Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Ρωσική Επανάσταση, παρακολουθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στον Οκτώβρη του 1917. Το χρονολόγιο παρουσιάζει τις εξελίξεις σε εβδομαδιαία βάση.
Επιμέλεια: Μυρτώ Συμεωνίδου
Η εβδομάδα 24 – 30/7
Μετά από τα γεγονότα των Ημερών του Ιούλη, στο Πέτρογκραντ ανακηρύσσεται μια “Κυβέρνηση Εθνικής Ασφαλείας”. Αυτή η κυβέρνηση υποστηρίζεται από όλο το φάσμα των αστών, των αντιδραστικών κομμάτων, αλλά και των λαϊκιστών του Σοβιέτ του Πέτρογκραντ.
Ο Τύπος εξακολουθεί να παρουσιάζει τους Μπολσεβίκους ως πράκτορες των Γερμανών.
Νέα Υόρκη, 24 Ιουλίου: Στο κύριο άρθρο τους οι Times χαιρετίζουν μια ενδεχόμενη δικτατορία του Kerensky στη Ρωσία, καθώς και τη χρήση βίας που θα απαιτούνταν για την εφαρμογή της.
Οττάβα, 24 Ιουλίου: Στο κοινοβούλιο του Καναδά ψηφίζεται νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση έχει ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να κηρύξει επιστράτευση. Το γεγονός προκαλεί αντιδράσεις, καθώς σημαντικό μέρος του πληθυσμού τάσσεται κατά του πολέμου.
Ρωσία, 25 Ιουλίου: Η θανατική ποινή, που είχε καταργηθεί με την κατάρρευση του τσαρισμού, καθιερώνεται ξανά στο Ρωσικό μέτωπο. Πλέον οι διοικητές έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν πυρ εναντίον των στρατιωτών που δεν υπακούν σε εντολές.
Πέτρογκραντ, 27 Ιουλίου: Ο Kerensky ανακοινώνει ότι δημιουργεί ένα “Ειδικό Εθνικό Συμβούλιο” για να σωθεί η Ρωσία. Για τον Kerensky, η οικονομική αποδιοργάνωση και οι ήττες της χώρας στο μέτωπο είναι αποτέλεσμα της δράσης των Γερμανών συνωμοτών. Η λύση που προτείνει είναι η επιβολή δικτατορίας, η σύλληψη των Μπολσεβίκων και ο αφοπλισμός των εργατών.
Πέτρογκραντ, 26-27 Ιουλίου: Διευρυμένη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής των Μπολσεβίκων, όπου η ηγεσία του κόμματος συζητά -μεταξύ άλλων- σχετικά με την εγκατάλειψη ή όχι του συνθήματος “Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ”. Η πλειοψηφία επιθυμεί να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί.
Νέα Υόρκη, 28 Ιουλίου: Περίπου 8 χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν ειρηνική διαμαρτυρία ενάντια στο πρόσφατο ρατσιστικό πογκρόμ εναντίον Αφροαμερικανών στο Ιστ Σαιντ Λούις.
Ελσίνκι, 30 Ιουλίου: Τέσσερις υπουργοί της Προσωρινής Κυβέρνησης αποφασίζουν να διαλύσουν διά της βίας τη βουλή της Φινλανδίας. Η απόφαση αυτή είναι αντίδραση στην ανακήρυξη του Φινλανδικού κοινοβουλίου ως ανώτατης εξουσίας της χώρας, από το κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών στις αρχές Ιουνίου. Οι Μενσεβίκοι και οι Σοσιαλιστές Επαναστάτες της Ρωσίας επιδιώκουν να διατηρήσουν το καταπιεστικό σύστημα του τσαρικού καθεστώτος.
Βραζιλία, Ιούλιος: Στο βιομηχανικό κέντρο της Βραζιλίας, το Σάο Πάολο, περισσότεροι από 50 χιλιάδες εργάτες από όλους τους κλάδους “παγώνουν” την παραγωγή, το εμπόριο και τις μεταφορές, κηρύσσοντας απεργίες. Μέσα στο καλοκαίρι η Βραζιλία βιώνει ένα ευρύ κύμα απεργιών, καθώς οι εργάτες διαμαρτύρονται για τις άσχημες εργασιακές συνθήκες, τους χαμηλούς μισθούς σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους διαβίωσης.