Η Kίνα καταγγέλλει κυβερνοεπιθέσεις από μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

ransomware hackers maine police Αμερικανική κυβερνοεπίθεση μέσω «κερκόπορτας» των Windows καταγγέλλει η Κίνα
3 λεπτα

Πηγή: AlJAzeera
Η αστυνομία της βορειοανατολικής κινεζικής πόλης Χαρμπίν κατηγόρησε την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των Ηνωμένων Πολιτειών ότι εξαπέλυσε «προηγμένες» κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ασιατικών Αγώνων τον Φεβρουάριο, με στόχο βασικές βιομηχανικές υποδομές.

Οι αστυνομικές αρχές της Χαρμπίν παρουσίασαν τρεις φερόμενους ως πράκτορες της NSA σε κατάλογο καταζητούμενων, ενώ κατηγόρησαν επίσης το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνιας και το Κρατικό Πανεπιστήμιο ότι εμπλέκονται στις επιθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua την Τρίτη.

Αν και δεν διευκρινίστηκε πώς ακριβώς εμπλέκονται τα δύο αμερικανικά πανεπιστήμια, η έκθεση περιείχε σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις και τα ύποπτα άτομα.

Η υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα τη στιγμή που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου βυθίζονται βαθύτερα σε έναν εμπορικό πόλεμο. Οι εισαγωγές αμερικανικών ταινιών στην Κίνα έχουν σταματήσει, ενώ εκδίδονται και ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις για τους Κινέζους τουρίστες που πηγαίνουν στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική NSA εξαπέλυσε κυβερνοεπιθέσεις «εναντίον σημαντικών βιομηχανιών όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η συντήρηση του νερού, οι επικοινωνίες και τα ερευνητικά ιδρύματα εθνικής άμυνας στην επαρχία Heilongjiang», αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη το γραφείο δημόσιας ασφάλειας της Χαρμπίν.

Οι επιθέσεις είχαν «σκοπό να σαμποτάρουν τις κρίσιμες υποδομές πληροφοριών της Κίνας, να προκαλέσουν κοινωνική αναταραχή και να κλέψουν σημαντικές εμπιστευτικές πληροφορίες», πρόσθεσε.

Το Xinhua ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις της NSA πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων και ήταν «ύποπτες για την ενεργοποίηση συγκεκριμένων προεγκατεστημένων κερκοπορτών (backdoors)» στα λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows σε συγκεκριμένες συσκευές στη Heilongjiang.

Τρία κατονομαζόμενα άτομα «πραγματοποίησαν επανειλημμένα κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές πληροφοριών της Κίνας και συμμετείχαν σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της Huawei και άλλων επιχειρήσεων», αναφέρει η έκθεση.

Οι ΗΠΑ από την άλλη μεριά, κατηγορούν συστηματικά τους κινεζικούς χάκερς που υποστηρίζονται από το κράτος ότι εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον κρίσιμων υποδομών και αμερικανικών κυβερνητικών φορέων.

Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την απαγγελία κατηγοριών κατά πολλών φερόμενων ως Κινέζων χάκερ που είχαν ως στόχο την Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς και τα υπουργεία Εξωτερικών της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Ινδονησίας.

Το Πεκίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη σε υπερπόντια κυβερνοκατασκοπεία.

Μετά από χρόνια που οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούνταν για κυβερνοεπιθέσεις και βιομηχανική κατασκοπεία, αρκετοί κινεζικοί οργανισμοί και κυβερνητικά όργανα κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για παρόμοια συμπεριφορά τα τελευταία δύο χρόνια.

Τον Δεκέμβριο, η Κίνα δήλωσε ότι διαπίστωσε και αντιμετώπισε δύο αμερικανικές κυβερνο-επιθέσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας για την «κλοπή εμπορικών μυστικών» από τον Μάιο του 2023, αλλά δεν κατονόμασε την υπηρεσία που εμπλέκεται.

Μοιράσου το