συρία χημικά όπλα

Η αντιπολίτευση στη Συρία χρησιμοποιεί χημικά παραδέχεται η Ουάσινγκτον

Από την αρχή της κρίσης στη Συρία τα δυτικά μέσα ενημέρωσης συνήθιζαν να αποδίδουν μόνο στο καθεστώς Ασαντ τη χρήση χημικών όπλων, ακόμη και όταν δεν είχαν στη διάθεσή τους καμία απόδειξη.

Η συζήτηση περιοριζόταν πάντα στο εάν οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν ή όχι χρήση χημικών όπλων αλλά κανένα από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρονταν στο ενδεχόμενο τα χημικά όπλα να χρησιμοποιούνταν και από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Βετεράνοι δημοσιογράφοι, όπως ο Σίμουρ Χερς, που αμφισβητούσαν την κυρίαρχη αφήγηση της Ουάσινγκτον, έμπαιναν σε άτυπες μαύρες λίστες και δεν μπορούσαν πλέον να δημοσιεύσουν τις έρευνές τους σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Τώρα όμως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην τελευταία ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε για τη Συρία, αποκαλύπτει ότι η σημαντικότερη ομάδα ανταρτών που επιχειρεί στη βορειοδυτική Συρία όχι μόνο διαθέτει αλλά έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι “Στις τακτικές τους ISIS της Hayat Tahrir al-Sham και άλλων βίαιων εξτρεμιστικών ομάδων περιλαμβάνονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας, οι απαγωγές η χρήση ελαφρών και βαρέων όπλων, οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί και τα χημικά όπλα”.

Στην Hayat Tahrir al-Sham κυριαρχούν στοιχεία της Αλ Κάιντα και του μετώπου Αλ Νούσρα, που διέθετε οπλισμό που έστελναν στη Συρία οι ΗΠΑ και μέλη του οποίου φέρονται να είχαν εκπαιδευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ