SLAPP αγωγές δημοσιογράφοι αγωνιστές

Η αγωγή SLAPP κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη να πέσει στο κενό

Πηγή: mediaTVnews

Ανακοίνωση στήριξης από το «Μέτωπο ανατροπής στα ΜΜΕ» *

Την Πέμπτη 19 Μάη, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η εκδίκαση της αγωγής της «Ελληνικός Χρυσός»

Την ώρα που η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, έχει κατρακυλήσει στην 108η θέση στην Ελευθερία του Τύπου, οι διώξεις, η τρομοκρατία, οι απειλές, η στοχοποίηση και η παρακολούθηση δημοσιογράφων καλά κρατούν, προκειμένου να μπει «φίμωτρο» στην ελεύθερη και μαχητική δημοσιογραφία που δεν εξαγοράζεται από τη λίστα Πέτσα ούτε κι υποτάσσεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα πολυεθνικών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι «στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού» (Slapp -Strategic Lawsuit Against Public Participation) από πολυεθνικούς κολοσσούς και παράγοντες. Στρέφονται κατά δημοσιογράφων και ανεξάρτητων ΜΜΕ, που υπηρετούν το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης για το συμφέρον της κοινωνίας, μεταφέρουν τη φωνή των εργαζομένων, του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας, τολμούν να βγάλουν στη φόρα τις επιχειρηματικές αυθαιρεσίες και τη διαφθορά, και υπερασπίζονται τις ελευθερίες, το περιβάλλον, τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Στόχος τους είναι οι διωκόμενοι να υποβληθούν σε εξευτελισμό και υπέρογκα δικαστικά έξοδα προκειμένου αργά ή γρήγορα να αποθαρρυνθούν και να σωπάσουν, να εγκαταλείψουν την κριτική, την αντίθεσή τους, την ερευνητική δημοσιογραφία. 

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αγωγής Slapp στη χώρα μας είναι και αυτή του στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» Ευστάθιου Λάλιου κατά του Alterthess και της συναδέλφισσας Σταυρούλας Πουλημένη, από τους οποίους ζητά ως αποζημίωση το υπέρογκο ποσό των 100.000 ευρώ αλλά και την προσωπική κράτηση της δημοσιογράφου, στην περίπτωση που δεν καταβληθεί το όποιο ποσό επιδικαστεί. Αφορμή άρθρο της συναδέλφισσας στο οποίο αναφερόταν η είδηση της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης (το Σεπτέμβριο του 2021 τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό) για περιβαλλοντικές παραβάσεις της «Ελληνικός Χρυσός», χωρίς κανένα προσωπικό σχόλιο ή προσβολή. Ύστερα από αναβολή, η αγωγή θα συζητηθεί την Πέμπτη 19 Μάη 2022 στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή δηλώνει την αλληλεγγύη της στη συνάδελφο Σταυρούλα Πουλημένη και στο Alterthess. Απαιτεί την άμεση απόσυρση των κατηγοριών και καταδικάζει την εκδικητική αγωγή από το στέλεχος μιας εταιρείας, που με τις επενδύσεις της έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή στη Χαλκιδική και προσπαθεί να ελέγξει τα τοπικά ΜΜΕ, με τη δύναμη και τα λεφτά της, προκειμένου να σκεπάσει τα εγκλήματά της.

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή παλεύει κόντρα στην «ομερτά» της σιωπής, στην ελεγχόμενη από την κυβέρνηση και τις εταιρείες, δημοσιογραφία, κόντρα στις αγωγές Slapp και στέκεται αλληλέγγυα σε δημοσιογράφους, πολίτες και κινήματα που στοχοποιούνται, επειδή αποκαλύπτουν κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά εγκλήματα.

16-05-22

* Πανελλαδική έκφραση των συνδικαλιστικών σχημάτων της «Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή» σε ΕΣΗΕΑ, «Ασύνταχτου Μετώπου» στη Θεσσαλονίκη και μαχητικών δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα. 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ