Μητσοτάκης Νετανιάχου

Η Κομισιόν «αδειάζει» τον Μητσοτάκη για τα ταξίδια Ισραηλινών στην Ελλάδα

Εναντίον των μονομερών αποφάσεων της Ελλάδας να ανοίξει τα σύνορά της σε τουρίστες από το Ισραήλ τάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της Εφημερίδας των Συντακτών, Μαρία Ψαρά.

Όπως διαβάζουμε στην ανταπόκριση, ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ δήλωσε τα εξής: «Φυσικά αναμένουμε από όλα τα κράτη μέλη να σέβονται τις συστάσεις του Συμβουλίου για τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την ΕΕ από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την ακεραιότητα της ζώνης Σένγκεν». «Όπως ξεκάθαρα περιγράφεται στην πρόταση για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι τα πιστοποιητικά θα είναι συμβατά με συστήματα σε χώρες εκτός ΕΕ, αλλά προς το παρόν οι υπάρχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί για μη απαραίτητα ταξίδια θα πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους με την εξαίρεση ενός περιορισμένου αριθμού χωρών», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ παρουσιάζει μια ψευδή εικόνα σχετικά με το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού του, αφού εδώ και μήνες δεν παρέχει εμβόλια στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, όπως επιβάλλει το διεθνές δίκαιο.

Ερωτηματικά προκύπτουν επίσης για τις επιπτώσεις που θα έχει στον ελληνικό πληθυσμό η έλευση εμβολιασμένων τουριστών οι οποίο μπορεί μεν να μην νοσούν οι ίδιοι αλλά μπορούν σύμφωνα με πληροφορίες να μεταφέρουν τον ιό.

Τόσο η ΕΕ όσο και ο ΠΟΥ έχουν προειδοποιήσει ότι η δυνατότητα μετακίνησης πολιτών διαφορετικών χωρών με βάση το λεγόμενο διαβατήριο εμβολιασμού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και διεθνή συντονισμό και όχι με μονομερείς αποφάσεις των κρατών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ