τσίπρας αίγυπτο

Η Ελλάδα θα εκπροσωπεί τη χούντα της Αιγύπτου στο Κατάρ

Τη διπλωματική εκπροσώπηση του δικτατορικού καθεστώτος της Αιγύπτου στο Κατάρ, αναλαμβάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας μας στην Ντόχα .

Η Αίγυπτος διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κατάρ ακολουθώντας τα βήματα της Σαουδικής Αραβίας.

Η αντιπαράθεση χαρακτηρίζεται ως ένα ακόμη επεισόδιο στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση του Ριάντ με την Τεχεράνη και απειλεί να οδηγήσει σε νέες πολεμικές συγκρούσεις και αστάθεια την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία, ύστερα και από την τελευταία επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ, κατηγορεί ευθέως το Κατάρ ότι συνεργάζεται με το Ιράν και την οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η οποία απομακρύνθηκε πραξικοπηματικά από την εξουσία στην Αίγυπτο.

Η κίνηση της Αθήνας φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στον εξελισσόμενο “ψυχρό πόλεμο” Ριάντ-Τεχεράνης, που θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε διπλωματικό έλεγχο ενώ δεν αποκλείεται να φέρει την χώρα σε αντιπαράθεση με παραδοσιακούς της συμμάχους στην περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Τσίπρα ενισχύει τις σχέσεις της με την χούντα της Αιγύπτου μέσω της πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry, διατυπώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της φίλης Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».

inffowar logo

Ξεκινάμε μια νέα περίοδο με πολλές ιδέες

για νέα θέματα, εκπομπές και αποστολές.

Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σου για να τις υλοποιήσουμε.

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει.

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ