Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από επτά βιβλία

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, παρακάτω παρουσιάζονται επτά βιβλία για το θέμα, που κυκλοφορούν και θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Μια σειρά εκδόσεις σχετικές με την ιστορία, τη θεωρία και την πολιτική, που αποτυπώνουν τα γεγονότα του 1917, αναδεικνύουν τη θεωρητική βάση και τις θέσεις της εποχής και των πρωταγωνιστών της επανάστασης, συμβάλλουν στην πολιτική διαπάλη του σήμερα για τις αιτίες της κατάρρευσης και τις εξελίξεις στην πορεία μετά τη νίκη του Οκτώβρη.

1. Εμείς αρχίσαμε, ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε
Επετειακή έκδοση για την Οκτωβριανή Επανάσταση, με αναλυτικά χρονολόγια, γεγονότα, εικαστικά, αλλά και ιστορικά, πολιτικά και θεωρητικά κείμενα.

Περιέχει κείμενα των: Εdward H. Carr, B. I. Λένιν, Λ. Σαβέλιεφ, Γιώργου Μαργαρίτη, Νίκου Μπογιόπουλου και εισαγωγή του Δημήτρη Γκόβα

2. Το αλφαβητάρι του κομμουνισμού
Νικολάϊ Μπουχάριν – Γιεβγκένι Πρεομπραζένσκι

Το βιβλίο αποτελεί μοναδικό δείγμα των στόχων και των πολιτικών του κομμουνισμού όπως εκφράστηκαν κατά τα πρώτα χρόνια της νίκης των Μπολσεβίκων, μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917. Το πρόγραμμα των μπολσεβίκων μετά την επανάσταση.

3. Η Οκτωβριανή Επανάσταση και η εποχή μας
Θεωρητικές προσεγγίσεις & ερμηνευτικές προεκτάσεις

Ένας συλλογικός τόμος ο οποίος περιέχει μελέτες και θεματικές σχετικά με την πορεία της επανάστασης. Η οικονομία της ΕΣΣΔ, η πείρα των Σοβιέτ, το θέμα του πολιτικού υποκειμένου, δημοκρατία και κομμουνισμός, η γραφειοκρατία, η τέχνη και η επανάσταση, οι αγώνες στην ΕΣΣΔ είναι μερικά βασικά θέματα του βιβλίου.

Περιέχει κείμενα των Φ. Παρασκευά, Π. Θέμελη, Α. Χρύση, Δ. Τζαρέλλα, Χ. Νάτση, Σ. Ποταμιά, Η. Μανδηλαρά, Β.Α. Λογκατσόφ, Ν.Α. Τσαγκόλοφ, Bernard Chavance, Ralph Miliband, Ernest Mandel, όπως και μια βαρυσήμαντη συνέντευξη του Georg Lukàcs.

4. Ιστορία και κομμουνισμός
Περικλής Παυλίδης

Tο βιβλίο καταπιάνεται με τον αναστοχασμό της πρώτης σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην ΕΣΣΔ, των αφετηριακών συνθηκών μέσα στις οποίες αναδύθηκε, της ιστορικής διαδρομής της, στην εξέταση των θεμελιωδών αντιφάσεων που καθόρισαν την τελική ήττα της. Το βιβλίο θέτει εκ νέου το ζήτημα του κομμουνισμού, της θέσης του στην ιστορία και της αναγκαιότητάς του.

5. Η Ρώσικη Επανάσταση
Γιώργος Μαργαρίτης

Ένα νέο ιστορικό δοκίμιο: Στα 1917, μέσα στη δίνη του παγκόσμιου πολέμου, μια επανάσταση άλλαξε δραματικά τους όρους της πολιτικής και μαζί της ιστορίας.

Ο συγγραφέας, ως ιστορικός, παρουσιάζει ανάγλυφα την εποχή, τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, την άνοιξη των Μπολσεβίκων, το δρόμο για την εξουσία των Σοβιέτ.

6. Η Οκτωβριανή επανάσταση και ο πρώιμος σοσιαλισμός στη Λογική της Ιστορίας
Ζητήματα επαναστατικής θεωρίας, μεθοδολογίας και πρακτικής

Ο συλλογικός τόμος εκκινεί από τη θέση ότι είναι αδύνατον να εξηγηθεί επαρκώς η νίκη της Οκτωβριανής επανάστασης και η ιστορική εμπειρία της ΕΣΣΔ, δίχως ουσιαστική ανάπτυξη της επαναστατικής θεωρίας και μεθοδολογίας. Έναν αιώνα μετά την Οκτωβριανή επανάσταση το φάντασμά της συνεχίζει να πλανιέται στις γειτονιές του κόσμου.

Περιέχει κείμενα των Βίκτορ Αλεξέγιεβιτις Βαζιούλιν, Μανόλη Δαφέρμου, Γιώργου Κακαρίνου, Δημήτρη Κούλου και Δημήτρη Πατέλη

7. Τετράδια Μαρξισμού – τεύχη 3 και 4
Αφιέρωμα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση: Διαβάζοντας το παρελθόν, ανιχνεύοντας το μέλλον

Το αφιέρωμα που εκτείνεται στα 2 τελευταία τεύχη του θεωρητικού περιοδικού πραγματεύεται το γεγονός της επανάστασης, τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, τις διαφορές στρατηγικής και τακτικής των σοσιαλιστικών ρευμάτων και οργανώσεων καθώς και τις διεθνείς διαστάσεις και επιδράσεις της. Στη συνέχεια αναφέρεται σε μετασχηματισμούς που έγιναν ή επιχειρήθηκαν από την επανάσταση, στις αιτίες της αντιστροφής τους και της κατάρρευσης, καθώς και στις προοπτικές του κομμουνισμού στον σύγχρονο κόσμο.

Στο αφιέρωμα γράφουν πλήθος αγωνιστών και μαρξιστών διανοούμενων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ