εμβόλια γονιμότητα στειρότητα γυναίκες COVID-19 παραπληροφόρηση αντιεμβολιαστές

Η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια και τη γονιμότητα και η αύξηση των φόβων για στειρότητα

Του Ανδρέα Κοσιάρη

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η χωρίς στοιχεία αμφισβήτηση για τα εμβόλια μπορεί να γιγαντωθεί και να λάβει τη μορφή «χιονοστιβάδας» μέσω του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εκθέτει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Osteopathic Medicine, επιστημονικό περιοδικό που διεξάγει διπλά τυφλή αξιολόγηση των άρθρων του.

Η έρευνα αφορά τη ραγδαία αύξηση των αναζητήσεων στη μηχανή αναζήτησης της Google για πληροφορίες σχετιζόμενες με τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού και τη στειρότητα, έπειτα από τη δημοσίευση μίας αίτησης καθυστέρησης της Έγκρισης Επείγουσας Χρήσης του εμβολίου της Pfizer προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, που κατατέθηκε από έναν πρώην γιατρό και έναν πρώην υπάλληλο φαρμακοβιομηχανίας στις αρχές Δεκεμβρίου 2020.

Η έρευνα έγινε μέσω του εργαλείου Google Trends και αφορούσε το διάστημα μεταξύ 4 Φεβρουαρίου 2020 και 3 Φεβρουαρίου 2021. Ανέλυσε τις αναζητήσεις για τους όρους «στειρότητα», «στειρότητα ΚΑΙ εμβόλιο», και «στειρότητα ΚΑΙ εμβόλιο COVID». Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, στην κορύφωση των αναζητήσεων, που συνέβη λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση της αμφιλεγόμενης αίτησης, οι αναζητήσεις για αυτούς τους όρους αυξήθηκαν κατά 119,9%, 11.251% και 34.900% αντίστοιχα.

Η αίτηση καθυστέρησης της έγκρισης του εμβολίου mRNA της Pfizer, έγινε την 1η Δεκεμβρίου 2020 από έναν Γερμανό γιατρό και επιδημιολόγο με το όνομα Wolfgang Wodarg, και έναν πρώην υπάλληλο της Pfizer, τον Michael Yeadon.

Οι δύο τους εξέφρασαν ανησυχίες για τις πιθανές επιδράσεις του εμβολίου στη γυναικεία γονιμότητα, αν και παραδέχονταν στην αίτησή τους πως δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτές. Οι ανησυχίες επικεντρώνονταν γύρω από την υποτιθέμενη «ομοιότητα» της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού, την οποία στοχεύουν τα εμβόλια, με μία ανθρώπινη πρωτεΐνη που λέγεται syncytin-1 και είναι πολύ σημαντική για να λειτουργεί σωστά ο πλακούντας κατά την εγκυμοσύνη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως αφενός ο δρ. Wodarg έχει πάψει να ασκεί ιατρική από το 1994, και έχει εκφράσει θεωρίες συνωμοσίας στο παρελθόν, ενώ αφετέρου ο δρ. Yeadon είχε απολυθεί από τη Pfizer το 2011, όταν η εταιρεία αποφάσισε να σταματήσει τη γραμμή έρευνας με την οποία ασχολούταν, και έπειτα αυτός δημιούργησε τη δική του φαρμακευτική εταιρεία.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή της στο Facebook η Μυρτάνη Πιερή, Επίκουρη Καθηγήτρια Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, η υποτιθέμενη «ομοιότητα» των δύο πρωτεϊνών που επικαλούνταν οι δύο επιστήμονες δεν είναι απλά μικρή, αλλά απειροελάχιστη. «Είναι σαν δύο άτομα που έχουν αριθμούς τηλεφώνου που και οι δύο μοιράζονται ένα ψηφίο, περιέχουν πχ. τον αριθμό 7. Και κάπου εκεί σταματάει η ομοιότητά τους».

Η Πιερή σημειώνει επίσης πως αφενός τέτοιου είδους ομοιότητες μπορεί να υπάρχουν με χιλιάδες άλλες πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος, και αφετέρου πως η έρευνα για αυτές τις ομοιότητες είναι μια απλή διαδικασία που διαρκεί 20 δευτερόλεπτα. Επιπρόσθετα, τα αντισώματα χαρακτηρίζονται από μεγάλη εξειδίκευση στον στόχο τους. «Δεν επιτίθενται ποτέ σε “ένα ψηφίο” αλλά πρέπει να αναγνωρίσουν ολόκληρο τον αριθμό τηλεφώνου», γράφει η Πιερή και προσθέτει, «Αυτός είναι και ο λόγος που μειώνεται η λειτουργία τους με κάποιες παραλλαγές του ιού (βλέπε παραλλαγή ΔΕΛΤΑ) όπου εκεί αλλάζουν 1 ή 2 ψηφία και αμέσως μπορεί να πέσει κάπως η δραστικότητά τους».

Οι Wodarg και Yeadon, μπορεί να είχαν ή μπορεί να μην είχαν απώτερα κίνητρα για την αίτησή τους. Η αγνόηση εκ μέρους τους των παραπάνω λεπτομερειών γεννά σίγουρα αμφιβολίες για την ειλικρίνειά τους. Υπενθυμίζουμε πάντως ότι παραδέχονταν και οι ίδιοι πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν τις ανησυχίες τους.

Το πρόβλημα όμως ξεκίνησε όταν η αίτησή τους «έπεσε» στα χέρια των ακτιβιστών του αντιεμβολιαστικού κινήματος, οι οποίοι διέσπειραν τις αβάσιμες «ανησυχίες» των επιστημόνων ως βεβαιότητα, δημιουργώντας το «τσουνάμι» αναζητήσεων που βρήκε η έρευνα και επίμονους φόβους για την επίδραση των εμβολίων στη γυναικεία γονιμότητα που διαρκούν μέχρι και σήμερα.

Οι φόβοι αυτοί έχουν διαψευστεί σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονική κοινότητα. Μελέτες που έχουν γίνει σε άλλα θηλαστικά έδειξαν πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση εμβολιασμού και γονιμότητας ακόμα και όταν στα ζώα έδωσαν τέσσερις φορές τη δόση που δίνεται στον άνθρωπο.

Επίσης υπάρχουν πλέον αποτελέσματα, αφενός από τις δοκιμές των εμβολίων, όπου στην περίπτωση του εμβολίου της Pfizer, 12 γυναίκες που συμμετείχαν στις αρχικές δοκιμές και έλαβαν το εμβόλιο συνέλαβαν τυχαία (άλλες 11 συνέλαβαν ενώ ανήκαν στην ομάδα που λάμβανε placebo). Η μετέπειτα παρακολούθηση αυτών των γυναικών έδειξε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους.

Αφετέρου, χιλιάδες γυναίκες έχουν πλέον εμβολιαστεί και συνέλαβαν κανονικά, ή εμβολιάστηκαν κατά την εγκυμοσύνη τους, με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν να είναι αντίστοιχης συχνότητας με αυτά που παρουσιάζονται στον γενικό πληθυσμό, ενώ αρκετές εξ αυτών έχουν γεννήσει, με τα παιδιά τους να χαίρουν άκρας υγείας.

Παρά τις περί του αντιθέτου αποδείξεις όμως, οι ανησυχίες για την επίδραση των εμβολίων στη γυναικεία γονιμότητα παραμένουν σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, χάρη στην επιμονή των αντιεμβολιαστών.

Η παραπληροφόρηση που διακινείται προκαλεί μάλιστα περισσότερο κακό, καθώς είναι γνωστό πως η CoViD-19 προκαλεί αυξημένα προβλήματα υγείας στις εγκύους και έχει συνδεθεί με αύξηση των πρόωρων τοκετών, αλλά και της μητρικής θνητότητας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ