ισραήλ σαουδική αραβία

H διεθνής των τρομοκρατών: Το Ισραήλ συμμαχεί με τη Σαουδική Αραβία

Ένα κράτος που αποκεφαλίζει ανθρώπους και σταυρώνει τα ακέφαλα πτώματα σε κεντρικούς δρόμους, θα είναι ο νέος οικονομικός σύμμαχος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Επικαλούμενοι Άραβες και Αμερικανούς διπλωμάτες, οι Τάιμς του Λονδίνου αναφέρουν ότι οι δυο χώρες προχωρούν σε συμφωνίες που θα επιτρέπουν σε ισραηλινές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στον Περσικό Κόλπο. Επίσης προβλέπεται ότι η Σαουδική Αραβία θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις των ισραηλινών αερογραμμών.

Πηγές στη Σαουδική Αραβία, που επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, υποστήριζαν ότι οι σχετικές πληροφορίες αποτελούν “ευσεβείς πόθους του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή επιχειρεί να φέρει πιο κοντά τους δυο βασικούς συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Παρόλα αυτά ανάλογες πληροφορίες για συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών με αντικείμενο το Ιράν αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία είχαν κυκλοφορήσει και πριν από μερικά χρόνια σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να κηρύξει εμπορικό αλλά και φυσικό αποκλεισμό στο Κατάρ ενδέχεται να συνδέεται με την επιχειρούμενη προσέγγιση με το Ισραήλ, το οποίο κατηγορούσε το Κατάρ ότι ενισχύει την Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν αξιωματούχοι και των δύο χωρών έχουν εκφράσει πανομοιότυπες θέσεις εναντίον του Ιράν αλλά και του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία ενώ δείχνουν να ανέχονται εάν όχι να στηρίζουν έμπρακτα τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

«O ISIS είναι η (σουνιτική) απάντησή μας στην υποστήριξη που παρέχετε στο Dawa (σιιτικό κόμμα στο Ιράκ)». Τη φράση αυτή είχε πει ο πρίγκηπας Σαούντ, της Σαουδικής Αραβίας στον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, όπως είχε αποκαλύψει το 2015 η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη άραβες διπλωμάτες.

Στο παρελθόν το κορυφαίο ισραηλινό ίδρυμα ερευνών BESA, (γνωστό στην Ελλάδα και από τις στενές σχέσεις που διατηρεί με το υπουργείο Άμυνας και τον Πάνο Καμμένο) είχε χαρακτηρίσει “στρατηγικό λάθος” το ενδεχόμενο να καταστραφεί ο ISIS. Σε έκθεσή του ο διευθυντής του ιδρύματος, Εφρέμ Ινμπάρ, επισημαίνει ότι «η διατήρηση της παρουσίας του ISIS εξυπηρετεί στρατηγικούς στόχους (του Ισραήλ)» καθώς μπορεί να λειτουργήσει σαν χρήσιμο εργαλείο απέναντι στο Ιράν.

Δεν ξέρουμε εάν αυτό είχε στο μυαλό της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενισχύοντας τις σχέσεις με το Ισραήλ και την χούντα της Αιγύπτου, φαίνεται όμως ότι η χώρα εισέρχεται σε ένα κλαμπ που κατηγορείται για τους περισσότερους επεκτατικούς πολέμους αλλά και την ενίσχυση τρομοκρατικών δικτύων σε ολόκληρο τον κόσμο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ