διοξείδιο του άνθρακα αέρια θερμοκηπίου συγκεντρώσεις λοκντάουν

Η πανδημία δεν μείωσε το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου κορυφώθηκαν το 2019 και συνεχίζουν να αυξάνονται το 2020.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του WMO, «η βιομηχανική επιβράδυνση λόγω της πανδημίας CoViD-19 δεν έχει περιορίσει τα επίπεδα-ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου που παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες και προκαλώντας περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, λιώσιμο των πάγων, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και οξίνιση των ωκεανών».

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως τα λοκντάουν έχουν μειώσει τις εκπομπές πολλών αερίων ρύπων, συμπεριλαμβανόμενου του διοξειδίου του άνθρακα, η γενική επίδραση στις συγκεντρώσεις του CO2 στην ατμόσφαιρα δεν είναι σημαντική.

Επιπροσθέτως, ο Γενικός Γραμματέας του WMO καθηγητής Πέτερι Τάαλας σημείωσε πως «το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στην ατμόσφαιρα για αιώνες και στον ωκεανό για ακόμα περισσότερο. Την τελευταία φορά που η Γη έζησε μια συγκρινόμενη συγκέντρωση CO2 ήταν τρία με πέντε εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν η θερμοκρασία ήταν 2-3°C θερμότερη και η στάθμη των ωκεανών 10-20 μέτρα υψηλότερη από ό,τι σήμερα. Αλλά δεν υπήρχαν 7,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι».

Τα ανησυχητικά δεδομένα δείχνουν πως παρά το γεγονός ότι οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 17% παγκοσμίως λόγω των λοκντάουν, η συγκέντρωση CO2 θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν και «σε ελαφρώς μικρότερο ρυθμό».

Ο WMO επισημαίνει πως τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν την αναγκαιότητα μιας «διαρκούς επιπεδοποίησης της καμπύλης» μέσω πολιτικών ουδέτερου ισοζυγίου εκπομπών και επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πηγή: telesur

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ