Κίνα παλαιστίνη εμβόλιο

Η Κίνα δωρίζει 100.000 εμβόλια στην Παλαιστίνη

Την προηγούμενη Δευτέρα, οι Παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές παρέλαβαν από την Κίνα 100.000 δόσεις του εμβολίου Sinopharm COVID-19. Η δωρεά θα βοηθήσει σημαντικά στην διεύρυνση της αρχικής εκστρατείας εμβολιασμού του ιατρικού προσωπικού, των ηλικιωμένων και των χρόνιων ασθενών. Η παρτίδα που παρέχεται από την Κίνα, θεωρείται η μεγαλύτερη δωρεά εμβολίων COVID-19 που έχει λάβει η Παλαιστίνη μέχρι σήμερα. Θα επιτρέψει τον εμβολιασμό περίπου 50.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Οι Παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές είχαν προβεί μέχρι στιγμής σε περιορισμένης έκτασης εμβολιασμό των 5,2 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που καταλαμβάνεται από το Ισραήλ. Τα λιγοστά εμβόλια που είχαν μέχρι πρότινος παρέχονταν από το Ισραήλ, τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανταλλαγή εμβολίων COVAX.

Το Ισραήλ δέχτηκε διεθνώς κριτική για το ότι δεν έκανε περισσότερα για τον εμβολιασμό των Παλαιστινίων που ζουν στα κατεχόμενα. Κι αυτό, γιατί αυτή του η αδράνεια είναι αντιφατική της εθνικής του προσπάθειας για εμβολιασμό που είναι από τις ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές στον κόσμο. Το Ισραήλ από την άλλη υποστηρίζει ότι έχει εμβολιάσει περισσότερους από 100.000 Παλαιστίνιους. Αυτοί όμως είναι εργαζόμενοι με άδεια εισόδου στη χώρα ή διαμένοντες σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. Με λογικές απαρτχάιντ το Ισραήλ διακρίνει τους Παλαιστίνιους σε άξιους και μη άξιους εμβολιασμού ανάλογα με το αν έρχονται ή όχι σε επαφή με τον Ισραηλινό πληθυσμό. Την ίδια στιγμή απεμπολεί κάθε ευθύνη για τους αποκλεισμένους Παλαιστινίους αναφέροντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι υπεύθυνη για τους εμβολιασμούς σε περιοχές αυτοδιοίκησης.

Η Κίνα έχει βοηθήσει και προηγουμένως την Παλαιστίνη στον αγώνα κατά του κορονοϊού από το ξέσπασμα της νόσου στη χώρα τον περασμένο Μάρτιο. Έχει δωρίσει πολλές παρτίδες ιατρικών προμηθειών στην Παλαιστίνη το 2020, ενώ έχει στείλει και μια κινεζική ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων τον περασμένο Ιούνιο για να υποστηρίξει την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Γκουό Γουέι, επικεφαλής του Γραφείου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο κράτος της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης δήλωσε ότι «πρόκειται για την τελευταία κίνηση της Κίνας για την εφαρμογή της σημαντικής συναίνεσης που επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών. Ταυτόχρονα υλοποιείται και η επίσημη δέσμευση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ να παρέχει εμβόλια COVID-19 ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

«Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 100ή επέτειο από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC) και την 33η επέτειο από την καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και Παλαιστίνης. Σε αυτήν τη ξεχωριστή χρονιά, η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Παλαιστίνη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Σκοπεύουμε να χτίσουμε μια κοινότητα με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και να εισάγουμε νέο περιεχόμενο στη φιλική σινο-παλαιστινιακή σχέση», κατέληξε.

Μετά την άφιξη της κινεζικής αποστολής, η Παλαιστίνια υπουργός Υγείας Μάι Αλ-Καϊλά δήλωσε στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ότι πρόσφατοι περιορισμοί, βοήθησαν στην ανακούφιση της πίεσης στα γεμάτα νοσοκομεία. Τέτοιοι περιορισμοί ήταν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και τα λοκνταόυν τα Σαββατοκύριακα. «Θα συνεχίσουμε (να εμβολιάζουμε) το ιατρικό μας προσωπικό στις κλινικές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τους οδοντίατρους και τους φαρμακοποιούς αλλά (και) άλλες κατηγορίες που έχουν άμεση επαφή με τον πληθυσμό», δήλωσε η Καϊλά στο Reuters.

Η Παλαιστινιακή Αρχή (PA) σχεδιάζει να εμβολιάσει το 20% των Παλαιστινίων μέσω του μηχανισμού COVAX. Οι αξιωματούχοι της ΡΑ ελπίζουν να αποκτήσουν πρόσθετα εμβόλια για να επιτύχουν κάλυψη 60% σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, η οποία διευθύνεται από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ