Μετά την αποτυχία του συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με το κόμμα των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων Δημοκρατών (FDP), τα κόμματα συμφώνησαν σε πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου. Τα μεγάλα κόμματα που εν πολλοίς συμφωνούν σε κοινωνικές περικοπές και μεγαλύτερη εμπλοκή της Γερμανίας στον πόλεμο στην Ουκρανία θα αναγκαστούν να συνεργαστούν για να περάσουν την ατζέντα τους, ενώ το ακροδεξιό AfD που ζητά την απόσυρση της Γερμανίας από τον πόλεμο αναμένεται να έρθει δεύτερο κόμμα.
Η προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία έχει ήδη αρχίσει. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) κατά την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ (κοινοβούλιο), κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Οικονομίας Λίντνερ ότι «προσπαθούσε να του περάσει χειροπέδες» υποχρεώνοντας τον να διαλέξει ανάμεσα στην υποστήριξη της Ουκρανίας και σε περικοπές στον προϋπολογισμό.
Ο Σέντερ, ο οποίος ηγείται της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CSU), του βαυαρικού αδελφού κόμματος της ευρύτερης κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), δήλωσε ότι ο Σολτς και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων ευθύνονται για την «καταστροφική κατάσταση» στην οποία βρίσκεται τώρα η Γερμανία.
Ο Χάμπεκ, είπε ο Σέντερ, είχε γίνει το πρόσωπο της κρίσης και συνέχισε να κατακεραυνώνει τον απερχόμενο συνασπισμό, λέγοντας ότι άφησε τη Γερμανία «ακυβέρνητη».
«Γέλια στη Μόσχα, ρυτιδιασμένα μέτωπα στην Ευρώπη και ένα χαμόγελο από τις ΗΠΑ. Θα μείνετε στην ιστορία ως η πιο αδύναμη κυβέρνηση στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας».
Καθώς ο προϋπολογισμός για το 2025 είναι δύσκολο να ψηφιστεί με τις συγκεκριμένες πολιτικές ισορροπίες, και ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει στις 16 Δεκεμβρίου, στο λόγο του ο Σολτς απηύθυνε εκκλήσεις για ενότητα και συνεργασία.
Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε και στην στήριξη προς την Ουκρανία, η οποία θα δεν πρέπει να οδηγήσει σε περικοπές στις συντάξεις ή την περίθαλψη, όπως είπε.
Τα σχόλιά του αποτελούν ενδεχομένως απάντηση στις εκκλήσεις κομμάτων όπως του AfD, του Κόμματος της Αριστεράς και της Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ για μείωση ή πλήρη διακοπή της γερμανικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.
Τα μεγάλα κόμματα ωστόσο, παρά τις επιμέρους διαφορές, συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στους πολιτικούς τους στόχους: την εντατικοποίηση του πολέμου στην Ουκρανία και αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, μαζικές απολύσεις, περικοπές μισθών και κοινωνικές περικοπές για τη χρηματοδότηση του επανεξοπλισμού και αύξηση των κερδών.
Και ενώ το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας θα είναι πιθανότατα η οικονομία της χώρας, η μετανάστευση, το κλείσιμο των συνόρων και απέλαση των μεταναστών, είναι ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Και η αντιμεταναστευτική ρητορική ανθεί, παρότι η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αναμένεται να συρρικνώσει περαιτέρω τη γερμανική οικονομία.
Οι Χριστιανοδημοκράτες του Μέρτς συγκεντρώνουν στις δημοσκοπήσεις εδώ και ένα χρόνο περίπου 30% ή και περισσότερο, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς, βρίσκονται σήμερα στην τρίτη θέση με περίπου 16%, πίσω από το AfD, το οποίο βρίσκεται στο 19%.
Κατά την ομιλία του, ο Σολτς ουσιαστικά παρακάλεσε τον ηγέτη του CDU Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, να στηρίξει την κυβέρνηση μειοψηφίας του στην ψήφιση σημαντικών νομοθετημάτων πριν από τις εκλογές.
Ωστόσο, ο αρχηγός του CDU Μέρτς επιτέθηκε με σφοδρότητα στον Σολτς. Είπε ότι διχάζει τη χώρα και προσπαθεί «με σχεδόν αγενή και απερίσκεπτο τρόπο» να «τραβήξει τη θητεία του και να την παρατείνει για άλλη μια φορά». Κυρίως όμως κατηγόρησε τον Σολτς ότι απέρριψε όλες τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Είπε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης με απελάσεις.
Η αρχηγός της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) Άλις Βάιντελ, η οποία διαισθάνεται μια ευκαιρία μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, τάχθηκε για άλλη μια φορά υπέρ των μαζικών απελάσεων, της εναντίωσης στην προστασία του κλίματος και των περικοπών στο κοινωνικό επίδομα «εισόδημα του πολίτη». Κυρίως όμως, το AfD καλεί για την πλήρη απόσυρση της Γερμανίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ (Πράσινοι), η οποία μίλησε αντικαθιστώντας τον υπουργό Ρόμπερτ Χάμπεκ, επικαλέστηκε τη «δύναμη» και την «εθνική συνοχή» της Γερμανίας. Σε δύσκολους καιρούς, «η Γερμανία είναι ενωμένη», διακήρυξε, κάνοντας εκστρατεία για το «μεγαλύτερο κατόρθωμα δύναμης για επενδύσεις στην ασφάλειά μας» στο όνομα της «ειρήνης», δηλαδή τον επανεξοπλισμό.
Να θυμίσουμε εδώ ότι τον Ιούνιο του 2022, η γερμανική κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς είχε προβεί σε ψήφιση προϋπολογισμού μαμούθ 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τον επανεξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, για πρώτη φορ΄ά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, η αποπομπή του οποίου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών σφράγισε και το τέλος του συνασπισμού, καθόταν δίπλα στον ηγέτη του CDU Μερτς, υπό τον οποίο ελπίζει να επιστρέψει στο παλιό του υπουργείο. Ο Λίντνερ καταφέρθηκε εναντίον του «εισοδήματος του πολίτη» και άλλων κοινωνικών παροχών για τους αιτούντες άσυλο και ζήτησε μειώσεις φόρων για τους πλούσιους. Όχι η αναδιανομή, αλλά η ανάπτυξη, δήλωσε, θα εξασφαλίσει το μέλλον της Γερμανίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι σε ένα εχθρικό κλίμα ενάντια στις τελευταίες παροχές των κοινωνικών συστημάτων και των συστημάτων πρόνοιας ότι δεν χρειάζεται να απορούμε ιδιαίτερα για την άνοδο της ακροδεξιάς.