Ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν.Χουντή, έπειτα από την ομολογία του Μοσκοβισί για τον τρόπο που επιβλήθηκαν τα Μνημόνια στην Ελλάδα

«Η ΕΕ να πληρώσει τις καταστροφές που επέφερε στην Ελλάδα, βάσει του άρθρου 340»

Ερώτηση για τις ευθύνες και την υποχρέωση της ΕΕ για αποζημίωση λόγω της ζημιάς που προκάλεσαν στην Ελλάδα τα θεσμικά της όργανα, έθεσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής στην Κομισιόν, μετά τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σχετικά με τον τρόπο επιβολής των πολιτικών λιτότητας στην Ελλάδα.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε το ελληνικό πρόγραμμα ως σκάνδαλο, όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο Μοσκοβισί δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα «Είναι ένα σκάνδαλο σε ότι αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι διότι οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να αποφασίζεις με αυτό τον τρόπο την μοίρα ενός λαού, το να επιβάλεις λεπτομερειακά αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας… Μιλώ για τις βασικές λεπτομέρειες της ζωής μιας χώρας που αποφασίστηκαν σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, οι εργασίες του οποίου ετοιμάζονται από τεχνοκράτες, χωρίς τον ελάχιστο έλεγχο ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα ενημέρωσης να γνωρίζουν πραγματικά τι λέγεται, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή».

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής υπενθυμίζει την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκαθιστά τις ζημιές που προξενούν τα θεσμικά της όργανα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως προβλέπει το άρθρο 340 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε.

Σημειώνει ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα «επέφεραν μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ζημιές σε χιλιάδες οικογένειες και στην ελληνική οικονομία, αφού πάντα συνοδεύονταν με πολιτικές που αντί να λύνουν τα προβλήματα του χρέους και της ύφεσης, τα διόγκωναν» και τονίζει ότι το άρθρο 340 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε προβλέπει ότι «…Στο πεδίο της εξωσυμβατικής ευθύνης, η Ένωση υποχρεούται, σύμφωνα με τις γενικές αρχές του δικαίου που είναι κοινές στα δίκαια των κρατών μελών, να αποκαθιστά τη ζημία που προξενούν τα θεσμικά όργανα ή οι υπάλληλοί της κατά την άσκηση των καθηκόντων τους…».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ