ρύπανση ατμόσφαιρα ορυκτά καύσιμα θάνατοι κορονοϊός
Εικόνα από την Ινδία, με την ποιότητα του αέρα πριν και μετά την παύση μεγάλου μέρους των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας έκανε τον κορονοϊό πιο θανατηφόρο

Πηγή: Juan Cole – Informed Comment
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, που παράγει ασθένειες όπως το άσθμα και άλλα πνευμονικά προβλήματα καθώς και καρδιακή νόσο, είναι υπεύθυνη για κάποιους από τους χιλιάδες θανάτους από κορονοϊό στις ΗΠΑ. Αυτό, σύμφωνα με μία μελέτη του Χάρβαρντ που μόλις δημοσιεύτηκε, την οποία συνόψισε εξαιρετικά ο Μάθιου Ιγκλέσιας του Vox. Ο Ιγκλέσιας τονίζει πως η απάντηση του Τραμπ στην πανδημία ήταν να καταργήσει κανονισμούς για την καθαρότητα του αέρα, που είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε.

Οι κάτοικοι των πόλεων σε όλο τον κόσμο μένουν έκπληκτοι όταν βλέπουν πόσο καθαρός έχει γίνει ξαφνικά ο αέρας τους, μόλις οι άνθρωποι σταμάτησαν να καίνε τόσα ορυκτά καύσιμα οδηγώντας οχήματα για ώρες κάθε μέρα και παρέχοντας ενέργεια στα μαγαζιά μέσω άνθρακα.

Ο καθαρός αέρας δεν είναι απλά ένα όμορφο πράγμα. Είναι αναγκαίος για την υγεία μας. Μελέτη που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε ένα περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, βρήκε πως η αναπνοή μολυσμένου αέρα γεμάτου από μικρά αιωρούμενα σωματίδια σκοτώνει περίπου 200.000 ανθρώπους τον χρόνο στις ΗΠΑ, ακόμα και όπου το επίπεδο μόλυνσης είναι κάτω από τα όρια που έχει θέσει η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας.

Σωματίδια ή σταγόνες με διάμετρο λιγότερα από 2,5 μικρόμετρα, ή τριάντα φορές μικρότερα από μια τρίχα μαλλιών, είναι αναμεμειγμένα σε μια σειρά από βλάβες στην υγεία, ακόμα και στην μειούμενη ευφυΐα σε περιβάλλοντα με υψηλή μόλυνση.

Για του λόγου το αληθές, ένας τίτλος του Guardian από το 2018 ήταν «Η μόλυνση του αέρα δημιουργεί “τεράστια” μείωση στην ευφυΐα, αποκαλύπτει μελέτη». Ο Ντάμιαν Κάρινγκτον και η Λίλι Κουο έγραψαν πως η εισπνοή μολυσμένου αέρα παρεμβαίνει τόσο στη λειτουργία του εγκεφάλου, που όταν γίνεται συχνά είναι σαν να χάνεις έναν χρόνο εκπαίδευσης. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι συχνά παρατάνε το τελευταίο εξάμηνο του πανεπιστημίου τους, αλλά προφανώς χάνουν και τα δύο εξάμηνα αν ζουν σε μία πόλη με βαριά μόλυνση του αέρα. Και αυτά χωρίς να προσμετράται η πλήρης άνοια, στην οποία επίσης εμπλέκεται ο βρώμικος αέρας που δημιουργείται από την καύση πετρελαίου και άνθρακα.

Η Ρόζι ΜακΚωλ στο Newsweek σημείωσε πως η μελέτη του JAMA Network βρήκε ότι η μόλυνση του αέρα προκαλεί θάνατο από καρδιακές παθήσεις, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα, πνευμονία, και διαβήτη τύπου 2, όπως και εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από κατεστραμμένες αρτηρίες που κόβουν την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Αυτές οι έξι θανατηφόρες ασθένειες ήταν γνωστό ότι προκαλούνται από την εισπνοή μολυσμένου αέρα. Επιπρόσθετα όμως, μπόρεσαν να δείξουν πως η εισπνοή μικροσωματιδίων σε διάρκεια χρόνου προκαλεί επίσης άνοια, υψηλή αρτηριακή πίεση, και χρόνια ασθένεια του ήπατος, οι οποίες επίσης σκοτώνουν ανθρώπους.

Οι εταιρείες άνθρακα και πετρελαίου, όπως η ExxonMobil και όλες αυτές οι εταιρείες υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking), σκοτώνουν με αυτόν τον τρόπο ένα εκατομμύριο Αμερικανούς κάθε πέντε χρόνια. Για τα τελευταία 20 χρόνια οι Αμερικανοί φρικάρουν για την τρομοκρατία που ίσως να σκοτώσει λιγότερους από εκατό ανθρώπους τον χρόνο, αλλά δεν έχουν πρόβλημα να εξοντώνεται ένα πέμπτο του εκατομμυρίου συμπολιτών τους από την καύση ορυκτών καυσίμων κάθε χρόνο.

Η κατάσταση είναι, βέβαια, πολύ χειρότερη από ό,τι δείχνει αυτή η μελέτη. Διότι η οδήγηση οχημάτων που καίνε βενζίνη και η θέρμανση του σπιτιού σας με άνθρακα δεν σας κάνουν μόνο χαζούς και άρρωστους, αλλά διαλύουν και τον πλανήτη ξερνώντας ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, όπου παγιδεύουν την ενέργεια του ήλιου και δεν της επιτρέπουν να εκπεμφθεί ξανά στο διάστημα, θερμαίνοντας τη γη. Η παγκόσμια υπερθέρμανση προκαλεί πυρκαγιές (οι οποίες επίσης ρίχνουν σωματίδια στον αέρα), ξηρασία, πιο έντονους τυφώνες, και θανατηφόρο αύξηση της στάθμης της θάλασσας και καταιγίδες. Το διοξείδιο του άνθρακα απορροφάται μέχρι ενός ορίου από την θάλασσα, κάνοντάς την όξινη και απειλώντας με αφανισμό τη θαλάσσια ζωή από την οποία ζει το 10% της ανθρωπότητας.

Το Scientific American σημειώνει πως οι ερευνητές υπολογίζουν ότι περίπου 150.000 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο από την κλιματική έκτακτη ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030.

Μιλώντας αναλογικά, οι ΗΠΑ είναι το 4,2% του παγκόσμιου πληθυσμού, οπότε λίγο περισσότεροι από 6.000 Αμερικανοί ήδη σκοτώνονται κάθε χρόνο από την παγκόσμια υπερθέρμανση. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί εκθετικά μέσα στον 21ο αιώνα.

Το βάρος όλης αυτής της ασθένειας και του θανάτου πέφτει ανισοβαρώς στους φτωχούς και στις ΗΠΑ στους Αφρο-Αμερικανούς, που παραμερίζονται από τις διακρίσεις στα πιο μολυσμένα και λιγότερο επιθυμητά σπίτια. Ποιος ζει κοντά σε εργοστάσιο άνθρακα;

Καθώς τεράστιοι αριθμοί από νέα, οικονομικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα βγαίνουν στην αγορά στα επόμενα πέντε χρόνια, όλοι όσοι μπορούν να αγοράσουν ένα θα πρέπει να το κάνουν. Καθώς κάνουμε πιο «πράσινο» το δίκτυο ηλεκτροδότησης και καταργούμε σταδιακά τον άνθρακα, τα ηλεκτρικά οχήματα θα σώσουν τις ζωές κυριολεκτικά εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών τον χρόνο, για να μην αναφέρουμε την ελάττωση της καμπύλης της κλιματικής κρίσης για την επόμενη γενιά.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ