Ρωσική Επανάσταση

Η εβδομάδα στη Ρωσική επανάσταση (29/5 – 4/6)

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Ρωσική Επανάσταση, εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη. Παρακολουθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στον Οκτώβρη του 1917. Το χρονολόγιο παρουσιάζει τις εξελίξεις σε εβδομαδιαία βάση.

Εβδομάδα 29/5 – 4/6

Μέσα από τις σελίδες της Pravda ο Λένιν καλεί σε άμεση ενότητα με την ομάδα Μεζραγιόντσυ του Τρότσκι. Η ενότητα μεταξύ Λένιν και Τρότσκι αναγνωρίζεται ακόμα και από τους εξωτερικούς τους εχθρούς, καθώς για πρώτη φορά ο τύπος της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ αναφέρεται και στους δυο μαζί.

Ο Λένιν και ο Τρότσκι επιμένουν στη μεταφορά της εξουσίας στην εργατική τάξη, ως πρωταρχικό σκοπό της επανάστασης, και στην οριστική ρήξη με τις εθνικιστικές και καιροσκοπικές σοσιαλιστικές τάσεις που υποστηρίζουν την καπιταλιστική Προσωρινή Κυβέρνηση.

Οι προγενέστερες διαφωνίες των δύο ηγετών έχουν εξαλειφθεί χάρη στις “Θέσεις του Απρίλη”, που δημοσίευσε ο Λένιν μόλις επέστρεψε από την εξορία στην Ελβετία. Σε αυτές ο Λένιν ουσιαστικά καλεί σε ανατροπή της Προσωρινής Κυβέρνησης με κεντρικά συνθήματα «ψωμί-γη-ειρήνη» και «όλη η εξουσία στα σοβιέτ».

Αγία Πετρούπολη, 31 Μαΐου: Η εφημερίδα Pravda δημοσιεύει το άρθρο του Λένιν με την πρότασή του για ενότητα με την ομάδα “Μεζραγιόντσυ”, πολλά μέλη της οποίας επρόκειτο να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του Οκτωβρίου. Μια εβδομάδα νωρίτερα ο Λένιν είχε φέρει την πρόταση στο συνέδριο της “Μεζραγιόντσυ”, όπου εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή των Μπολσεβίκων.

Την ίδια μέρα η Pravda δημοσιεύει ρεπορτάζ για τους χιλιάδες εργάτες του εργοστασίου Shchetinin, που με ψήφισμα απαιτούν άμεση μεταφορά της εξουσίας στα Σοβιέτ. Την επόμενη περίπου 8.000 νέοι της εργατικής τάξης διαδηλώνουν στην Αγία Πετρούπολη, ζητώντας μέτρα προστασίας στο χώρο εργασίας και δικαίωμα ψήφου για τους νέους.

Νέα Υόρκη, 31 Μαΐου: Οι New York Times καταδικάζουν το Λένιν και τον Τρότσκι, βάζοντας για πρώτη φορά μαζί τα ονόματά τους. Στο άρθρο παρατίθενται δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας της Προσωρινής Κυβέρνησης, Matvey Skobelev, ο οποίος κάνει λόγο για τους κινδύνους της επανάστασης.

Αγία Πετρούπολη, 3 Ιουνίου: Ο Ρώσος Υπουργός Δικαιοσύνης, Pereverzev, αποδοκιμάζει τη μεταφορά της εξουσίας στο Σοβιέτ της Κροστάνδης και δηλώνει στο διεθνή τύπο ότι η ναυτική βάση της Κροστάνδης θα αναγορευτεί παράνομη και θα αποκοπεί από την υπόλοιπη χώρα αν δεν υπακούει στην Προσωρινή Κυβέρνηση. Στις 26 Μαΐου είχε εφαρμόσει ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο η διαχείριση πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων πέρασε στα χέρια του Σοβιέτ της Κροστάνδης.

Ρωσία, 4 Ιουνίου: Ο Aleksei Brusilov ορίζεται Ανώτατος Διοικητής του Ρωσικού Στρατού. Ο Brusilov ήταν φημισμένος για τον κεντρικό ρόλο του σε μια μεγάλη επιθετική επιχείρηση του 1916, γνωστή ως “Brusilov Offensive”, που ήταν από τις πιο αιματηρές επιχειρήσεις της παγκόσμιας ιστορίας.

Λήντς, 3 Ιουνίου: Οι Βρετανοί σοσιαλιστές δηλώνουν την υποστήριξή τους στη Ρωσική Επανάσταση, ενώ ο Πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ουάσινγκτον, 4 Ιουνίου: Οι τράπεζες των ΗΠΑ πλουτίζουν από την αιματοχυσία στην Ευρώπη. Όπως ανακοινώνεται, οι συνολικές καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες ξεπερνούν τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αυξήθηκαν σχεδόν κατά 2 δισεκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο. Οι αμερικανικές τράπεζες πλουτίζουν επίσης από τα δάνεια προς τη Βρετανία και τη Γαλλία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ