Του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik
Σιωπηλά και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες η Αργεντινή έκανε προ ημερών μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ματ τις σχέσεις της με τους διεθνείς δανειστές της.

Ανακοίνωσε ότι ζητά τριετή περίοδο χάριτος, μείωση του κεφαλαίου κατά 5,4% και περικοπή του επιτοκίου κατά 62%, δηλαδή από το εξωφρενικό 7% στο πολύ ρεαλιστικό, για τα σημερινά επίπεδα, 2,3% (το οποίο αντιστοιχεί σε 38 δισεκατομμύρια δολάρια). Αν και η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες «έντυσε» τα αιτήματά της με κόσμιες εκφράσεις περί της «ανάγκης συνεργασίας και διαλόγου» με τους δανειστές, στην πραγματικότητα προχώρησε σε μια μονομερή κίνηση μεγάλου κουρέματος του χρέους. Ουσιαστικά κήρυξε για άλλη μια φορά τον πόλεμο σε όσους κερδοσκοπούσαν με το δημόσιο χρέος της.

Όταν όμως οι βασικοί συνομιλητές της, δηλαδή μεγάλα αμερικανικά επενδυτικά ταμεία όπως η BlackRock, η Fidelity και η T Rowe, απέρριψαν την πρόταση, η Αργεντινή ακούμπησε επιδεικτικά το «όπλο» της στο τραπέζι απειλώντας με στάση πληρωμών στο εξωτερικό δημόσιο χρέος, ύψους 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε μια συμφωνία η οποία θα στηρίζεται σε αυταπάτες και ειδυλλιακά σενάρια» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Μαρτίν Γκουζμάν, μιλώντας στους Financial Times και συμπλήρωσε «δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να δαπανούμε το 20% των εσόδων του κράτους σε αποπληρωμή χρεών, όπως μας ζητούν ορισμένοι δανειστές. Είναι απλώς ανέφικτο».

Την απόφαση της Αργεντινής στηρίζουν με ανοιχτή επιστολή τους, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ορισμένα από τα ιερά τέρατα της επιστήμης των Οικονομικών, τα οποία μάλιστα προέρχονται από εντελώς διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές κατευθύνσεις. Ανάμεσα στους δεκάδες οικονομολόγους από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου, ξεχωρίζουν οι νομπελίστες Τζόζεφ Στίγκλιτζ και Έντμουντ Φελπς, ο Τζέφρι Σακς του πανεπιστημίου Κολούμπια, ο Ντάνι Ρόντρικ του Χάρβαρντ, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ, ο Τομάς Πικετί, ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, η Μαριάνα Ματσουκάτο, αλλά και δύο Έλληνες, ο Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Ανδρέας Αντωνιάδης, από το πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.