H ισραηλινή προπαγάνδα στα ελληνικά ΜΜΕ

Ειδικό ενημερωτικό δελτίο, στο οποίο επιχειρείται η κατασυκοφάντηση της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», μοιράζουν άνθρωποι της ισραηλινής κυβέρνησης σε επιλεγμένους δημοσιογράφους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το κείμενο αναρτήθηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά στην ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν, πρώην συμβούλου επικοινωνίας της οικογένειας Μητσοτάκη και (όπως αναφέρει στο βιογραφικό του) «ανεπίσημου αγωγού επικοινωνίας» μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ. Ο Κοέν, γνωστός για τις συνεχείς επιθέσεις που πραγματοποιεί σε Έλληνες δημοσιογράφους που ασκούν κριτική στην πολιτική του Ισραήλ, παρουσιάζει το κείμενο σαν απόδειξη των «δόλιων» στόχων της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Όπως φαίνεται όμως, με την κίνησή του εξέθεσε ανεπανόρθωτα σειρά δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο που είχαν προλάβει να αντιγράψουν λέξη προς λέξη τμήματα του δελτίου και να τα παρουσιάσουν σαν δικό τους ρεπορτάζ.

Αποσπάσματα του ειδικού δελτίου εμφανίστηκαν αρχικά σε ακροδεξιές ιστοσελίδες, γρήγορα όμως βρήκαν το δρόμο τους και προς μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Αριστοτελίας Πελώνη, στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο «Ξαφνική φουρτούνα στις σχέσεις με το Ισραήλ», υπάρχουν τέσσερα αυτούσια αποσπάσματα από το ενημερωτικό δελτίο. Να σημειωθεί ότι το κείμενο, συνοδεύεται από φωτογραφία μουσουλμάνου ακτιβιστή που προσεύχεται και όχι από φωτογραφία της ελληνικής αποστολής!

Τέσσερα αυτούσια αποσπάσματα συναντάμε και σε σχετικό ρεπορτάζ του Zougla.gr. Ο προσεκτικός αναγνώστης βέβαια θα διαπιστώσει ότι ο συντάκτης του τελευταίου κειμένου δεν διάβασε το πρωτότυπο δελτίο της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά μετέφρασε την παρουσίασή του από την ισραηλινή ιστοσελίδα jewishjournal.com. Στην περίπτωση του zougla.gr, μάλιστα, ο συντάκτης διαστρεβλώνει δηλώσεις του Β. Πισσία (όπως τουλάχιστον παρουσιάζονται στο ισραηλινό κείμενο). Έτσι, ενώ το μέλος της ελληνικής αποστολής υποστηρίζει  ότι η πρωτοβουλία μπορεί να συνεισφέρει στην επιστροφή στις «παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο», το κείμενο του zougla.gr τον εμφανίζει να λέει ότι η αποστολή εντάσσεται σε μια προσπάθεια «εκτροχιασμού» των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων.

ΠρωτότυποΤΑ ΝΕΑ
Οι Έλληνες διοργανωτές του στολίσκου έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.Κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του ελληνικού στολίσκου… έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη βελτίωση των σχέσεων Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου.
Η ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήματος της Free Gaza έχει καταδικάσει τις επισκέψεις Ισραηλινών αξιωματούχων στην Ελλάδα.Η ιστοσελίδα του ελληνικού παραρτήµατος του Free Gaza έχει καταδικάσει τις επισκέψεις ισραηλινών αξιωµατούχων στην Ελλάδα.
Μάλιστα, η «Free Gaza» προετοιμάζει έναν νέο διεθνή στολίσκο που θα αποπλεύσει για την Λωρίδα της Γάζας στo τέλος Ιουνίου με την συμμετοχή 8-12 πλοίων από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα.Ο νέος διεθνής στολίσκος που ετοιµάζει το κίνηµα Free Gaza θα έχει συµµετοχή 8-12 πλοίων από διάφορες χώρες, µεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
ήταν ο κύριος χρηματοδότης και διοργανωτής του στολίσκου το 2010υπήρξε ο κύριος χρηµατοδότης και διοργανωτής του περσινού στολίσκου.
…το «Ένα Καράβι για την Γάζα» διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων, προβολές ταινιών, συζητήσεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και συναυλίες τόσο στην Αθήνα όσο και σε πόλεις της επαρχίας.  Σε αυτές τις εκδηλώσεις οι Έλληνες διοργανωτές του στολίσκου έχουν προσπαθήσει να παρουσιαστούν ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στην περιοχή.…έχουν οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή που περιλαμβάνουν προβολές ταινιών, συναυλίες και συζητήσεις. Στις εκδηλώσεις αυτές, οι Έλληνες οργανωτές του στολίσκου παρουσιάζονται οι ίδιοι ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας σε ολόκληρη την περιοχή.
Πρωτότυποzougla.gr
… είναι ένα κίνημα ακροαριστερών Ελλήνων ακτιβιστών και συμπαθούντων προς τον αναρχικό χώρο, οι οποίοι υποστηρίζουν Ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες – όπως είναι η Χαμάς, έχουν συμμαχήσει στο παρελθόν με ακραίες τουρκικές οργανώσεις και δεν έχουν διστάσει να νομιμοποιήσουν αυταρχικά καθεστώτα, όπως το Ιράν.είναι ένα πολιτικό κίνημα Ελλήνων ακροαριστερών ακτιβιστών και συμπαθούντων προς τον αναρχικό χώρο που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, που έχουν συμμαχήσει με εξτρεμιστικές μουσουλμανικές οργανώσεις της Τουρκίας και που παρέχουν νομιμότητα σε απολυταρχικά καθεστώτα όπως αυτό του Ιράν.
οι Έλληνες ακτιβιστές δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στην πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.Οι ακτιβιστές δεν έχουν κρύψει την αντίθεσή τους στην πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο.
Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση (ET-3) στην Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2011, ο Βαγγέλης Πισσίας, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της «Free Gaza»  «Ένα Καράβι για την Γάζα», εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στην βελτίωση των Ελληνο- Ισραηλινών σχέσεων κάνοντας έκκληση για επιστροφή στις «παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο».  Δήλωσε ότι η νέα αποστολή του στολίσκου αποτελεί «μέρος αυτής της προσπάθειας».Ο Βαγγέλης Πισσίας, επικεφαλής της οργάνωσης «Ένα Καράβι για τη Γάζα», σε συνέντευξή του Φεβρουαρίου στην ΕΤ-3, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην βελτίωση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων και εξήρε τις προσπάθειες εκτροχιασμού τους. Είπε ότι ο νέος στολίσκος αποτελεί «μέρος αυτής της προσπάθειας».

Σε αυτό το μοτίβο, ότι δηλαδή ο Στόλος της Ελευθερίας έχει ως βασικό στόχο να βλάψει τις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας – Τελ Αβίβ, περιστρέφονται και άλλα κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα. Οι συντάκτες τους βέβαια, ως πιο έμπειροι στην αντιγραφή δελτίων Τύπου, απέφυγαν την αυτολεξεί αναπαραγωγή του αρχικού κειμένου του Ισραήλ. Παρόλα αυτά, προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα εμφανίστηκαν τόσα κείμενα με πανομοιότυπα επιχειρήματα (για τις υποτιθέμενες γεωπολιτικές επιπτώσεις της αποστολής αλλά και τον ιδεολογικό προσανατολισμό ορισμένων μελών του «Ένα Καράβι για τη Γάζα»). Συμπτωματικά ή όχι, την ίδια επιχειρηματολογία αναπαράγει και ο συντάκτης του Βήματος Γ.Μαλούχος ο οποίος καλεί τους ανθρώπους που πέρυσι έδιναν τη ζωή τους για τον παλαιστινιακό λαό… να πάνε για ψάρεμα.
Το ίδιο πνεύμα και πανομοιότυπα επιχειρήματα διαπνέουν και κείμενο στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχόλιο ότι «οι ίδιες ομάδες πρωτοστάτησαν στην κατάληψη της Νομικής από λαθρομετανάστες, διακινδυνεύοντας να τινάξουν στον αέρα (;) το κέντρο της Αθήνας». Να σημειωθεί ότι παρόμοιο σχόλιο υπάρχει και στο αρχικό δελτίο της ισραηλινής κυβέρνησης. Η αναφορά όμως σχετίζεται και πάλι με άτομα που έχουν αποχωρήσει εδώ και καιρό από την πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα.

Είναι προφανές ότι η, μακαρθικού τύπου, προσπάθεια στιγματισμού των μελών της αποστολής ξεκίνησε από υπηρεσίες του Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δελτίο τύπου παρουσιάζονται ονόματα ανθρώπων με μοναδικό σκοπό τη στοχοποίησή τους.

Στο δελτίο γίνεται ευθεία επίθεση στην πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα και τον Τάσο Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι πολλές φορές στο παρελθόν έχουν στηρίξει το δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Το ίδιο κείμενο στοχοποιεί  υποστηρικτές της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» (ακόμη και άτομα που διαφώνησαν μαζί της και αποχώρησαν από αυτή) για την πολιτική δράση τους. Παράλληλα, αναφέρεται στον Πρόεδρο της «Ένωσης Μουσουλμάνων Ελλάδας» αλλά ακόμη και στη σύζυγό του. Είναι εμφανές ότι το κείμενο αναπαράγει την παραδοσιακή ισλαμοφοβική στάση των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, που προσπαθούν να εντάξουν την ανθρωπιστική αποστολή στο πλαίσιο κάποιου είδους «σύγκρουσης των πολιτισμών». Το ούτως ή άλλως σαθρό επιχείρημα βέβαια έχει καταρρεύσει εξ αρχής, αφού η φετινή αποστολή στηρίζεται κυρίως από ευρωπαϊκές οργανώσεις. Το γεγονός ότι ο Στόλος της Ελευθερίας εκφράζει πλέον την αγανάκτηση Ευρωπαίων πολιτών για τα εγκλήματα του Ισραήλ φαίνεται να προκαλεί αμηχανία στους συντάκτες του δελτίου. Προφανώς γι΄ αυτό το λόγο ανανέωσαν την τελευταία στιγμή την επιχειρηματολογία τους δίνοντας βάρος στις πολιτικές πεποιθήσεις όσων συμμετέχουν.

Το κείμενο έχει δεκάδες ανακρίβειες αλλά και τερατώδη ψέματα, όπως ότι οι Τούρκοι ακτιβιστές που επέβαιναν πέρυσι στο Mavi Marmara «πυροβόλησαν» ισραηλινούς στρατιώτες. Οι δημοσιογράφοι που βρισκόμασταν πέρυσι στο Mavi Marmara μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο, (κάτι που στηρίζει και το πόρισμα του ΟΗΕ). Αντίθετα ήταν οι ισραηλινοί στρατιώτες που μας απειλούσαν με τα όπλα τους προκειμένου να μην καταγράψουμε τις εν ψυχρώ εκτελέσεις ακτιβιστών.

Όπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό Spiegel, ισραηλινές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο μοίραζαν και πέρυσι πολυσέλιδα κείμενα για τις υποτιθέμενες σχέσεις της τουρκικής οργάνωσης IHH με την Αλ Κάιντα και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Σχετικό «ρεπορτάζ» είχε παρουσιάσει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ με καλεσμένο τον καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ι.Μάζη. (βλ. σχετικά παρακάτω).

Το γεγονός ότι ισραηλινές υπηρεσίες είναι σε θέση να προωθούν με τόση ευκολία τις απόψεις τους στην Ελλάδα δεν αποτελεί απλώς δείγμα της αδυναμίας των ελληνικών ΜΜΕ να φιλτράρουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν. Πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα το οποίο σχετίζεται με τη διακυβέρνηση της χώρας από τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα στελέχη τους που διετέλεσαν υπουργοί εξωτερικών. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι χώρες που βρέθηκαν σε κατάσταση οικονομικής κατοχής απώλεσαν και την ικανότητα άσκησης κυρίαρχης πολιτικής. Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να επανέλθουμε στην εποχή του Πιουριφόι, αφήνοντας ξένες πρεσβείες να καθορίζουν το δημόσιο διάλογο της χώρας υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πολύ περισσότερο εάν οι μηχανισμοί χάραξης πολιτικής δεν ελέγχονται πλέον από μια υπερδύναμη αλλά από ένα «κράτος παρία» της Μεσογείου – όπως το Ισραήλ.

Άρης Χατζηστεφάνου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ