Ένα Παλαιστίνιο αγόρι ψάχνει στα συντρίμμια του σχολείου της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Ιουνίου 2024, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων.
Ένα Παλαιστίνιο αγόρι ψάχνει στα συντρίμμια του σχολείου της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, που βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Ιουνίου 2024, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων. (Πηγή φωτό: Bashar Taleb/AFP)

Γάζα: Σφαγή σε σχολείο της UNRWA που φιλοξενούσε εκτοπισμένους

Αεροπορική επίθεση του Ισραήλ σε σχολείο της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East – UNRWA) στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, που λειτουργούσε ως καταφύγιο για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, δολοφόνησε τουλάχιστον 40 ανθρώπους τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Στο σχολείο Al-Sardi είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με μαρτυρίες να περιγράφουν «μια φριχτή σφαγή» και σώματα γυναικών και παιδιών να φτάνουν στο τοπικό νοσοκομείο Al-Aqsa, το οποίο σύμφωνα με αναφορές βρίσκεται στο τριπλάσιο της χωρητικότητάς του. Σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters, η διευθύντρια επικοινωνιών της UNRWA, Τζουλιέτ Τούμα, ανέφερε πως ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 45, καθώς είναι δεκάδες οι τραυματισμοί από την επίθεση.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε το χτύπημα στο σχολείο, κάνοντας λόγο για «συγκρότημα της Χαμάς ενσωματωμένο σε σχολείο της UNRWA στην περιοχή Nuseirat» και πως το χτύπημα «εξουδετέρωσε τρομοκράτες που σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις». Σημαντικά, το Ισραήλ δεν προσέφερε καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του, που είναι πανομοιότυποι με εκείνους που προσφέρει έπειτα από κάθε έγκλημα που διαπράττει. Το Ισραήλ παραδέχεται πως χτύπησε σχολείο της UNRWA και πως γνώριζε ότι εκεί βρίσκονταν εκτοπισμένοι άμαχοι.

«Ήμασταν μέσα στο σχολείο και ξαφνικά μας βομβάρδιζαν, άνθρωποι εδώ έγιναν κομμάτια σε μια σκληρή νύχτα … αυτό το κτίριο φιλοξενούσε οικογένειες και νέους ανθρώπους, και ο βομβαρδισμός έγινε χωρίς προειδοποίηση», δήλωσε επιζώντας στο Al Jazeera.

Η UNRWA έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένα από το Ισραήλ, που έχει δολοφονήσει περισσότερα από 100 στελέχη της και έχει βομβαρδίσει εγκαταστάσεις της. Πέραν των φυσικών επιθέσεων, το Ισραήλ επίσης προκάλεσε τη διακοπή χρηματοδότησης της Υπηρεσίας από μια σειρά συμμαχικών κρατών, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη δυνατότητά της να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Το χτύπημα ήρθε εν μέσω έντασης των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, με Παλαιστίνιο δημοσιογράφο του Al Jazeera να αναφέρει πως στις 24 ώρες πριν το χτύπημα, τουλάχιστον 102 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Τις ώρες μετά το χτύπημα στο σχολείο, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό του σπιτιού τους στον ίδιο προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ.

Συνολικά, τουλάχιστον 36.586 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότερες από 80.000 έχουν τραυματιστεί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών που βρίσκονται ακόμα θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια της Λωρίδας της Γάζας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ