εμβολίων αρνητές νεοφιλελευθερισμός

Η δωδεκάδα της διεθνούς αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας

Τους δώδεκα πιο επιδραστικούς διεθνώς προπαγανδιστές του αντιεμβολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντόπισε έρευνα του Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (Center for Countering Digital Hate – CCDH). Οι δώδεκα αυτές φιγούρες, μέσω πολλαπλών προφίλ και σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι υπεύθυνες για τη συντριπτική πλειοψηφία της παραπληροφόρησης και των ωμών ψευδών για τα εμβόλια, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

«Η “Δωδεκάδα της Παραπληροφόρησης” παράγει το 65% του διαμοιρασμού αντιεμβολιαστικής παραπληροφόρησης στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Ιμράν Αχμέντ, διευθύνων σύμβουλος του CCDH, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με γραφεία στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον, που στοχεύει να «διαταράξει την αρχιτεκτονική του διαδικτυακού μίσους και της παραπληροφόρησης».

Σύμφωνα με την έρευνα του CCDH, που ανέλυσε 812.000 αντιεμβολιαστικές αναρτήσεις από το Facebook και το Twitter μεταξύ της 1ης Φεβρουαρίου και της 16ης Μαρτίου 2021, το 65% του περιεχομένου αυτού έχει ως πηγή του έναν ή μία από τη «Δωδεκάδα της Παραπληροφόρησης». Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι χρήστες που μοιράζονται τέτοια παραπληροφόρηση μπορεί να είναι αρκετοί, πηγή μεγάλου μέρους αυτής της παραπλανητικής πληροφορίας είναι μία μικρή ομάδα ατόμων, πολλά από τα οποία μάλιστα πουλάνε διάφορα προϊόντα «φυσικής υγείας», αμφιβόλου ποιότητας συμπληρώματα διατροφής και βιβλία.

Το CCDH σημειώνει στην έρευνά του την σχεδόν πλήρη αποτυχία των εταιρειών που ελέγχουν τα μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ελέγξουν τέτοιου είδους περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Σύμφωνα με το CCDH, οι εταιρείες αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν το 95% της παραπληροφόρησης για την CoViD-19 και τα εμβόλια που τους αναφέρεται από χρήστες. Επιπρόσθετα, από την «Δωδεκάδα της Παραπληροφόρησης», οι εννέα παραμένουν ενεργοί και στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες, ενώ μόλις τρεις έχουν δει τα προφίλ τους να αφαιρούνται από μία από αυτές.

Ειδικά στο Facebook, η «Δωδεκάδα της Παραπληροφόρησης» είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του 73% της παραπληροφόρησης από το δείγμα των αναρτήσεων που εξέτασε το CCDH.

Σύμφωνα με την έρευνα, η «Δωδεκάδα της Παραπληροφόρησης» αποτελείται από τους:

 1. Joseph Mercola
 2. Robert F. Kennedy, Jr.
 3. Ty και Charlene Bollinger
 4. Sherri Tenpenny
 5. Rizza Islam
 6. Rashid Buttar
 7. Erin Elizabeth
 8. Sayer Ji
 9. Kelly Brogan
 10. Christiane Northrup
 11. Ben Tapper
 12. Kevin Jenkins

Επιπρόσθετα, το CCDH σημειώνει και οργανώσεις που έχουν σχέση με αυτά τα άτομα, είτε έχοντας ιδρυθεί από αυτά, είτε απλά βοηθώντας στην εξάπλωση των μηνυμάτων τους:

• Children’s Health Defense (Robert F. Kennedy, Jr.)
• Informed Consent Action Network (ICAN) (Del Bigtree)
• National Vaccine Information Center (NVIC) (Barbara Loe Fisher, Joseph Mercola)
• Organic Consumers Association (OCA) (Joseph Mercola)
• Millions Against Medical Mandates

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα του CCDH, με τα αναλυτικά προφίλ της «Δωδεκάδας της Παραπληροφόρησης».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ