Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019, το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας διέταξε τον Δήμο της Βόννης να δεχτεί τη συμμετοχή της Γερμανο-Παλαιστινιακής Ένωσης Γυναικών στο ετήσιο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Συνάντησης της Βόννης. Ο Δήμος είχε αποκλείσει την Ένωση λόγω της στήριξής της στο κίνημα BDS για τα Παλαιστινιακά δικαιώματα. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο Δήμος της Βόννης δεν έχει επιδείξει «ούτε στο ελάχιστο» ότι υπάρχει κάποια δικαιολόγηση για αυτόν τον αποκλεισμό.
Η Γερμανο-Παλαιστινιακή Ένωση Γυναικών είχε καταθέσει καταγγελία αφότου ο Δήμος της Βόννης την απέκλεισε από το φεστιβάλ «Vielfalt! Bonner Kultur und Begegnungsfest» που θα διεξαχθεί στις 29 Σεπτεμβρίου, λόγω της στήριξής της στην καμπάνια για Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων, Κυρώσεις (BDS) που ζητά τον τερματισμό των Ισραηλινών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Στις 14 Μαΐου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βόννης υιοθέτησε πρόταση με το όνομα «Καμία θέση για το αντισημιτικό κίνημα BDS στη Βόννη». Η πρόταση καλούσε όλα τα δημοτικά ιδρύματα στη Βόννη να αρνηθούν τις εγκαταστάσεις τους σε ομάδες που συμμετέχουν στο BDS και να αποφύγουν τη στήριξη εκδηλώσεων της καμπάνιας, ή ομάδων με κοινούς στόχους.
Στην απόφασή του το δικαστήριο της Κολωνίας ξεκαθάρισε το καθεστώς αυτής και άλλων προτάσεων που στρέφονται ενάντια στο BDS: «Η πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βόννης, όπως και οι προτάσεις του κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας (20 Σεπτεμβίου 2018) και του Γερμανικού Κοινοβουλίου (17 Μαΐου 2019), δεν αποτελούν νομοθετικές πράξεις, αλλά είναι πολιτικές αποφάσεις ή εκφράσεις πολιτικής θέλησης. Οι προτάσεις από μόνες τους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν, από καμία νομική οπτική, τον περιορισμό ενός υπάρχοντος νομικού δικαιώματος».
Το Δικαστήριο δήλωσε πως ο αποκλεισμός της Ένωσης Γυναικών από το φεστιβάλ λόγω της στήριξής της στο κίνημα BDS αποτελεί «άνιση μεταχείριση», που «δεν δικαιολογείται ούτε κατ’ ελάχιστον». Έτσι το Δικαστήριο βρήκε ότι ο Δήμος της Βόννης παραβίασε την αρχή τις ισότητας, που καθορίζεται από το Άρθρο 3 του Γερμανικού Συντάγματος, ενώ παραβίασε και το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και γνώμης της Ένωσης, υπό το Άρθρο 5 του Συντάγματος.
Η ελευθερία του λόγου συμπεριλαμβάνει την ελευθερία της συζήτησης και της προώθησης μποϊκοτάζ και προστατεύεται επίσης από το Άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) και το Άρθρο 11 (ελευθερία της συνάθροισης και της συνεργασίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την οποία η Γερμανία έχει ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία.
Με την απόφασή του, το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας ακολουθεί δύο προηγούμενες αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου του Όλντενμπουργκ και του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Κάτω Σαξονίας, που επίσης προστάτευσαν την πρόσβαση των ακτιβιστών του BDS σε δημοτικές εγκαταστάσεις που τους είχαν αρνηθεί οι τοπικές αρχές.
Ανάμεσα στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο υπήρχε και η ειδική γνώμη του Μόσε Ζούκερμαν, επίτιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Στην έκθεσή του, ο καθηγητής Ζούκερμαν επιχειρηματολογεί πως ο αντι-Σημιτισμός, ο αντι-Σιωνισμός και η κριτική του Ισραήλ είναι τρεις διαφορετικές κατηγορίες που πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά, και πως οι προσπάθειες να εμφανιστεί το BDS ως αντι-Σημιτικό «προσπαθούν να χειραγωγήσουν και είναι κινούμενες από ιδεολογικά κίνητρα».
Το Φεστιβάλ Κουλτούρας και Συνάντησης της Βόννης είναι μια δημόσια εκδήλωση, που υπογραμμίζει την πολιτισμική και γλωσσική ποικιλία της πόλης και όπου διαπολιτισμικές οργανώσεις καθώς και πολιτιστικές, μουσικές και χορευτικές ομάδες παρουσιάζουν τα έργα και τις δράσεις τους.
Δύο άλλες τοπικές οργανώσεις, o Γερμανο-Παλαιστινιακός Σύλλογος και η Παλαιστινιακή Κοινότητα της Βόννης αποκλείστηκαν από το φεστιβάλ για τους ίδιους λόγους. Μήνυσαν επίσης τον Δήμο της Βόννης. Το Διοικητικό Δικαστήριο της Κολωνίας αναμένεται να εκδώσει απόφαση για τις περιπτώσεις τους εντός των επόμενων ημερών. Και οι τρεις οργανώσεις είχαν συμμετάσχει στο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια.
Πηγή: BDS Movement