Η διπλωματία των McDonald’s και η εισβολή στην πρεσβεία της Βενεζουέλας

Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναθέσει προξενικά καθήκοντα σε καταστήματα των McDonald’s στην Αυστρία. Δύο ημέρες νωρίτερα η αστυνομία εισέβαλε παράνομα στην πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον επιχειρώντας να απομακρύνει όσους προστάτευαν το κτίριο από την είσοδο απεσταλμένων του επίδοξου πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό.

Αν και οι δύο ειδήσεις φαντάζουν εκ πρώτης όψεως ασύνδετες, είναι ενδεικτικές της ολομέτωπης επίθεσης που πραγματοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου αλλά και διπλωματικού πρωτοκόλλου, όπως αυτό εφαρμόζεται τους τελευταίους αιώνες.

Η μητροπολιτική αστυνομία της Ουάσινγκτον λοιπόν επιχείρησε το απόγευμα της Δευτέρας να εκκενώσει την Πρεσβεία της Βενεζουέλας από τα μέλη της οργάνωσης Code Pink, που είχαν καταλάβει το κτίριο σε διαμαρτυρία για τις απόπειρες πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την άδεια της διπλωματικής αρχής της Βενεζουέλας, σε αντίθεση με την αστυνομία, η οποία δεν έλαβε ποτέ έγκριση για να εισέλθει στο κτίριο της πρεσβείας.

Η αστυνομία έσπασε τις κλειδαριές και απομάκρυνε παράνομα ακτιβιστές, ενώ διαδηλωτές μέσα και έξω από το κτίριο καταδίκασαν αυτή την επιθετικότητα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα τη Συνθήκη της Βιέννης.

«Τέσσερα άτομα παραμένουν μέσα στην Πρεσβεία της Βενεζουέλας με κίνδυνο να συλληφθούν, καθώς έχουν (παρανόμως) διαταχθεί από τις αρχές να εγκαταλείψουν το κτίριο. Δεν είναι σαφές αν οι αμερικανικές αρχές σκοπεύουν να παραδώσουν την πρεσβεία στον Βέκιο και την ψευδοκυβέρνηση ή αν απλώς θα διατηρήσουν την κατάσταση της πρεσβείας ως έχει», δήλωσε μέσω του Twitter η οργάνωση Code Pink.

Νωρίτερα ένας αξιωματικός της αστυνομίας είχε αναγνώσει ένα ανεπίσημο έγγραφο (χωρίς κεφαλίδα ή υπογραφή), στο οποίο δηλωνόταν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει τον Κάρλος Βέκιο ως νόμιμο αντιπρόσωπο του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος προ ημερών προχώρησε σε αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Το έγγραφο, το οποίο επίσης δεν φέρει επίσημη σφραγίδα κάποιας αρχής των ΗΠΑ, ενημέρωνε πως έπειτα από αίτημα του Βέκιο όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στη πρεσβεία θα εκδιωχτούν. Απειλούσε επίσης ότι «οποιοσδήποτε αρνηθεί να υπακούσει στις διαταγές και να εκκενώσει την ιδιοκτησία θα βρίσκεται αντιμέτωπος με το Ομοσπονδιακό δίκαιο και το δίκαιο της Περιφέρειας της Κολούμπια και μπορεί να συλληφθεί και να ασκηθούν εναντίον του ποινικές διώξεις».

Αυτή η τελευταία επίθεση στην εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας αποτελεί μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. «Χωρίς κανένα νόμιμο αίτημα, οι αρχές των ΗΠΑ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο απομακρύνοντας παράνομα τους ακτιβιστές από το διπλωματικό γραφείο της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Κάρλος Ρον, υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Σύμφωνα με το άρθρο 22 της Συνθήκης της Βιέννης για με τις διπλωματικές σχέσεις, «οι χώροι όπου φιλοξενούνται οι αποστολές πρέπει να παραμένουν απαραβίαστοι». Το συγκεκριμένο άρθρο στη συνέχεια εξασφαλίζει ότι το κράτος υποδοχής δεν μπορεί να εισέλθει στα διπλωματικά γραφεία, παρά μόνο με την συναίνεση του επικεφαλής της αποστολής. Παράλληλα είναι υπέρτατο καθήκον του κράτους υποδοχής να προστατέψει τη διπλωματική αποστολή από κάθε εισβολή ή καταστροφή.

Ακόμα και στην περίπτωση της ρήξης των διπλωματικών σχέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 45, το κράτος υποδοχής οφείλει να συνεχίσει να σέβεται τα ξένα περιουσιακά στοιχεία, όπως έκανε και η κυβέρνηση της Βενεζουέλας με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ