Οι ΗΠΑ έπεσαν στην κατηγορία της «ελαττωματικής δημοκρατίας»

Για δεύτερη χρονιά οι ΗΠΑ εντάσσονται στην κατηγορία της «ελαττωματικής δημοκρατίας» (flawed democracy) στην Ετήσια Κατάταξη για τη Δημοκρατία που εκδίδει το Economist Intelligence Unit.

Το Economist Intelligence Unit, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του περιοδικού Economist, είναι μια ομάδα αναλυτών και οικονομολόγων που μελετούν την ποιότητα της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Κάθε χώρα βαθμολογείται στην κλίμακα 0 έως 10, με βάση στοιχεία που αφορούν τις εξής κατηγορίες: την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό, τις πολιτικές ελευθερίες, την κυβερνητική λειτουργικότητα, τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την πολιτική κουλτούρα της κάθε χώρας.

Στη φετινή κατάταξη οι ΗΠΑ έλαβαν το βαθμό 7.98 και είναι δεύτερες μετά την Ιταλία στην κατηγορία της «ελαττωματικής δημοκρατίας», αμέσως μετά την κατηγορία «πλήρως δημοκρατική».

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους καταλήγει και έρευνα του Freedom House, το οποίο στη φετινή έκθεσή του τονίζει ότι η δημοκρατία αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με την οργάνωση, μέρος της ευθύνης αναλογεί στις ΗΠΑ, γιατί έχουν υποχωρήσει από τον παραδοσιακό τους ρόλο ως υποστηρικτή της δημοκρατίας.

Το Freedom House χρηματοδοτείται από την αμερικανική κυβέρνηση και έχει κατηγορηθεί για τις συνεχείς επιθέσεις που πραγματοποιεί εναντίον αντιπάλων των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ