πυρκαγιές καύσωνας Αρκτικός Κύκλος κλιματική αλλαγή
Δορυφορική εικόνα από πυρκαγιά κοντά στην πόλη Ζιριάνκα, κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, στις 28 Μαΐου 2020 (Copernicus Sentinel data [2020], processed by Pierre Markuse)

Η άλλη «πανδημία»: Καύσωνας και πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να επιταχύνεται επικίνδυνα, και η άνοδος της θερμοκρασίας φέρνει μαζί της νέες καταστροφές που με τη σειρά τους την επιταχύνουν ακόμα περισσότερο.

Το περασμένο Σάββατο η πόλη Βερκογιάνσκ της Σιβηρίας, που βρίσκεται περίπου 4660 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μόσχας και εντός του Αρκτικού Κύκλου, κατέγραψε θερμοκρασία-ρεκόρ 38 βαθμών Κελσίου.

Η θερμοκρασία αυτή δεν είναι μόνο η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από το 1880, οπότε και ξεκίνησαν οι τακτικές μετρήσεις, αλλά είναι πιθανότατα και θερμοκρασία που δεν έχει δει η περιοχή εδώ και εκατομμύρια χρόνια.

Ο περασμένος Μάιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ για τον πλανήτη μας, και στη Σιβηρία η θερμοκρασία ήταν μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το κανονικό, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Copernicus.

Και δεν ήταν μόνο ο Μάιος — από τον Ιανουάριο καταγράφονται στη Σιβηρία θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα, με αποτέλεσμα το λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους, που οδήγησε και στην τεράστια διαρροή πετρελαίου κοντά στο Νορίλσκ, όταν κατέρρευσε δεξαμενή σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Σαν να μην έφταναν αυτά, πυρκαγιές κατακαίνε μια περιοχή 2750 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Σιβηρία, με τη συνολική έκταση των πυρκαγιών το 2020 να φτάνει περίπου στο μέγεθος της Ελλάδας, όπως τονίζει η Greenpeace Russia. Κάποιοι επιστήμονες πιθανολογούν ότι πρόκειται για τις λεγόμενες «πυρκαγιές ζόμπι», πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που «επιβιώνουν» του Αρκτικού χειμώνα σιγοκαίγοντας στο υπέδαφος και αναζωπυρώνονται με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Ο μετεωρολόγος Τζεφ Μπεραρντέλι έγραψε στο Twitter πως τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα αναμένονταν μέχρι το 2100, κάτι που σημαίνει πως έρχονται 80 χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο. Χάριν συγκρίσεως, το Μαϊάμι της Φλόριντα, μία από τις θερμότερες περιοχές των ΗΠΑ, έχει καταγράψει θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου μόλις μία φορά στην καταγεγραμμένη ιστορία.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ