βραζιλία

Η Κούβα μαθαίνει … γραφή και ανάγνωση στη Βραζιλία

Με πρωτοβουλία του ΜST, του Kινήματος Aκτημόνων Eργατών, και κατόπιν συνεργασίας με τις κρατικές αρχές, 7.000 Βραζιλιάνοι έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν μέσω του κουβανικού προγράμματος «Yo Si Puedo» («Ναι μπορώ»).

Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και αφορά αποκλειστικά τον ενήλικο πληθυσμό. Το MST περιόρισε τη λειτουργία του στην περιοχή του Μαρανχάο όπου σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, το 16% του συνολικού πληθυσμού είναι αναλφάβητο. Ο ηγέτης του MST, Σιμόν Περέιρα, δήλωσε ότι αποτελεί «ένα βήμα προς τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των αγροτών».

Το κουβανικό πρόγραμμα εντάσσει πρωτοποριακές εκπαιδευτικές μεθόδους και εργαλεία, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να είναι σε θέση να διαβάζουν και να γράφουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μέχρι στιγμής, τριάντα χώρες το έχουν υιοθετήσει από τη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία, μέχρι την Αυστραλία και την Ισπανία. Υπολογίζεται ότι μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν μάθει να διαβάζουν και να γράφουν παγκοσμίως περισσότεροι από 10.000.000 ενήλικες.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ