Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιχειρεί να δημιουργήσει ηλεκτρονικές «κερκόπορτες» σε υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, αλλά ακόμη και στα συστήματα αυτοκινήτων, με τα οποία θα μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις πολιτών, αναφέρει η ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND).
Σύμφωνα με το RND, εάν οι σχετικές προτάσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τομας ντε Μεζιέρ, γίνουν νόμος, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο.
Οι κατασκευάστριες εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν την σχετική πρόσβαση από το στάδιο κατασκευής των συσκευών τους, χωρίς να απαιτείται δηλαδή περαιτέρω παρέμβασή τους στη συνέχεια. Για την πρόσβαση στις πληροφορίες κάθε συσκευής θα απαιτείται εισαγγελική άδεια.
Με τον τρόπο αυτό το γερμανικό κράτος επιθυμεί να παρακάμψει τις νέες τεχνολογίες κρυπτογράφησης που προστατεύουν τις πληροφορίες των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στα συστήματα συναγερμού, τα οποία οι κρατικές υπηρεσίες θα μπορούν να απενεργοποιούν προκειμένου να παρακολουθούν υπόπτους.
Πολιτικοί της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «οργουελικά σενάρια» και προειδοποιούν ότι όπως απέδειξε και το παράδειγμα των ΗΠΑ «η αύξηση των παρακολουθήσεων δεν ισοδυναμεί με ενίσχυση της ασφάλειας».
Πρόσφατα το περιοδικό Spiegel αποκάλυψε ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν για χρόνια τις συνομιλίες και τις επαφές δημοσιογράφων σε διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τον Ιούνιο το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοθεσία που επιτρέπει στις υπηρεσίες ασφαλείας να παρακολουθούν εταιρείες αποστολής μηνυμάτων, όπως το Skype και το WhatsApp.
*Στο αρχικό κείμενο αναφέραμε, εκ παραδρομής, την εταιρεία WhatsApp σαν What’s Up