της ραββίνου Αλίσα Γουάιζ*
Πηγή: the Guardian
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης
Παρακολουθώντας εικόνες των λευκών εθνικιστών που κατέκλυσαν το Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, τρομοκρατήθηκα, αλλά δεν εξεπλάγην, στη θέα τόσων πολλών απροκάλυπτα Ναζιστικών αξεσουάρ. Ένας άνδρας φορούσε φούτερ που έγραφε «Στρατόπεδο Άουσβιτς»· ένας άλλος φορούσε μπλουζάκι με το σλόγκαν «6MWE», που σημαίνει «6 εκατομμύρια δεν ήταν αρκετά», αναφερόμενο στον αριθμό των Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Είναι αναντίρρητο πως η προεδρία του Τραμπ τροφοδότησε μία πρωτοφανή αναζωπύρωση του αντισημιτισμού στη χώρα αυτή. Ακόμα και με μία νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον, ο αντισημιτισμός παραμένει μία αληθινή και αυξανόμενη απειλή στην Αμερική, και στον κόσμο.
Μια ευρεία συμμαχία προοδευτικών οργανώσεων, ακτιβιστών και κοινοτήτων πίστεως, δουλεύουν για την αποξήλωση του αντισημιτισμού, μαζί με όλες τις άλλες μορφές ρατσισμού και καταπίεσης. Συγκινήθηκα απίστευτα από τις Μουσουλμανικές κοινότητες που προστάτευσαν με αγάπη συναγωγές και συγκέντρωσαν χρήματα για να επισκευάσουν Εβραϊκά κοιμητήρια που καταστράφηκαν από βανδαλισμούς. Με ενθαρρύνει η δουλειά όσων αντιμετωπίζουν τους ρατσιστές πολιτικούς που βασίζονται στη διαίρεση και τον φόβο για την πολιτική τους δύναμη. Ξανά και ξανά, έχει γίνει ξεκάθαρο: δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα.
Όμως όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι εργάζονται κατά του αντισημιτισμού δεν έχουν την ασφάλεια των Εβραίων κατά νου.
Η Ισραηλινή κυβέρνηση και οι δεξιοί της σύμμαχοι χρησιμοποιούν αυτή τη συγκυρία για να επιμείνουν στην εκστρατεία τους να εξισώσουν όλες τις μορφές αντι-Σιωνισμού — την ηθική, πολιτική ή θρησκευτική αντίθεση σε ένα εθνικά Εβραϊκό κράτος στην ιστορική Παλαιστίνη — με τον αντισημιτισμό. Αυτή δεν είναι μία ειλικρινής προσπάθεια για τον τερματισμό του αντι-Εβραϊκού μίσους και της βίας. Είναι ένας συγκλονιστικά κυνικός ελιγμός για να περιορίσει τη δυνατότητά μας να θεωρήσουμε το Ισραήλ υπόλογο για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Παλαιστίνιων. Και το Facebook μπορεί να «τσιμπήσει» σε αυτόν τον ελιγμό.
Έπειτα από πιέσεις της Ισραηλινής κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, το Facebook έχει απευθυνθεί στους μετόχους του για να αποφανθούν εάν η κριτική προς τους Σιωνιστές εντάσσεται στην κατηγορία της ρητορικής μίσους, υπό τα πρότυπα της κοινότητας του Facebook. Συγκεκριμένα, το Facebook ζυγίζει κατά πόσο το «Σιωνιστής» θα πρέπει να θεωρείται υποκατάστατο του «Εβραίος» ή «Ισραηλινός».
Οι πολιτική ρητορικής μίσους του Facebook απαγορεύει τις επιθέσεις βάσει προστατευμένων χαρακτηριστικών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η φυλή, η εθνικότητα και o σεξουαλικός προσανατολισμός. Οι πολιτικές ιδεολογίες, όπως ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός — ή ο Σιωνισμός — δεν προστατεύονται. Αλλά αν το Facebook αναγνωρίσει το «Σιωνιστής» ως υποκατάστατο του «Εβραίος» ή «Ισραηλινός», ο Σιωνισμός θα γίνει μία εκ των πραγμάτων προστατευμένη κατηγορία, κάτι που θα είχε εκτεταμένες και επικίνδυνες επιπτώσεις για τους Παλαιστίνιους και τους Εβραίους.
Υπό αυτήν την πολιτική, οι εύλογες προσπάθειες να τεθεί το Ισραήλ υπόλογο μέσω συνταγματικά προστατευμένου πολιτικού λόγου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ρητορική μίσους και να αφαιρεθούν από την πλατφόρμα. Οι Παλαιστίνιοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Facebook όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι — για να μιλήσουν για τις καθημερινές τους εμπειρίες, την ιστορία τους και τις ζωές τους — διότι η πραγματικότητά τους πλάθεται από τη Σιωνιστική πολιτική του απαρτχάιντ. Η πολιτική αυτή θα λογοκρίνει τον λόγο των Παλαιστίνιων, θα εφαρμόσει διακρίσεις κατά των Παλαιστίνιων και θα σιγάσει τη σύνθετη συζήτηση περί του Σιωνισμού.
Οι συνέπειες των διακρίσεων κατά των Παλαιστίνιων είναι περισσότερο από αρκετές για την απόρριψη αυτής της πολιτικής. Υπάρχει όμως και ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την καταδίκη της. Η συσχέτιση του Σιωνισμού με όλους τους Εβραίους — πολλοί από τους οποίους είναι αντι-Σιωνιστές που μάχονται πλάι στους Παλαιστίνιους για την ελευθερία και την ισότητα — είναι από μόνη της μία επιβλαβής εικασία. Βασίζεται στην αντισημιτική αντίληψη πως όλοι οι Εβραίοι είμαστε ενιαίοι στις πεποιθήσεις και τις πολιτικές μας δεσμεύσεις. Ακόμα χειρότερα, προτείνει πως όλοι οι Εβραίοι, στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο, είναι θεμελιωδώς πιστοί σε μία ξένη κυβέρνηση, και πως το «αληθινό» σπίτι όλων των Εβραίων είναι το Ισραήλ — επιβεβαιώνοντας την ελεεινή αντίληψη ότι δεν μπορούμε να γίνουμε πλήρως κομμάτι των κοινωνιών στις οποίες ζούμε, ότι δεν ανήκουμε στ’ αλήθεια στις πατρίδες μας και τις κοινότητές μας.
Αυτή η ανησυχητική κίνηση του Facebook είναι τμήμα μιας πολύ μεγαλύτερης τάσης. Ο ορισμός του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί ο τεχνολογικός αυτός γίγαντας παίρνει παράδειγμα από τον ορισμό που διατυπώθηκε από τη Διεθνή Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), που συγχέει τον αντισημιτισμό με όλες τις μορφές αντι-Σιωνισμού, συμπεριλαμβανόμενων των εκστρατειών μποϊκοτάζ και αποεπένδυσης προς υποστήριξη της Παλαιστινιακής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ το Facebook ισχυρίζεται πως η παρούσα πολιτική του είναι στενότερη από τον ορισμό της IHRA, η διευθύνουσα σύμβουλός του, Σέριλ Σάντμπεργκ, έχει καταγραφεί να συμφωνεί με τον Άνταμ Μίλσταϊν — κορυφαίο υποστηρικτή της IHRA και δεξιό χρηματοδότη, που είναι τόσο ακραίος, ώστε ακόμα και η Αμερικανο-Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων (AIPAC) έχει απομακρυνθεί από αυτόν — λέγοντας πως η IHRA έχει καθοδηγήσει την προσέγγιση του Facebook, και πως η πολιτική τους στην πραγματικότητα πηγαίνει «ακόμα παραπέρα από τον ορισμό της IHRA».
Οποιοσδήποτε ορισμός του αντισημιτισμού συμπεριλαμβάνει τον αντι-Σιωνισμό θα απειλούσε την ακαδημαϊκή έρευνα, τον συνταγματικά προστατευμένο πολιτικό λόγο, και τη δυνατότητα μη κερδοσκοπικών οργανώσεων να υποστηρίξουν προγράμματα μέσα και για την Παλαιστίνη, όπως έχουν δηλώσει δημόσια πολλοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρικτές του ελεύθερου λόγου και ακαδημαϊκοί. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι θεωρητικός — ο ορισμός της IHRA έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε προσπάθειες για την ακύρωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και πανεπιστημιακών μαθημάτων. Νομοθέτες έχουν προσπαθήσει να τον εντάξουν στη νομοθεσία· ορισμένοι έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν ποινικές κυρώσεις στην απλή πράξη της έκφρασης κατά του Ισραηλινού απαρτχάιντ. Ο ορισμός αυτός γίνεται αγαπημένος των Χριστιανών Σιωνιστών, μεταξύ αυτών και του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που πιστεύουν ότι η κατοχή Παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ θα επιταχύνει τη δευτέρα παρουσία του Χριστού, οπότε οι Εβραίοι θα πρέπει να προσηλυτιστούν στον Χριστιανισμό ή να πεθάνουν. Δεν υπάρχει πιο αντισημιτική ιδέα από αυτήν, και τη μοιράζονται τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια Χριστιανοί Σιωνιστές στις ΗΠΑ.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διαλύσουμε τον αντισημιτισμό σε όλες τους τις εκφάνσεις, αλλά η σύγχυση του Σιωνισμού με τον Εβραϊκό λαό τον ενισχύει. Το Facebook δεν θα έπρεπε να επιτρέπει σε κυβερνήσεις να θολώσουν τις γραμμές μεταξύ της ρητορικής μίσους και του πολιτικού λόγου, και πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την αναθεώρηση των υπαρχουσών πολιτικών του που λογοκρίνουν δυσανάλογα τους Παλαιστίνιους και άλλες περιθωριοποιημένες φωνές που αναρτούν τις εμπειρίες τους με τον ρατσισμό και την κρατική βία. Πρέπει όλοι μας να έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για τις ζωές μας και τα ζητήματα που είναι σημαντικά για εμάς, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε το γεγονός ότι στους Παλαιστίνιους και τους Εβραίους αξίζει η ασφάλεια οπουδήποτε και αν βρίσκονται.
*η ραββίνος Αλίσα Γουάιζ είναι αναπληρώτρια διευθύντρια της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη και έχει συνεισφέρει στο Περί Αντιστημιτισμού: Αλληλεγγύη και Αγώνας για τη Δικαιοσύνη