Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα προωθεί παραποιημένο βίντεο. Πάλι

Του Άρη Χατζηστεφάνου
Ψευδείς πληροφορίες εμφανίζεται να διαδίδει για άλλη μια φορά η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, η οποία προώθησε μονταρισμένο και παραποιημένο βίντεο από την επιχείρηση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Σύμφωνα με αραβόφωνους αναλυτές οι υπότιτλοι που παρουσιάζονται δεν έχουν καμία σχέση με όσα λένε τα ένοπλα μέλη της οργάνωσης.

Το βίντεο κυκλοφόρησε λίγες ώρες από τη στιγμή που έρευνα του Associated Press κατέρριψε δυο ακόμη ψευδείς καταθέσεις που κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες για τον υποτιθέμενο «μαζικό βιασμό» Ισραηλινών από Παλαιστίνιους στις 7 Οκτωβρίου. Έρχεται επίσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ από τη στιγμή που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και ενώ Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία προχωρούν στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους.

Σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης  ο μηχανισμός προπαγάνδας του Ισραήλ προωθεί με όλα τα μέσα (και τους δημοσιογράφους) που έχει στη διάθεσή του ένα βίντεο το οποίο παραποίησε με εξαιρετικά ερασιτεχνικό τρόπο. Όπως εξήγησε όμως στο INFOWAR αραβόφωνος αναλυτής το αποτέλεσμα «θυμίζει περισσότερο επικοινωνιακό αυτογκόλ».

Όπως υποστηρίζει η ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, με μήνυμά της στο Χ, το βίντεο δείχνει «τη φρικτή απαγωγή 5 Ισραηλινών γυναικών ομήρων» (sic). Στην πραγματικότητα το βίντεο δείχνει επιχείρηση της Χαμάς στο εσωτερικό στρατιωτικής βάσης του Nahal Oz και τη σύλληψη πέντε γυναικών στρατιωτίνων ως αιχμαλώτων. Σε κανένα σημείο δεν εμφανίζονται άμαχοι ούτε η κακοποίηση, τα βασανιστήρια και οι εν ψυχρώ εκτελέσεις που έχουμε δει σε ανάλογες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού κατοχής.

Το βασικό επιχείρημα του ισραηλινού μηχανισμού προπαγάνδας είναι ότι σε ένα σημείο ακούγεται μαχητής της Χαμάς να λέει «Εδώ, αυτά είναι τα κορίτσια που μπορούν να μείνουν έγκυες». Η συγκεκριμένη φράση παρουσιάζεται σε υπότιτλο που έχουν τοποθετήσει ισραηλινοί τη στιγμή που ακούγεται η λέξη sabiya, η οποία στα αραβικά σημαίνει νεαρή γυναίκα. Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Μοχάμεντ Σεχάντα, σε κανένα σημείο του βίντεο δεν ακούγεται φράση για «κορίτσια που μπορούν να μείνουν έγκυες» αλλά η φράση «Εδώ είναι οι γυναίκες αιχμάλωτες. Εδώ είναι οι αδύναμες» (“Here are the female captives. Here are the weak”).

Το βίντεο που παρουσιάστηκε σήμερα είναι έντονα μονταρισμένο σε πολλά σημεία παρουσιάζοντας φράσεις απομονωμένες από το περιεχόμενό τους. Σε ένα σημείο μάλιστα Παλαιστίνιος ακούγεται να λέει “no beautiful” αλλά οι Ισραηλινοί υποτιτλίζουν “you are so beautiful” υπονοώντας ότι απειλεί τη γυναίκα στρατιωτικό με σεξουαλική κακοποίηση.

Όπως είχε αποδείξει το πρακτορείο Reuters ισραηλινές πηγές είχαν τοποθετήσει και στο παρελθόν ψεύτικους υπότιτλους σε βίντεο προσθέτοντας φράσεις για βιασμούς που δεν είχαν ειπωθεί ποτέ.

Όπως είχαμε δείξει πολλές φορές στο παρελθόν ο πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, Νόαμ Κατζ, προωθεί πολύ συχνά ψευδή βίντεο και πληροφορίες τα οποία φτάνουν να αναπαράγονται από φιλοϊσραηλινο΄υς δημοσιογράφους στην Ελλάδα. Σε μια περίπτωση έφτασε να προωθεί ψεύτικη ιστοσελίδα της Χαμας η οποία είχε κατασκευαστεί  στο Ισραήλ. Στο παρελθόν η πρεσβεία είχε προωθήσει και fake ηχητικό απόσπασμα για να αποδώσει σε Παλαιστίνιους τον βομβαρδισμό νοσοκομείου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ