Σίφα νοσοκομείο Γάζα απειλές Μαντς Γκίλμπερτ γιατρός άμαχοι
Χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας (πηγή εικόνας: βίντεο ρεπορτάζ του Al Jazeera)

Η στοχοποίηση του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στη Γάζα και οι απαντήσεις ενός γιατρού

Ο Μαντς Γκίλμπερτ, γιατρός επειγόντων περιστατικών από τη Νορβηγία, που έχει εμπειρία 16 ετών εργασίας στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας, απάντησε μέσω του δικτύου Democracy Now στις κατηγορίες της ισραηλινής κυβέρνησης πως οι χώροι του νοσοκομείου χρησιμοποιούνται από την παλαιστινιακή αντίσταση.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο, που είναι το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ το Ισραήλ έχει απευθύνει εντολές για την εκκένωσή του, την ώρα που σε αυτό έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι, τραυματίες και ασθενείς.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο λογαριασμός του ισραηλινού στρατού στο X (πρώην Twitter) είχε δημοσιεύσει και ένα προπαγανδιστικό βίντεο, με ψηφιακή προσομοίωση ενός γιγαντιαίου δικτύου της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο, χωρίς να προσφέρει το παραμικρό στοιχείο. Η ανάρτηση δήλωνε: «Το Νοσοκομείο Σίφα δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, αλλά λειτουργεί και ως τα κεντρικά γραφεία για την τρομοκρατική δράση της Χαμάς. Η τρομοκρατία δεν ταιριάζει σε ένα νοσοκομείο και οι IDF θα δράσουν για να αποκαλύψουν οποιαδήποτε τρομοκρατική υποδομή».

Ο δρ. Γκίλμπερτ κλήθηκε να μιλήσει στη δημοσιογράφο Έιμι Γκούντμαν στο δίκτυο Democracy Now και προσέφερε απαντήσεις, αλλά και τα δικά του ερωτήματα προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

«Ζητώ από τον πρόεδρο Νετανιάχου να θέσει στο τραπέζι τις αποδείξεις και τις ενδείξεις ότι υπάρχει κέντρο ελέγχου και διοίκησης για την Παλαιστινιακή αντίσταση στο νοσοκομείο Σίφα. Ακούμε αυτούς τους ισχυρισμούς από το 2009. Έχουμε απειληθεί δύο φορές να φύγουμε από το νοσοκομείο Σίφα το 2009 και το 2014, επειδή οι Ισραηλινοί επρόκειτο να το βομβαρδίσουν διότι ήταν κέντρο διοίκησης.

Εργάζομαι στο Σίφα για 16 χρόνια περιστασιακά, σε πολύ ταραχώδεις περιόδους. Μπορώ να περπατώ ελεύθερα στο νοσοκομείο, βγάζω πολλές φωτογραφίες και τραβώ βίντεο, έχω κοιμηθεί στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών, έχω πάει παντού. Ποτέ δεν είχα περιορισμούς, κανείς δεν με έλεγξε ποτέ, τις φωτογραφίες μου και το λοιπό υλικό τεκμηρίωσης. Λοιπόν, αν υπάρχει κέντρο διοίκησης, δείξτε μας!

Έχετε φωτογραφίες και ταινίες ακτινογραφίας ολόκληρης της Γάζας, όλα τα τούνελ, τα πάντα. Γιατί λοιπόν σε αυτά τα 16 χρόνια απειλών στο νοσοκομείο Σίφα, δεν έχουν δοθεί ποτέ αποδείξεις ότι είναι κέντρο διοίκησης; Αν ήταν στρατιωτικό κέντρο διοίκησης, δεν θα εργαζόμουν εκεί. Διότι υπακούω στη Συνθήκη της Γενεύης. Νούμερο ένα.

Νούμερο δύο. Αν οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι είναι μεικτός στόχος αμάχων-στρατού — διότι είναι προφανώς άμαχοι, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται εκεί και 2.000 ασθενείς. Αν λοιπόν είναι μεικτός στόχος, οι προφυλάξεις για τους άμαχους έχουν προτεραιότητα έναντι του στρατιωτικού στόχου. Οπότε, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης δεν μπορείς να βομβαρδίσεις νοσοκομεία, εκτός κι αν έχουν πολύ ξεκάθαρη στρατιωτική λειτουργία.

Συνεπώς, για εμένα όλα αυτά είναι τμήμα αυτού του τεράστιου εκφοβισμού του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα. Δέχονται απειλές με φυλλάδια από τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα, δέχονται απειλές μέσω τηλεφωνημάτων, δέχονται απειλές πως “αν παραμείνετε στη Γάζα σας ορίζουμε ως τρομοκράτες”. Τι είναι αυτό;! Το 2023;

2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, άμαχοι, άοπλοι άνθρωποι να σκοτώνονται. Ένα παιδί σκοτώνεται κάθε δέκα λεπτά, μέχρι σήμερα ο αριθμός των νεκρών Παλαιστίνιων παιδιών είναι 3.324 και αγνοούνται 2.062 Παλαιστίνια παιδιά στη Γάζα. Αυτά είναι 5.300 Παλαιστίνια παιδιά που έχουν σκοτωθεί σε τρεις εβδομάδες.

Και ρωτώ τον πρόεδρο Μπάιντεν, τι είδους πρόεδρος είσαι; Και η αντιπρόεδρος. Έχετε παιδιά; Αποδέχεστε πως αυτό είναι πόλεμος; Αποδέχεστε ότι η στήριξή σας στον ισραηλινό στρατό σκοτώνει παιδιά κατά χιλιάδες, για το όνομα του Θεού;

Ας έχουμε εκεχειρία, ας καταργήσουμε την πολιορκία της Γάζας, ας αφήσουμε να εισέλθουν εφόδια και διεθνείς ομάδες για να εργαστούν. Οι συνάδελφοί μου είναι υπερφορτωμένοι, δουλεύουν μέρα και νύχτα επί τρεις εβδομάδες τώρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσω τη λέξη “γενοκτονία”, αρκεί να πω “μαζική δολοφονία αμάχων”. Πρέπει να σταματήσει.»

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ