Η μπεσαμέλ κυλάει εκδίκηση ζητάει. H περιφορά του Παστίτσιου

Από το λογαριασμό του Στρατή Μπουρνάζου στο facebook

Mε την ευκαιρία της απαλλαγής (λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου) του Φ. Λοΐζου (Παστιτσίου) αναρτώ το βίντεο της περιφοράς του παστιτσίου από την Ιερά Σκήτη Ενθεμάτων, 2012. Χωροστάτησαν ο ιερομόναχος Ευστράτιος ο Κρης, ο χωρεπίσκοπος Τσαμαδού Ιωάννης Yannis Almpanis και ο υπέρτιμος και έξαρχος Ηλιουπόλεως Εμμανουήλ Manos Avgeridis

Τέσσερις ευλαβείς νέοι σήκωσαν την τάβλα, στο κέντρο της οποίας ήταν τοποθετημένο εντός γυάλας πυρέξ το ιερόν παστίτσιον, ενώ ο π. Ιωάννης ανέλαβε το εικόνισμα (έργο του μεταβυζαντινού πετραλωνίτου μοναχού Παναγιώτου).

Το πλήθος, σε κατάσταση ένθεου ενθουσιασμού, ακολουθούσε την τάβλαν, ψάλλοντας μαζί με τους τρεις πατέρες κοντάκια και απολυτίκια όπως «Του οσίου Παστιτσίου», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», «Η θρησκοληψία είναι ένα βίτσιον, λευτεριά στον Γέρονταν Παστίτσιον», «Εκ της νεότητος ο πειρασμός», «Του Γέροντος η μπεσαμέλ ποτέ της δεν σουρώνει, μπάτσοι-γουρούνια-δολοφόνοι», «Τη υπερμάχω», «Έραναν το φέισμπουκ παστίτσιο με κρέμα», «Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμοοοοός!».

Η περιφορά της εικόνας και του παστιτσίου (ένα ταψί) ξεκίνησε στις 9.30 το βράδυ από τη σκήτη «Ενθεμάτων», στην οδό Βαλτετσίου (παραπλεύρως της μονής Αγράφων και έναντι του ναϋδρίου του αγίου Σαλέρο).

Η μπεσαμέλ κυλάει εκδίκηση ζητάει.

Ο ιερομόναχος Ευστράτιος ο Κρης, μοναχός της σκήτης, απευθυνόμενος στους πιστούς εξήγησε πώς «κατά τη διάρκεια του απεχθούς και τυραννικού μνημονιακού ζυγού, ο σεπτός Παστίτσιος προυφύλαξεν την σκήτην ημών και το ευλαβές εκκλησίασμά της (μαρξιστάς, κομμουνιστάς, τροστκιστάς, συριζιστάς, ανταρσυστάς, αντιεξουσιαστάς, ενίοτε και ρεφορμιστάς) από πάσα απειλήν, κρατικήν αυθαιρεσίαν, ου μην αλλά και καταστολήν». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη συγκίνησή του που θα συλλειτουργούσε με δύο εκλεκτούς αδελφούς, «υπέρλαμπρους αστέρες του πασταφαρισμού και του ελληνισμού», όπως τους χαρακτήρισε, τον θεοφιλέστατο χωρεπίσκοπον Τσαμαδού Ιωάννην και τον υπέρτιμον και έξαρχον πάσης Ηλιουπόλεως Εμμανουήλ.

Έπειτα από σύντομη στάση στο κατειλημμένον κοινωνικόν κέντρον «Βοξ», ένθα ευσεβείς καταληψίαι επροσκύνησαν την εικόνα του οσίου, περνώντας κάτω από την τάβλα, ενώ οι τρεις ιεράρχες ευλόγησαν τον χώρο, θυμιάζοντας και ραίνοντάς τον με βασιλικόν, η λιτανεία, διαμέσου της πλατείας Εξαρχείων, έφτασε στην (κοινωνικήν) μητρόπολιν Τσαμαδού.

Πλήθος ευλαβών, συγκεντρωμένοι-ες από νωρίς, είχαν στολίσει τον περίβολον του πεζοδρομίου και τους προαύλιους χώρους του καφενείου «Αθήναιον» και του Στεκίου Μεταναστών με κεριά, δημιουργώντας ατμόσφαιρα κατάνυξης, ενώ άλλοι θαμνώνες περίμεναν γονυπετείς στις καρέκλες τους. Ο ιερομόναχος Ευστράτιος συνόψισε ξανά τη σημασία της βραδιάς, ανεπέμφησαν ύμνοι και δεήσεις, εψάλη η συνταγή του παστιτσίου («ενάμισι πακέτο μακαρόνια νο 5 χονδρά, ¾ κιλού κιμά, ¼ κιλού κεφαλοτύρι τριμένο, 3-4 τομάτας ωρίμους ή τοματάκι ψιλοκομμένον ή πελτέ κλπ. κλπ) ενώ η βραδιά κορυφώθηκε με τον θρησκευτικό ύμνο «Έχετε ψαράδες ψάρια, αστακούς και καλαμάρια;» (η ερώτηση του Ιησού στους αλιείς κατά την περιοδεία του στη Γαλιλαία) και το ιδιόμελον (σε πλάγιο δεύτερο) «Έχουμε καλή σαρδέλα, σαν την όμορφη κοπέλα!» (η απάντηση των αλιέων στον Κύριον) από το «Κατά Παστίτσιον» Ευαγγέλιον (2, 5).

Βίντεο: Άγγελος Καλουδούκας

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ