Γιώργος Δελαστίκ

«Η δημοσιογραφία ως τέχνη»: Αφιέρωμα στον Γιώργο Δελαστίκ

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Τόπος το βιβλίο για τον δημοσιογράφο Γιώργο Δελαστίκ που έφυγε από τη ζωή στις 15/10/2020. Ο Βασίλης Μπρούµας επιλέγει µερικά από τα άρθρα-διαµάντια που έγραψε ο Γιώργος Δελαστίκ την περίοδο 1989-2017. Ο Θανάσης Σκαµνάκης, στον πρόλογο του βιβλίου, και οι Μαριάννα Τζιαντζή, Πέτρος Παπακωνσταντίνου και Λεωνίδας Βατικιώτης, όλοι τους στενοί φίλοι και συνάδελφοί του, σκιαγραφούν την πορεία του στη δηµοσιογραφία, αλλά και γενικότερες πτυχές της προσωπικότητάς του.

Ακολουθεί το προλογικό σημείωμα του Βασίλη Μπρούμα – επιμελητή της έκδοσης

δελαστίκ εξώφυλλο

Προς τι ένα βιβλίο για τον Γιώργο Δελαστίκ σήμερα; Σίγουρα, όχι από διάθεση ιστοριογραφίας ή αγιογραφίας, ούτε από κάποια νοσταλγία για περασμένες «χρυσές εποχές» της δημοσιογραφίας. Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες διαβάζω και μελετώ εξονυχιστικά τα καλογραμμένα άρθρα και βιβλία του αγαπημένου μου δημοσιογράφου και συγγραφέα. Υπογραμμίζω, γοητεύομαι από τον λόγο του, συγκινούμαι, με βοηθά να σκέφτομαι πολιτικά και σφαιρικά, θαυμάζω την εκφραστική του δύναμη, την ομορφιά του περίτεχνου λόγου του.

Έτσι, το κίνητρό μου για την ανάληψη πρωτοβουλίας συγγραφής αυτού του βιβλίου έχει να κάνει πρωτίστως με αυτή την αίσθηση ηθικού χρέους που νιώθει κάποιος για σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του. Παράλληλα, ξαναδιαβάζοντας, μελετώντας εκ νέου τα άρθρα και τα βιβλία του Γιώργου Δελαστίκ διαπιστώνω πως, εκτός των άλλων χαρισμάτων τους, πολλά από αυτά έχουν, ιδιαίτερα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς, μια απίστευτη επικαιρότητα και διαχρονικότητα, σε σημείο που να δίνουν την εντύπωση πως γράφτηκαν μόλις σήμερα και αφορούν την τρέχουσα κατάσταση. Γι’ αυτό είναι καλό να ξαναδιαβαστούν, καθώς φωτίζουν τις σκοτεινές εποχές που διάγουμε. Το έργο του Γιώργου Δελαστίκ έχει μια κλασική ομορφιά και δύναμη.

Από μέρους μου, όποτε στοχάζομαι τους σπουδαιότερους και πιο χαρισματικούς ανθρώπους, φαίνεται πάντοτε ότι η ακόλουθη ερώτηση χρήζει απάντησης: Γιατί έχουν προκόψει τόσο περισσότεροι στις άλλες τέχνες από ό,τι στη δημοσιογραφία; Πολλοί διαπρέπουν σε κάθε είδους εγχείρημα, όχι μόνο στις ελάσσονες τέχνες, αλλά και σε εκείνες που μπορούμε να αποκαλέσουμε κορυφαίες. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιχειρήσει να αξιολογήσει τη γνώση επιφανών ανδρών από την άποψη της χρησιμότητας ή του μεγαλείου των επιτευγμάτων τους, δεν θα προκρίνει τον πολιτικό έναντι του δημοσιογράφου; Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, ακόμη και στη δική μας μόνο πατρίδα, μπορούμε να απαριθμήσουμε αρκετά παραδείγματα σπουδαίων πολιτικών, αλλά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ελάχιστους ανθρώπους που έχουν διαπρέψει στη δημοσιογραφία. Ένας, λοιπόν, κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος είναι ο Γιώργος Δελαστίκ, που με την τέχνη του βρέθηκε σε κοινή θέα, δίνοντας ερμηνείες στα προβλήματα της χώρας μας και του κόσμου.

Χάρηκα πάρα πολύ βρίσκοντας άμεση ανταπόκριση στον κοινό αυτό σκοπό από σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και της δημοσιογραφίας. Ο κ. Θανάσης Σκαμνάκης κοσμεί με τον πρόλογό του αυτό το βιβλίο κι επίσης οι κ.κ. Μαριάννα Τζιαντζή, Πέτρος Παπακωνσταντίνου και Λεωνίδας Βατικιώτης συμβάλλουν καθοριστικά, με τα κείμενά τους στο δεύτερο μέρος αυτού του βιβλίου, στη διαμόρφωση μιας πιο σαφούς και αντικειμενικής εικόνας για την προσωπικότητα, το έργο και την προσφορά του σπουδαίου δημοσιογράφου. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα. Κοινή μας επιθυμία είναι να εκφράσουμε τα βαθιά μας αισθήματα θαυμασμού, ευγνωμοσύνης, αγάπης και εκτίμησης στον Γιώργο Δελαστίκ για όλα όσα μας δίδαξε, όσα μας έμαθε, όσα μας πρόσφερε. Σε μια
προσωπικότητα της «εμπνευσμένης δημοσιογραφίας», έναν πρωταγωνιστή της πολιτικής και της πνευματικής ιστορίας της χώρας μας.

Δεδομένης της αξίας του δημοσιογραφικού και συγγραφικού του έργου έχει περιληφθεί στο τελευταίο τρίτο μέρος του βιβλίου μια μικρή ανθολογία κειμένων του, ελπίζοντας πως οι αναγνώστες θα βρουν τις επιλογές αυτές ενδιαφέρουσες καθαυτές, αλλά και χρήσιμες στην ερμηνεία της σύνθετης σημερινής πραγματικότητας. Πιστεύω ότι όσοι αγαπούν την καλή αρθρογραφία θα βρουν το βιβλίο ενδιαφέρον και θα νιώσουν ευχαρίστηση διαβάζοντάς το, καθώς θα συνειδητοποιούν ότι οι απόψεις του Γιώργου Δελαστίκ για τα διεθνή και τα εσωτερικά μας θέματα ασκούν διαρκώς ισχυρή επιρροή, έχουν αυξημένη βαρύτητα και είναι ιδιαίτερα επίκαιρες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς πρώτα πρώτα τον ίδιο τον Γιώργο Δελαστίκ, ο οποίος με την ξεχωριστή προσωπικότητά του, την αξιοπρεπή δημοσιογραφική του πορεία και το εμπνευσμένο έργο του με ενέπνευσε στην προσπάθεια δημιουργίας αυτού του αντιδώρου, αυτής της συλλογικής κατάθεσης ψυχής.

Ευχαριστίες οφείλονται στους ανθρώπους της εφημερίδας Πριν που ανεπιφύλακτα μου εμπιστεύθηκαν το σχετικό αρχείο, όπως και στις εφημερίδες Καθημερινή, Ημερησία, Έθνος και στο περιοδικό Επίκαιρα που επέτρεψαν τη χρησιμοποίηση δημοσιευμένων άρθρων τους στο παρόν βιβλίο για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά κι εδώ τον εκλεκτό φίλο Παναγιώτη Κων. Δρέλλια (Μαθηματικό-πτυχ. Φ.Π.Ψ.-MSc Φιλοσοφίας), του οποίου οι υποδείξεις, οι διορθώσεις και οι παρατηρήσεις υπήρξαν πολύτιμες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκφραστική ποιότητα αυτού του βιβλίου.
Οφείλω, τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες στις εκδόσεις Τόπος, χάρη στην προσεγμένη και επιμελημένη δουλειά των οποίων κατέστη εφικτή αυτή η καλαίσθητη και άρτια έκδοση.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ