Η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε σαν πρόεδρο της Βενεζουέλας τον επιλεγμένο από τις ΗΠΑ, επίδοξο πραξικοπηματία και πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουαϊδό.
Ο Γκουαϊδό ο οποίος απέτυχε να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση στο Καράκας έχει ζητήσει την στρατιωτική εισβολή ξένων χωρών στην πατρίδα του για την ανατροπή του προέδρου Μαδούρο.
Καθώς όλες οι προσπάθειές του έπεσαν στο κενό αναγκάστηκε να συμμετάσχει στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη με τη νόμιμη κυβέρνηση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές.
Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες της ΕΕ, ιδίως στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Επαφής και μέσω του Ειδικού Εκπροσώπου της ΥΕ/ΑΕ, κ. Enrique Iglesias, καθώς και συναφείς πρωτοβουλίες όπως τις συνομιλίες του Όσλο, προς το σκοπό επίτευξης ειρηνικής, πολιτικής, και δημοκρατικής λύσης της κρίσης ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».
Σχολιάζοντας την απόφαση το ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, πατώντας πάνω στην απαράδεκτη κοινή θέση της Ε.Ε., που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Επιβεβαιώνοντας το σχόλιο του ΚΚΕ το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η Ελλάδα «οφείλει όντως να συνεχίζει να υποστηρίζει, όπως έχει κάνει ως τώρα, τις δηλώσεις της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, τις συνομιλίες του Όσλο και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, μέσω της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, για τη διενέργεια δημοκρατικών εκλογών το συντομότερο δυνατόν…»
Υπενθυμίζεται ότι η Μονγκερίνι έχει τηρήσει ιδιαίτερα εχθρική και αντιδημοκρατική στάση εναντίον της Βενεζουέλας αντιμετωπίζοντας την σαν δικτατορία. Παρά το γεγονός ότι δεν ζητά άρση των δολοφονικών αμερικανικών κυρώσεων καταδικάζει την πολιτική του Καράκας απέναντι στην υποτιθέμενη ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ (την οποία όπως αποκαλύφθηκε διασπάθιζαν τα στελέχη του Γκουαϊδό).
Η ίδια είχε αντιδράσει οργισμένα στην αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για τον Γκουϊδό αναγνωρίζοντας έτσι ότι δεν υπήρχε τίποτα παράτυπο στο πραξικόπημα που αυτός επιχείρησε και στις συνεχείς εκκλήσεις για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της χώρας του