πυρηνικά

Η Ελλάδα μποϊκοτάρει τις προσπάθειες κατάργησης των πυρηνικών όπλων

Μια μικρή λεπτομέρεια φάνηκε να απουσιάζει από τον τρόπο με τον οποίο κάλυψαν τα ελληνικά ΜΜΕ τη στάση της Ελλάδας απέναντι στη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων που υιοθετήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ελλάδα μποϊκοτάρισε τη διαδικασία μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ (με εξαίρεση την Ολλανδία που την καταψήφισε) και τις μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις. Ενώ όμως τα ελληνικά ΜΜΕ ξεσπάθωσαν για το γεγονός ότι οι πυρηνικές δυνάμεις δεν στήριξαν τη συνθήκη, παρέλειψαν να σημειώσουν ότι το ίδιο έκανε και το προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα.

Η απόφαση της Ολλανδίας να καταψηφίσει τη συνθήκη αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε κοινή στάση στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να στηρίξει τις θέσεις της Ουάσινγκτον και μαζί με αυτές την εξάπλωση της πυρηνικής απειλής στον πλανήτη.

Η συνθήκη υιοθετήθηκε με 122 ψήφους υπέρ, μία κατά (της Ολλανδίας) και μία αποχή. Οι υποστηρικτές της έκαναν λόγο για ιστορική εξέλιξη, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή 141 χωρών.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ