Σε νέα συμφωνία για τη μίσθωση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) τύπου Heron προχώρησαν τα υπουργεία Άμυνας του Ισραήλ και της Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.
Πρόκειται για μίσθωση με τη μέθοδο leasing, διάρκειας τριών χρόνων, με προοπτική πλήρους αγοράς στη λήξη του συμβολαίου, που υπογράφτηκε ηλεκτρονικά. Ανάλογη συμφωνία είχε υπογράψει το καλοκαίρι του 2018 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας.
Ο ρητός σκοπός της αγοράς των drones είναι η «φύλαξη των ελληνικών συνόρων», με την υπόρρητη έννοια της χρήσης εναντίον μεταναστών και προσφύγων που θα επιχειρούν να περάσουν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Τέτοιου είδους drones χρησιμοποιούνται και από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φύλαξης Συνόρων (FRONTEX), όπως ανέφερε σε επιστολή του στα τέλη Απριλίου προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων το BDS Greece.
Τα συγκεκριμένα drones έχουν ακτίνα δράσης έως 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους και είναι εξοπλισμένα με ραντάρ, κάμερες με λειτουργίες ημέρας και νυκτός και εξοπλισμό ηλεκτρονικής κατασκοπίας.
Όπως είχαμε ενημερώσει και παλαιότερα, τα drones τύπου Heron, αν και φαίνεται να αγοράζονται χωρίς τον οπλισμό τους, είναι τα ίδια που η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ έχει δοκιμάσει και αναπτύξει πάνω στους Παλαιστίνιους. Περιστατικά όπως η δολοφονία τεσσάρων παιδιών που έπαιζαν αμέριμνα σε παραλία της Γάζας το 2014, αλλά και η συνεχιζόμενη παρακολούθηση και παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, εμπλέκουν άμεσα τη χρήση των Heron.
Με την ελληνική Συνοριοφυλακή να έχει ήδη βεβαρυμένο παρελθόν παραβίασης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, με παράνομες επαναπροωθήσεις, λεηλατήσεις υπαρχόντων και βυθίσματα λέμβων, είναι αυτονόητο πως η περαιτέρω συνεργασία με την στρατιωτική βιομηχανία του Ισραήλ προμηνύει αύξηση τέτοιου είδους περιστατικών.
Άλλωστε, όπως έχει δείξει και η αντίστοιχη συνεργασία των αμερικανικών αρχών με το Ισραήλ, και τη χρήση των ίδιων drones εναντίον των ακτιβιστών κατά της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Dakota Access Pipeline στις ΗΠΑ, τα ίδια συστήματα ελέγχου και παρακολούθησης μπορούν εύκολα να στραφούν εκτός από τον «εξωτερικό εχθρό» και κατά των πολιτών με τους φόρους των οποίων αγοράζονται.