τσίπρας αίγυπτο

Η Ελλάδα θα εκπροσωπεί τη χούντα της Αιγύπτου στο Κατάρ

Τη διπλωματική εκπροσώπηση του δικτατορικού καθεστώτος της Αιγύπτου στο Κατάρ, αναλαμβάνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω της πρεσβείας μας στην Ντόχα .

Η Αίγυπτος διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κατάρ ακολουθώντας τα βήματα της Σαουδικής Αραβίας.

Η αντιπαράθεση χαρακτηρίζεται ως ένα ακόμη επεισόδιο στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση του Ριάντ με την Τεχεράνη και απειλεί να οδηγήσει σε νέες πολεμικές συγκρούσεις και αστάθεια την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία, ύστερα και από την τελευταία επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ, κατηγορεί ευθέως το Κατάρ ότι συνεργάζεται με το Ιράν και την οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η οποία απομακρύνθηκε πραξικοπηματικά από την εξουσία στην Αίγυπτο.

Η κίνηση της Αθήνας φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στον εξελισσόμενο “ψυχρό πόλεμο” Ριάντ-Τεχεράνης, που θα μπορούσε να ξεφύγει από κάθε διπλωματικό έλεγχο ενώ δεν αποκλείεται να φέρει την χώρα σε αντιπαράθεση με παραδοσιακούς της συμμάχους στην περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Τσίπρα ενισχύει τις σχέσεις της με την χούντα της Αιγύπτου μέσω της πραγματοποίησης κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry, διατυπώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της φίλης Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του.

Η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ