Η Κίνα χρησιμοποίησε περισσότερο τσιμέντο σε τρία χρόνια από όσο οι ΗΠΑ στον 20ο αιώνα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να παρουσιάσεις μια συγκριτική ανάλυση της ανάπτυξης δυο χωρών. Ανάμεσα στους πολλούς διαθέσιμους δείκτες το Spectator Index εντόπισε έναν που εντυπωσιάζει.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας υπολόγισε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν 4.5 γιγαγτόνους τσιμέντου από το 1901 έως το 2000 ενώ η Κίνα χρησιμοποίησε 6,6 γιγατόνους σε διάστημα τριών χρόνων, από το 2011 έως το 2013.

Η παρατήρηση έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο όπου όλο και περισσότεροι αναλυτές μιλούν για το οριστικό τέλος της οικονομικής αυτοκρατορίας των ΗΠΑ ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι καλούν τον πρόεδρο Τραμπ να κλιμακώσει την προβολή της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην Ασία, όπου αναδύονται οι νέοι οικονομικοί κυρίαρχοι του πλανήτη.

“Ο Αμερικανικός αιώνας τελείωσε” τιτλοφορούσε κείμενό της η γερμανική Zeit στην αρχή της χρονιάς ενώ μερικούς μήνες νωρίτερα οι New York Times παρουσίαζαν μεγάλο αφιέρωμα με τίτλο “Το τέλος της αγγλο-αμερικανικής τάξης πραγμάτων”.

Ο νέος πολεμικός προϋπολογισμός της αμερικανικής κυβέρνησης που άγγιξε τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια (καθώς οι Δημοκρατικοί πίεσαν τον Τραμπ για να… αυξήσει τον προυπολογισμό των 639.1 δισεκατομμυρίων που είχε προτείνει επισήμως ο Λευκός Οίκος) δίνει μια σαφή εικόνα για το πως προτίθεται να αντιμετωπίσει η Ουάσινγκτον την ανοιχτή αμφισβήτηση της οικονομικής της κυριαρχίας.

Ίσως μερικά σακιά τσιμέντο είναι πολύ πιο χρήσιμα για να κατανοήσει κανείς τις συνεχείς αντιπαραθέσεις στα χωρικά ύδατα της Κίνας αλλά και την εμμονή του νέου προέδρου με την Βόρεια Κορέα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ