Ντόρα Μπακογιάννη

Η οικογένεια Μητσοτάκη στήνει σκηνικό «Ασάνζ» για τις υποκλοπές

Του Άρη Χατζηστεφάνου

Σε μια δήλωση που θα μπορούσε να εκληφθεί σαν απειλή για την τύχη όσων τολμήσουν να μιλήσουν ενόρκως για τις υποκλοπές, προχώρησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και αδερφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Υπάρχουν προβλήματα στο να βγουν όλα γιατί αυτός ο οποίος θα τα πεί πάει για κακούργημα» δήλωσε χαμογελώντας η Μπακογιάννη, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση. «Εάν παραβιαστεί το απόρρητο» συνέχισε η ίδια, οι άνθρωποι που έχουν διοικήσει την ΕΥΠ «θα πάνε δέκα χρόνια φυλακή».

Η δήλωση Μπακογιάννη έρχεται καθώς το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ (και το τμήμα του κόμματος που πρόσκειται ακόμη στον πρωθυπουργό), παίζουν ως τελευταίο χαρτί το επιχείρημα της Εθνικής Ασφάλειας. Για αυτή την «ασφάλεια» δεν πρέπει να μάθουμε ποτέ γιατί ο πρωθυπουργός, ως επικεφαλής της ΕΥΠ, διέταξε την παρακολούθηση του σημερινού αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος αλλά και δημοσιογράφων που ερευνούσαν σκάνδαλα διαφθοράς στον τραπεζικό τομέα.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρεται σε «αυτούς που διοικούσαν την ΕΥΠ», παραλείποντας να αναφέρει ότι την υπηρεσία διοικούσε ο αδερφός της, Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας ως σύνδεσμο τον ανιψιό της Γρηγόρη Δημητριάδη.

Το μήνυμα πάντως είναι σαφές: Όσοι ανοίξουν το στόμα τους θα έχουν τις συνέπειες που γνώρισαν γνωστοί πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος και εκδότες, όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ των Wikileaks. Όπως προειδοποιούσαμε από την πρώτη στιγμή της σύλληψης Ασάνζ, οι διώξεις και τα βασανιστήρια που υπέστη είχαν ως στόχο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους whistleblowers ότι θα έχουν την ίδια τύχη αν τολμήσουν να αποκαλύψουν τα εγκλήματα αυταρχικών καθεστώτων.

Η σύγκριση βέβαια έχει κάποια όρια. Ο Ασάνζ αποκάλυψε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποιούσαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες και γι’ αυτό ο πλανήτης πρέπει να τον αντιμετωπίζει σαν ήρωα. Οι ΗΠΑ όμως από την πλευρά τους έχουν δίκιο να υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις του άπτονται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας (ακόμη και αν «ασφάλεια» για την Ουάσιγκτον σημαίνει η μαζική σφαγή αμάχων). Στην περίπτωση όμως του Ανδρουλάκη ή του Κουκάκη δεν προκύπτει από πουθενά απειλή για τα εθνικά συμφέροντα. Αντίθετα υπάρχουν καταγγελίες για οικονομικά συμφέροντα που φτάνουν μέχρι την οικογένεια Μητσοτάκη.

Όπως εξηγούσαμε πρόσφατα το μόνο ζήτημα «εθνικής ασφάλειας» που προκύπτει είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ, που παρέχει τα πιο εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης φέρεται να τοποθετεί σε αυτά κερκόπορτες ασφαλείας (back doors) μέσω των οποίων μπορεί να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών που χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές. Για αυτό το θέμα όμως δεν φαίνεται να θέλει να μιλήσει κανένα από τα κόμματα εξουσίας που συνεργάστηκαν με το Τελ Αβίβ την τελευταία δεκαετία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ