Η νέα τάση στο ισραηλινό TikTok – Να χλευάζουν τα παιδιά της Παλαιστίνης

Israeli content creators Η νέα τάση νεαρών Ισραηλινών να κοροϊδεύουν τα παιδιά της Γάζας φέρνει στο προσκήνιο το δομικό ρατσισμό του ισραηλινού κράτους.
6 λεπτα

Πηγή: qudsnen.co

Νεαροί Ισραηλινoί έχουν ξεκινήσει νέα τάση στο TikTok, όπου κοροϊδεύουν τον πόνο των Παλαιστίνιων παιδιών στη Γάζα. Στα βίντει που ανεβάζουν ζητούν από ενήλικες να κάνουν «δωρεές για τα παιδιά της Γάζας», μόνο και μόνο για να προκαλέσουν το θυμό και τις προσβολές. Η τάση έχει προκαλέσει σοκ και αναδεικνύει τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό και την απανθρωπιά απέναντι στον παλαιστινιακό λαό.

Σε ένα viral βίντεο, ένα νεαρό κορίτσι από το Ισραήλ ζητά από τον πατέρα της να κάνει δωρεά στα παιδιά στη Γάζα, σημειώνοντας, (ενώ προσπαθεί να πνίξει τα γέλια της) ότι είναι αθώα και δεν συνδέονται με τη Χαμάς. Ο πατέρας ξεσπά εκτοξεύοντας βρισιές. Στη συνέχεια αμφισβητεί την ταυτότητα της κόρης του, ρωτώντας: «Είσαι Εβραία ή από την Αραβία;».

Ένα άλλο βίντεο καταγράφει έναν πατέρα να δηλώνει έξαλλος: «Αυτοί στη Γάζα δεν είναι άνθρωποι, είναι ζώα». Σε άλλο βίντεο, μια γυναίκα, μετά από καταιγισμό προσβολών, εκφράζει την επιθυμία της να πεθάνει, ένα προς ένα, κάθε παιδί στη Γάζα.

Τα βίντεο έχουν προκαλέσει ευρύτατο σοκ, αποκαλύπτοντας μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα εξανδαποδισμού των Παλαιστινίων. Η τάση αυτή αναδύεται καθώς η Γάζα αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλείται από τη γενοκτονία του Ισραήλ, όπου τα παιδιά είναι τα θύματα που πλήττονται περισσότερο.

Τα Παιδιά στη Γάζα: Ο πρωταρχικός στόχος του Ισραήλ

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τους επιβεβαιωμένους θανάτους, το 44% των νεκρών στη Γάζα ήταν παιδιά. Τα περισσότερα ήταν μεταξύ πέντε και εννέα ετών και το 80% πέθανε στα σπίτια του. Πολλά θάφτηκαν κάτω από χαλάσματα, πνίγηκαν ή αφέθηκαν να πεθάνουν χωρίς ιατρική βοήθεια λόγω των σοβαρών ελλείψεων. Άλλα υπέφεραν βασανιστικό πόνο από τραύματα, πεθαίνοντας χωρίς αναισθησία ή ανακούφιση από τον πόνο.

Οι στιγμές τρόμου πριν το θάνατο παραμένουν άγνωστες στις περισσότερες περιπτώσεις. Πολλές οικογένειες αφανίστηκαν εντελώς, χωρίς να αφήσουν επιζώντες να διηγηθούν τις ιστορίες τους. Μια εξαίρεση ήταν η Χιντ Ρατζάμπ, ένα εξάχρονο κορίτσι που, εν μέσω ισραηλινών πυροβολισμών, παρακαλούσε για διάσωση μέσω τηλεφώνου πριν η γραμμή σιωπήσει.

Η Γάζα έχει τώρα σχεδόν 40.000 ορφανά, χιλιάδες ακρωτηριασμένα παιδιά και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένα παιδιά. Τα σχολεία έχουν καταστραφεί και τα ψυχολογικά τραύματα είναι ευρέως διαδεδομένα. Περισσότερα από 20.000 παιδιά παραμένουν αγνοούμενα, είτε θαμμένα κάτω από ερείπια είτε σε ομαδικούς τάφους. Πολλά από αυτά δεν θα τα θρηνήσουν ποτέ σωστά, τα ονόματά τους χάνονται, γίνονται αριθμός.

Η Κανονικοποίηση του μίσους στα ισραηλινά παιδιά

Αυτές οι σοκαριστικές τάσεις στο ισραηλινό TikTok δεν συμβαίνουν εν κενώ. Οι εκπαιδευτικές πολιτικές του Ισραήλ καλλιεργούν ρατσιστικές και απάνθρωπες συμπεριφορές. Έκθεση που δημοσίευσε η Haaretz το 2016 αποκάλυψε ότι οι Ισραηλινοί μαθητές γυμνασίου ενθαρρύνονται να διαβάζουν βιβλία που προωθούν την εβραϊκή υπεροχή και τα αντι-αραβικά αισθήματα.

Η ισραηλινή ακαδημαϊκός, καθηγήτρια Νουρίτ Πέλεντ-Ελχανάν, μελέτησε τα σχολικά εγχειρίδια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εμπεδώνουν συστηματικά το ρατσισμό. Περιγράφει το ισραηλινό απαρτχάιντ ως νοοτροπία κατά των γηγενών Παλαιστινίων.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1897286107358011472

Από το 1953, ο εκπαιδευτικός νόμος του Ισραήλ επιβάλλει η σχολική εκπαίδευση να βασίζεται στις «εβραϊκές πολιτιστικές αξίες, την πίστη στο κράτος και τα σιωνιστικά ιδεώδη». Αυτή η ιδεολογία προετοιμάζει τους νέους Ισραηλινούς για τις μελλοντικές συγκρούσεις. Το 1982, ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Ζέβουλουν Χάμερ δήλωσε: «Ο καλύτερος άνθρωπος είναι ένας Εβραίος Ισραηλινός. Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε πόλεμο για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα παραμείνει αληθινό».

Οι θρησκευτικές διδασκαλίες ενισχύουν επίσης την ανωτερότητα. Ο ραβίνος Αριέλ δήλωσε κάποτε: «Οι μη Εβραίοι δημιουργήθηκαν με ανθρώπινη μορφή μόνο για να υπηρετούν τους Εβραίους, για τους οποίους φτιάχτηκε ο κόσμος».

Η ισραηλινή κοινωνία δοξάζει τους στρατιωτικούς ηγέτες που είναι υπεύθυνοι για σφαγές. Το 2009, ο υπουργός Παιδείας Γκίντεον Σα’αρ έδωσε εντολή σε όλους τους Ισραηλινούς μαθητές να μελετήσουν τη ζωή του Μεναχέμ Μπέγκιν, ιδρυτή της πολιτοφυλακής Lehi, η οποία διεξήγαγε τη διαβόητη σφαγή της Ντέιρ Γιασίν.

Το ισραηλινό εκπαιδευτικό σύστημα καλλιεργεί τη στενή σχέση μεταξύ των παιδιών και του στρατού. Η ερευνήτρια Χάγκιντ Γκορ Ζιβ από το Κέντρο για την Κριτική Εκπαίδευση σημειώνει ότι τα στρατιωτικά θέματα εμφανίζονται πολύ συχνά στα σχολικά βιβλία. Σε ένα βιβλίο μαθηματικών της πέμπτης τάξης, μια ερώτηση αναφέρει: «Από τους 6.340 εκπαιδευόμενους στρατιώτες, οι 2.070 εντάχθηκαν στους αλεξιπτωτιστές και οι 1.745 στο πεζικό. Πόσοι στρατιώτες έχουν απομείνει;»

Αυτή η κανονικοποίηση της στρατιωτικοποίησης θεωρείται ευρέως ως παράγοντας που διαμορφώνει το μυαλό των ισραηλινών παιδιών, ώστε να βλέπουν τη βία ως αναπόφευκτο μέρος της ζωής. Στις περισσότερες δημοκρατικές κοινωνίες, τέτοιες εκπαιδευτικές πρακτικές θα θεωρούνταν κατήχηση.

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν την τάση του TikTok να κοροϊδεύει τον πόνο των Παλαιστινίων παιδιών ως αποτέλεσμα της χρόνιας συστημικής απανθρωποποίησης στην ισραηλινή κοινωνία. Όταν τα παιδιά γελούν με τον πόνο των άλλων, αυτό αποκαλύπτει το ηθικό δίλημμα μιας κουλτούρας που διαμορφώνεται από την εκπαίδευση, την πολιτική και τις ιστορικές αφηγήσεις.

Μοιράσου το