Του Άρη Χατζηστεφάνου
Τo Μάρτιο του 2023 ο ιστορικός Έβαν Σμιθ παρουσίασε στην επιστημονική ιστοσελίδα The Conversation εκτενές αφιέρωμα στη ρίψη τροφίμων ως μέσο πολιτικής διαμαρτυρίας με ιδιαίτερη αναφορά στα αντιφασιστικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πράξης.
Ο Σμιθ παρουσιάζει σειρά ιστορικών παραδειγμάτων όπως το αβγό που πέταξε στον Ουίνστων Τσώρτσιλ η περίφημη Έθελ Μούρχεντ – μια από τις σουφραζέτες που βασανίστηκε επειδή διεκδικούσε ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες – αλλά και τα αβγά που δέχθηκε ο Ρίτσαρντ Νίξον στο Σικάγο το 1960.
Όπως είπαμε ο Σμιθ στέκεται ιδιαίτερα στις επιθέσεις με τρόφιμα που πραγματοποιούν εδώ και έναν αιώνα ακτιβιστές εναντίον φασιστών και ναζιστών. Το πρώτο ιστορικό παράδειγμα έρχεται και πάλι από τη Βρετανία της δεκαετίας του 1930 όταν ομάδες αντιφασιστών πετούσαν αυγά στις συγκεντρώσεις της Βρετανικής Φασιστικής Ένωσης του Όσβαλντ Μόσλεϊ. Στην περίφημη μάχη της Cable Street (δείτε περισσότερα στο ντοκιμαντέρ Φασισμός Α.Ε) οι φασίστες του Μόσλεϊ αλλά και η αστυνομία που τους προστάτευε δέχθηκαν μαζικές επιθέσεις με αυγά, αλεύρι και σάπια τρόφιμα.
Ο φασίστας Μόσλεϊ μάλιστα συνέχισε να συγκεντρώνει στο πρόσωπό του φαγητά (κυριολεκτικά) μέχρι και τη δεκαετία του 1950 όταν του πέταξαν στο κεφάλι μια γαλακτόπητα.
Το 2009 διαδηλωτές γέμισαν με αυγά τον Νίκ Γκρίφιν, επικεφαλής του επίσης φασιστικού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος ενώ ανάλογα προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού είχε δεχθεί πολλές φορές και η νεοφασίστρια Μαρίν Λε Πέν στη Γαλλία. Τα τελευταία χρόνια πάντως ακροδεξιοί πολιτικοί στη Βρετανία και αλλού δέχονται όλο και συχνότερα επιθέσεις με μιλκ σέικ.
Ο Σμιθ μεταφέρει τις απόψεις αρκετών συναδέλφων του πανεπιστημιακών που επισημαίνουν ότι η ρίψη τροφίμων αποτελεί μη βίαιη μορφή διαμαρτυρίας καθώς στόχος των «δραστών» δεν είναι να βλάψουν το θύμα τους αλλά απλώς να το γελοιοποιήσουν. Η ρίψη τροφίμων σημειώνει ο Σμιθ αποτελεί συμβολική πράξη η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τις βίαιες επιθέσεις που πραγματοποιούν τα μέλη ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γιαούρτωμα θεωρείται από αρκετούς ερευνητές μάλλον ως ελληνική ιδιαιτερότητα όπως μαρτυρά και σχετικό αφιέρωμα που είχε παρουσιάσει το Σεπτέμβριο του 2013 το περιοδικό Scientific American. To περιοδικό μας θύμιζε τα γιαούρτια που πετούσαν οι Τέντι Μπόις και την προσπάθεια του ελληνικού καθεστώτος να τους αντιμετωπίσει με τον διαβόητο νόμο 4000.
Το σχετικό κείμενο του Scientific American μάλιστα έκλεινε με μια συνταγή για την παρασκευή γιαουρτιού το οποίο χαρακτήριζε «όπλο μαζικής κατανάλωσης» (weapon of mass consumption).
Φαίνεται πάντως ότι σε όλο τον κόσμο επιστήμονες και δημοσιογράφοι συνήθως αντιμετωπίζουν το γιαούρτωμα και τη ρίψη τροφίμων με αρκετό χιούμορ. Μόνο σε τριτοκοσμικά καθεστώτα οι πολιτικοί και οι «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι τους, αντιδρούν με υστερικές κραυγές συγκρίνοντας την πράξη με τρομοκρατική ενέργεια.