Μόνο μέσα στο 2017 η Γερμανία έχει εγκρίνει τη μεταφορά όπλων αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία

Η Γερμανία συνεχίζει να εξάγει όπλα δεκάδων εκατομμυρίων στην Τουρκία

Την ώρα που ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δηλώνει ότι οι περισσότερες εξαγωγές όπλων στην Τουρκία έχουν ανασταλεί, το DPA υποστηρίζει ότι από την αρχή του 2017 η γερμανική κυβέρνηση έχει εγκρίνει εξαγωγή όπλων αξίας τουλάχιστον 25 εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε ως απάντηση σε ερώτημα του κόμματος των Πράσινων, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε 99 μεταφορές όπλων στην Τουρκία.

Το έγγραφο δεν παρέχει πληροφορίες για το κόστος των δύο από τις 99 συναλλαγές, γεγονός που σημαίνει ότι η αξία των παραδόσεων μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτού του είδους οι συναλλαγές συνεχίζονται ως συνήθως και έτσι η Άγκυρα δεν παίρνει πλέον στα σοβαρά τις απειλές από το Βερολίνο», είπε ο Οζκάν Μουτλού, νομοθέτης του κόμματος των Πράσινων που κατέθεσε το ερώτημα.

Σε κάθε περίπτωση, η ποσότητα των όπλων που μεταφέρθηκαν είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι πέρσι την αντίστοιχη περίοδο, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του εγγράφου, εγκρίθηκε η μεταφορά 158 φορτίων συνολικής αξίας 69,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2016 Γερμανοί πολίτες είχαν συλληφθεί στην Τουρκία σε ένα κύμα συλλήψεων έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, γεγονός που επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να μην μείνει στα λόγια, αλλά να προχωρήσει σε πράξεις, για να προστατεύσει τους Γερμανούς πολίτες της Τουρκίας», σχολίασε ο Μουτλού.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ