ακροδεξιά προπαγάνδα Έσση Γερμανία σχολεία αφίσες

Γερμανία: Ακροδεξιά προπαγάνδα με κρατικά χρήματα στην Έσση

Μια σειρά αφισών, που εστάλησαν από την κυβέρνηση του κρατιδίου της Έσσης στα σχολεία της περιοχής, επιτίθεται σε όσους είναι ενάντια στον φασισμό και τον καπιταλισμό με λεξιλόγιο βγαλμένο από ακροδεξιά μανιφέστα, αποκαλώντας τους «αριστερούς εξτρεμιστές».

Η σειρά αφισών ονομάζεται «Διαφωτισμένοι αντί για αυτόνομοι» και στοχεύει σε μαθητές της 9ης και 10ης τάξης των Γερμανικών σχολείων. Από τις δέκα αφίσες της σειράς που ισχυρίζεται ότι μορφώνει τους μαθητές για τον «εξτρεμισμό», οι οκτώ είναι αποκλειστικά αφιερωμένες στον «αριστερό εξτρεμισμό», θίγοντας τα ζητήματα του αντιφασισμού, του αντικαπιταλισμού και του αντι-ιμπεριαλισμού, της αναρχίας, των αυτόνομων και του σοσιαλισμού.

Λόγου χάριν, η αφίσα με το νούμερο 9 («Αντικαπιταλισμός και αριστερός εξτρεμισμός») αναφέρει ως παράδειγμα εξτρεμισμού τη δήλωση ότι ο καπιταλισμός είναι «υπεύθυνος για τη φτώχεια και την πείνα, για την κοινωνική ανισότητα και την εκμετάλλευση, για την περιβαλλοντική καταστροφή και τον πόλεμο».

Ο «αριστερός εξτρεμισμός» αναπαριστάται και με τα αιτήματα για «νίκη επί του καπιταλισμού, εθνικοποίηση των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των ΜΜΕ, ριζοσπαστική αναδιανομή εισοδήματος και πλούτου από την κορυφή στη βάση ή από τους πλούσιους στους φτωχούς» και την «κατάργηση της ιδιοκτησίας», λέει η αφίσα.

Η αφίσα 8 («Αντιφασισμός») καταδικάζει τον «αριστερό εξτρεμιστικό αντιφασισμό», τον οποίο ταυτίζει με το σύνθημα «Πίσω από τον φασισμό είναι το κεφάλαιο — η πάλη για την απελευθέρωση είναι διεθνής». Έτσι, μόνο ο «δημοκρατικός αντιφασισμός», που δεν αμφισβητεί την υπάρχουσα καπιταλιστική κοινωνική δομή, είναι επιτρεπτός.

«Οι αριστεροί εξτρεμιστές έχουν τη δική τους αντίληψη για το τι και ποιος είναι φασίστας», συνεχίζει. «Για αυτούς, ο φασισμός είναι μια ακραία μορφή καπιταλισμού. Για αυτούς, ο αντιφασισμός δεν είναι μόνο η δράση απέναντι στους “Ναζί”, αλλά επίσης η πάλη ενάντια στο δημοκρατικό συνταγματικό κράτος και τον καπιταλισμό».

Έπειτα από τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών, το Γερμανικό Συνδικάτο Εκπαίδευσης και Επιστημών (GEW) δημοσίευσε έκθεση δύο παιδαγωγών για τη συγκεκριμένη σειρά αφισών.

«Το υλικό υπό αξιολόγηση — “Διαφωτισμένοι αντί για αυτόνομοι” — δείχνει ξεκάθαρα επιστημονικά, παιδαγωγικά και διδακτικά αβάσιμο», λέει η 22σέλιδη έκθεση. «Δεν υπάρχει ίχνος κριτικής σκέψης, ανεξάρτητης κρίσης και επιστημονικής πληροφόρησης». Οι δύο παιδαγωγοί καταλήγουν, «Κατά τη γνώμη μας, το υλικό θα πρέπει να αφαιρεθεί από τα σχολεία άμεσα».

Ο ορισμός του «εξτρεμισμού» που χρησιμοποιήθηκε στις αφίσες, είναι σύμφωνα με την έκθεση παρμένος απευθείας από προπαγανδιστικό υλικό του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, όπως είναι η ονομασία της Γερμανικής μυστικής υπηρεσίας. «Τα κείμενα και ο σχεδιασμός των αφισών είναι τόσο κοντά στις δημοσιεύσεις του Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, που κανείς τείνει να αποκαλέσει τη σειρά ως μία διδακτική και εικονογραφημένη έκθεση για την μυστική υπηρεσία», γράφουν οι δύο παιδαγωγοί. «Οι σοσιαλιστικές ιδέες μιας κοινωνίας ισότητας εξισώνονται με τις ξεκάθαρα ρατσιστικές ιδέες που εκθειάζουν τον Εθνικοσοσιαλισμό».

Όντως, κάποια από τα κείμενα των αφισών είναι σχεδόν αυτολεξεί παρμένα από την Ετήσια Έκθεση 2017 του Ομοσπονδιακού Γραφείου για την Προστασία του Συντάγματος, για την οποία ήταν υπεύθυνος ο τότε επικεφαλής, Χανς-Γκεοργκ Μάασεν. Ο Μάασεν έχει από τότε εξαναγκαστεί σε παραίτηση διότι υπεραμύνθηκε μιας ακροδεξιάς διαδήλωσης στο Κέμνιτς και μετά την παραίτησή του έχει ανοιχτά προμοτάρει την ατζέντα του AfD, ως επικεφαλής της λεγόμενης Χριστιανοδημοκρατικής «Ένωσης Αξιών».

Πηγή: wsws.org

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ