Άστεγοι στο Λονδίνο

Οι άστεγοι του Λονδίνου μέσα από μία θερμική κάμερα

Το φωτογραφικό project του Grey Hutton παρουσιάζει τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους του Λονδίνου, ο αριθμός των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνεται.

Ο φωτογράφος πέρασε το χειμώνα κοντά στους άστεγους απαθανατίζοντας στιγμιότυπα από την καθημερινή τους προσπάθεια για επιβίωση. Χρησιμοποίησε μία κάμερα θερμικής απεικόνισης, δηλαδή μία κάμερα που απεικονίζει με διαφορετικά χρώματα τα πιο θερμά και τα πιο ψυχρά σημεία του περιβάλλοντος.

Το αποτέλεσμα που παρουσιάζει ο φωτογράφος αναδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης.

Ένας περαστικός ψάχνει στο πορτοφόλι του για να δώσει κέρματα σε δύο νεαρούς άστεγους που κάθονται κάτω από το υπόστεγο. Μόλις λίγα μέτρα μακριά, στην ίδια περιοχή, πρόσφατα βρέθηκε νεκρός ένας άστεγος άντρας.
Ένα ζευγάρι κρατά ένα σάντουιτς που πριν από λίγο τους έδωσε μια περαστική. Είναι μαζί εδώ και τρεισήμισι χρόνια και πρόσφατα δέχτηκαν επίθεση την ώρα που κοιμούνταν.
Ένας άντρας έχει αποκοιμηθεί μέσα σε κατάστημα της αλυσίδας McDonald’s, όπου βρίσκεται για περισσότερο από μία ώρα.
Ένας άστεγος άντρας κάθεται στο πεζοδρόμιο μαζί με το σκύλο του και προσπαθεί να διαβάσει ένα βιβλίο, αλλά δεν τα καταφέρνει γιατί συνεχώς τον παίρνει ο ύπνος. Ένας από τους κινδύνους υγείας που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι προέρχεται από τα καυσαέρια που είναι αναγκασμένοι να εισπνέουν.
Μία παρέα αστέγων κάθεται έξω από κατάστημα McDonald’s στη Victoria Street. Η θερμοκρασία είναι 1,6°C. Έχουν μόλις καπνίσει ένα τσιγάρο με κάνναβη, που είναι πλέον πολύ δημοφιλές μεταξύ των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο.
Η 48χρονη Άλισον μόλις έβαψε τα νύχια της, αλλά δεν μπορούν να φανούν στη θερμική κάμερα. Πρώην αλκοολική, έχει καταφέρει να μην πιει καθόλου εδώ και δύο εβδομάδες και ονειρεύεται να επιστρέψει στην οικογένειά της, στην Ιρλανδία.
Ο Thomas και η Maz κάθονται κάτω από σκαλωσιές και τραγουδούν μαζί με το φορητό ραδιόφωνό τους. Ανάμεσά τους κοιμάται ένας φίλος τους, σκεπασμένος με παλτά. Συνήθως προσπαθούν να κοιμούνται σε ένα ξενώνα αστέγων, όμως το προηγούμενο βράδυ τους απέβαλαν, επειδή η Maz έφτασε μεθυσμένη.

 

Ο 33χρονος Michael κρατά ένα ποτήρι με ζεστό τσάι, που του πρόσφερε κάποιος. Όταν μπορεί, κοιμάται έξω από το θέατρο Apollo Victoria, τα εξωτερικά χαλιά του οποίου τον προστατεύουν από το κρύο. Προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα για την εγγύηση ενός σπιτιού που θέλει να νοικιάσει.
Τα καρφιά στην περιοχή του Euston εμποδίζουν τους άστεγους να ξαπλώσουν ή να καθίσουν εκεί. Τέτοιες τεχνικές, που καθιστούν σημεία της πόλης εχθρικά για τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους, εφαρμόζονται σε πολλά σημεία όπου συγκεντρώνονται συχνά οι άστεγοι.
Περίπου 200 άτομα τρώνε καθημερινά από to συσσίτιο Lincoln’s Inn Fields, ένα από τα μεγαλύτερα του Λονδίνου. Οι περισσότεροι από όσους το επισκέπτονται τακτικά είναι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε ξενώνες ή hostels και επίσημα θεωρούνται άστεγοι.
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ