Νοημοσύνη των social media διαγράφει πειστήρια εγκλημάτων πολέμου

Έναν υπαρκτό και ήδη πραγματοποιήσιμο κίνδυνο από την εφαρμογή συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης αποκάλυψε έρευνα δημοσιογράφων του βρετανικού BBC. Οι εταιρείες τεχνολογίας που κατέχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Instagram και το YouTube χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα για την άμεση αφαίρεση βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές χρήσης τους, όπως βίντεο που περιέχουν ωμή βία. Κατά τη διαδικασία αυτή, όμως, διαγράφουν και βίντεο-μαρτυρίες για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, δυσχεραίνοντας την καταγραφή τους.

Οι πλατφόρμες ελέγχουν και διαγράφουν περιεχόμενο χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό ανθρώπινου δυναμικού και συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης. Με την ολοένα αυξανόμενη ανάπτυξη των τελευταίων, ο ανθρώπινος παράγοντας μπαίνει στο περιθώριο και οι εταιρείες χρησιμοποιούν την ΤΝ για πιο γρήγορη και μαζική αφαίρεση περιεχομένου με μικρότερο κόστος.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαθέτουν εξαιρέσεις στους όρους χρήσης τους, που υποτίθεται ότι επιτρέπουν την ανάρτηση περιεχομένου βίας όταν αυτό είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Όμως τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης δεν έχουν τη δυνατότητα να διακρίνουν ανάμεσα σε γενικές εικόνες βίας και εικόνες βίας που αποτελούν καταγραφή εγκλημάτων, όπως εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι πως διαγράφουν μαζικά και χωρίς εξήγηση ή δυνατότητα περαιτέρω ανάλυσης, καταγραφές από ανεξάρτητους δημοσιογράφους ή πολίτες-δημοσιογράφους, αυτόπτες μάρτυρες τέτοιων εγκλημάτων. Και η διαγραφή αυτή σημαίνει πως τα βίντεο δεν αποθηκεύονται στους σέρβερ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Πολύ συχνά, η άμεση ανάρτηση τέτοιων βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο μόνος τρόπος να καταγραφούν και να διασωθούν αυτές οι εικόνες, που θεωρητικά μπορεί να οδηγήσουν στη λογοδοσία όσους διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα.

Οι δημοσιογράφοι του BBC δοκίμασαν να αναρτήσουν στο Instagram και το YouTube τέσσερα βίντεο-καταγραφές του αποτελέσματος ρωσικών επιθέσεων σε αμάχους στην Ουκρανία, τραβηγμένα από τον πολίτη-δημοσιογράφο Ιχόρ Ζαχαρένκο. Όπως τονίζουν, τα τρία από τα τέσσερα βίντεο διαγράφηκαν από το Instagram μέσα σε ένα λεπτό, ενώ το YouTube αρχικά επέβαλλε ηλικιακό περιορισμό στα ίδια βίντεο, πριν τα διαγράψει εντός δεκαλέπτου.

Όταν οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να τα αναρτήσουν ξανά, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η μεταφόρτωση, ενώ η έφεσή τους βάσει του γεγονότος πως επρόκειτο για πειστήρια εγκλημάτων πολέμου δεν έγινε δεκτή.

Το γεγονός έρχεται να αποδείξει ξανά τους κινδύνους της μονοπώλησης του Ίντερνετ από μια χούφτα μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δεν θα διστάσουν να θυσιάσουν την κοινωνική δυναμική του μέσου στον βωμό της μείωσης του κόστους και της αύξησης της κερδοφορίας τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ