Πηγή: Informed Comment
Η Βρετανή ηθοποιός Έμα Γουάτσον, που πολλοί θυμούνται από τον ρόλο της ως Ερμιόνη Γκρέιντζερ στη σειρά ταινιών Χάρι Πότερ, δέχτηκε κατηγορίες για αντισημιτισμό από ακροδεξιούς Ισραηλινούς, διότι εξέφρασε την αλληλεγγύη της με την Παλαιστίνη.
Σε ανάρτησή της στο Instagram, η 31χρονη ηθοποιός δημοσίευσε μία αφίσα με εικόνες Παλαιστίνιων διαδηλωτών και το σλόγκαν «Η αλληλεγγύη είναι ρήμα». Τη συνόδευσε με ένα απόσπασμα από το βιβλίο «The Cultural Politics of Emotion», της κουίρ φεμινίστριας ακαδημαϊκού Σάρα Άχμεντ: «Η αλληλεγγύης δεν υποθέτει πως οι αγώνες μας είναι οι ίδιοι αγώνες, ή πως ο πόνος μας είναι ο ίδιος πόνος, ή πως ελπίζουμε για το ίδιο μέλλον. Η αλληλεγγύη περιλαμβάνει δέσμευση και δουλειά, όπως και την αναγνώριση ότι ακόμα κι αν δεν έχουμε τα ίδια συναισθήματα, ή τις ίδιες ζωές, ή τα ίδια σώματα, ζούμε σε κοινό έδαφος».
Προβλεπόμενα, η Γουάτσον έγινε αμέσως αντικείμενο επιθέσεων, από τον επικεφαλής της ακροδεξιάς ρατσιστικής οργάνωσης «World Likud», του πρώην κυβερνώντος κόμματος, και πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντανόν. «Αφαίρεση 10 πόντων από το Γκρίφιντορ για αντισημιτισμό», έγραψε, κάνοντας αναφορά στους Οίκους του σχολείου Χόγκουαρτς από τη σειρά βιβλίων και ταινιών.
Βέβαια, στην ανάρτηση της Γουάτσον δεν υπάρχει ίχνος αντισημιτισμού. Δεν υπάρχει ίχνος άμεσης ή έμμεσης αναφοράς στους Εβραίους, ούτε καν στο κράτος του Ισραήλ. Υπάρχει μόνο η έκφραση αλληλεγγύης με τον αγώνα των Παλαιστίνιων για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη. Δεν θα την χαρακτήριζε κανείς ρατσίστρια.
Ο Ντάνι Ντανόν από την άλλη, έχει πάμπολλα δείγματα ρατσισμού στο παλμαρέ του. Έχει δηλώσει πως το κόμμα Λικούντ δεν έχει θέση για οποιονδήποτε θα σύναπτε ειρήνη με τους Παλαιστίνιους και κάποτε είπε σε αριστερούς βουλευτές ότι θα τους κλείσει σε ένα «φυσικό καταφύγιο» διότι είναι «είδος υπό εξαφάνιση».
Είναι αντίθετος στην ίδια την ύπαρξη ενός Παλαιστινιακού κράτους και πρότεινε για κάθε αυτοσχέδιο πύραυλο που εκτοξεύεται από τη Χαμάς, το Ισραήλ να «διαγράφει» μια γειτονιά στη Γάζα.
Οι προτροπές του αυτές ισοδυναμούν με προτροπές για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία και του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Ο Ντανόν έχει υποστηρίξει την παράνομη απαλλοτρίωση της Παλαιστινιακής Δυτικής Όχθης και την τοποθέτηση των Παλαιστίνιων σε αποκλειστικούς τομείς, όπως έκανε η ρατσιστική κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής με τα «Μπαντουστάν» και τους μαύρους κατοίκους της χώρας.
Είναι φυσικό λοιπόν ένας άνθρωπος όπως ο Ντανόν να εξοργίζεται από τις Παλαιστινιακές σημαίες και τις λέξεις «Ελευθερώστε την Παλαιστίνη» στην ανάρτηση της Γουάτσον. Αυτοί είναι οι χειρότεροι εφιάλτες του. Όχι επειδή πιστεύει ότι η Γουάτσον είναι ρατσίστρια, αλλά διότι το όραμά του για Μεγάλο Ισραήλ μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη διαγραφή του Παλαιστινιακού λαού.
Θυμίζοντάς μας την ύπαρξη των Παλαιστίνιων και πως είναι καταπιεσμένα ανθρώπινα όντα υπό στρατιωτική κατοχή και στέρηση δικαιωμάτων, η Γουάτσον έθεσε μία δομική πρόκληση για τον παραμορφωμένο ψυχισμό του Ντανόν.